Всички знаем, че Рила е някакси по-висока от Пирин, а Пирин е някакси по-стръмна от Рила. Това впечатление се оказа, че може да бъде описано нагледно и с цифри.
За целта изчислих площите на двете планини над определени височини. Избрах хоризонталите в метри - 1000, 1500 , 1700, 1900, 2000, 2100, 2200, 2300, 2400, 2500, 2600, 2700 и 2800. Ето резултатите:
Общите площи на Рила и Пирин в общоприетите им географски граници са както следва - 2941 кв км. и 2279 кв км. Както може да се види от картинките и цифрите, Рила има далеч по-обширен пояс над 1000 м. Съотношението спрямо Пирин е около два пъти, и това се запазва чак до пояс около 2600 м. Оттам нагоре Пирин настига по площ Рила и дори я надминава в поясите над 2700 м. Тези закономерности добре отразяват характера на пиринските била и върхове - със стръмни и остри склонове.
Интересно Никога не се бях замислял !! Винаги съм мислил че Пирин е с по-голяма относителна надморска височина !! И все пак например върховете с височина над 2500 м са почти двойно повече от Рила
_________________ Що е убав този връх байно
Пон Дек 27, 2010 8:03 pm
pinchi
jordy написа:
Цитат:
От прочетеното си правя извода че като тръгна за някой връх в Рила ще вървя повече време и все по нагорнище докато стигна до върха,а в Пирин отначало ще е по кратко времето и равничко ,но от подножието на върха до горе ще трябва да лазя на 4 крака..В тази връзка няма ли някаква статистика колко( в проценти)от най високите (над 2500м) върхове в двете планини могат да се изкачат безопасно без разни въжета и осигуряващи джаджи? В Пирин не съм ходил,но в Рила на малкото места които съм бил повечето могат да се качват безпроблемно.Питам защото следващата година ще гледам да мина всичко по-високо в Рила и от по-следващата тръгвам по Пирин. Това за общата площ знам че е спорен въпрос защото на различните места все е различна ,но предлагам ако данните ти са точни да оправиш написаното в Уйкипедия че там както знаем всеки пише и разликата между тези данни тук и там написаните е голяма, а човек като търси нещо обикновенно от там го взема.
Почти всички върхове в Пирин над 2500м. са достъпни и могат да се качат без специален
осигурителен инвентар.Поне аз не се сещам за такъв връх,може би Стражите и Ушиците,
но тях не съм ги качвал и не мога да кажа.Тези ,които са ги качвали нека споделят.
Ти ?? Това не мога да го повярвам !! Единственно Злият зъб донякъде се опъва но като се върна 30 години назад и си спомня първото ми полазване с едни китайски кецки и без грам осигуровка си мисля колко ли луд съм бил ..... иначе Стражарите съм ги драпал няколко пъти с лек зор около Голямата !! По принцип няма безопасни изкачвания всичко зависи от време ситуация преценка на собствените сили имам около а може би вече и над 300 изкачвания на Черни връх не броя карането на ски в района имам претенцията че с вързани очи ще стигна до там и въпреки всичко на няколко пъти щях да положа кости там да не говора че днес се излюсках здраво пред блока та те така се нещата баце !!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети