Искам пак да се разходя из Родопите и да посетя места, където не съм бил. Много държа на Дяволската екопътека. Имам време за максикум 5 нощувки. Ако приема за начало Девин, х. Орфей - Борино до асвалтовия път Ягодина - Тешел, има ли варинат да стигна до Доспат, без да вървя по асвалт? Доколкото видях в други теми синята маркировка на БТС, Гела-Доспат явно много обикаля през други места, Кожари-Буйново, едва ли ще ми стигне времето. Ако реша да спя в Борино има ли вариант поне да си платя да ме закарат до Доспат? Не ми се върви по асвалт. Разбира се бих могъл да се върна на стоп през Тешел и от там за Девин-Пловдив, но някак си ще ми се да го видя тоя Доспат. Не ми се ходи към Ягодина-Триград, съвсем постижимо е, но няма какво да правя там. Благодаря, предварително, тука има хора, които обясняват добре.
Пон Авг 24, 2020 2:01 am
gundu
Гела - Доспат и още нещо
Разходка Гела - Доспат с пет нощувки ми се чини съвсем постижима. При навременно тръгване от Гела първа нощувка на Чаирите, втора нощувка Кожари или Буйново, трета нощувка Змеица и четвърта нощувка Доспат и една нощувка резерв. Преходите няма да са баш кратки, но не са и нещо маратонско. Змеица - Доспат се ходи много рядко и тръпка ще има. Асфалт на практика няма. Има разбира се особености и забележки, но тях при необходимост и желание. Девин - х. Орфей е около 5 часа от които първата една трета си е .... е не знам какво е, но не е нещо дето си заслужава - скука по камионен път с настилка трошляк. После пак не е обзорно, но поне трошляка го няма. От Орфей до Борино е към час и половина. Нощувка в Борино не е баш най-добрата идея. Дяволската пътека си е атракция, но там бих отишъл през март, април, май и юни ...... по няколко пъти , когато Читак дере е с доста вода. До нея може да се стигне и направо от Орфей (зелена марка), но ориентирането хич не е за пренебрегване . Транспорт от Борино за Доспат не е проблем да се уреди, стига да има кой да плати, освен редовния автобусен разбира се. Ако не се лъжа всяка сутрин в 6.00 от Доспат има автобус през Борино и Девин за Пловдив . На обратно може да се провери.
Всъщност вариантите за разходки са доста и в по няколко възможни маршрута, включително и немаркирани.
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Пон Авг 24, 2020 8:26 pm
recalde
Благодаря!
Добра информация давате! Проблем ми е точно ранното тръгване. Гела е хубаво място, даже по пладне да тръгна ще стигна до Чаирите. Просто съм ходил вече 2 пъти там, не виждам смисъл. Веднъж в годината мога да открадна няколко дена за разходки, а за водопадите не съжалявам. Всички водопади са по-хубави напролет и при Крушуна и при Смолян е така. Проверих вече сутрешните автобуси са закрити има следобед. Явно първата нощувка ще е на х. Орфей, после ще потърся квартира в Борино, за да се освободя от тежестите и ще се върна да спя там, после каквото дойде. Не смея да вървя сам по немаркирани пътеки без по-специално оборудване. 4 нощувки ме устройват по-добре, ще стане автопътешествие накрая...
Пон Авг 24, 2020 9:47 pm
Сотиров
Изстрадани съвети
Чудесен маршрут сте съставили, но аз бих го минал в обратната посока. Главно заради Дяволския мост, който е по-интересен, когато се изкачва, а не когато се слиза. Това са десетки метри отвесни скали със закрепени по тях стълби. Слизането с лице към скалата сигурно ще е непривлекателно. За хижа "Орфей" непременно се обадете за резервация. Че ние с децата така си изпатихме - имало частно парти на девинската върхушка и хижарят категорично отказа какъвто и да било подслон, дори в дърварника с по едно одеяло ("нямало"). Преспахме в Борино в едно частно хотелче досами началото (или края) на пътеката за "Орфей". Всичко беше много добро, включително вечерята и закуската. На следващия ден отново към хижата. Пътят от хижата до Девин действително е отвратителен: безкрайно дълъг и скучен. Защото излиза в източния край на града, а градът е ужасно дълъг. Преди години уцелихме пътека, която през едни прелестни вирове ни изведе в западната част, точно край ждрелото. На туристическите карти тя вече нещо се губи, може да е обрасла. В Ягодина спахме в един изключително елегантен хотел в традиционен стил "Мурсал" (е, малко скъпичък). Той е извън селото, точно под наблюдателната площадка "Орлово око" над Буйновското ждрело. Вместо по шосето, може да се стигне до хотела по една екопътека (там всичките са еко!), която почва точно в началото (или края) на екопътеката за Дяволския мост. Малко преди хотела ще видите дори пещера. Всички маршрути там са изключително красиви! Ако се отбиете към село Змеица близо до Борино и "Орфей", не пропускайте да видите един уникален старинен мост "Кемера" и да ми подарите снимка! Успех!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети