Автор |
Съобщение |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
Из Добринишки, Обидимски, Кременски и Брезнишки дял на Пирин |
|
Много се радвам, че с настъпванетона лятото във форума валят разкази, пътеписи и снимки. Съфорумците щъкат ли щъкат из родните балкани. Та и аз да взема да се включа в общия хор с една разходка с няколко реда и снимки.
В изминалия неделен ден направихме едно ходене от Безбог до с. Брезница, за по-напряко през билото на Пирина. На Безбожкия лифт спретнахме непредвидена другарска сбирка на феновете на форум „Планина” от Неврокоп и Добринища. Пишещите във форума от Неврокоп бяха представени от моя милост, Елена и Славка. Представител на тези от Добринища бе bitterman. Участниците в събирането, които само четат, няма да ги споменавам Задачата на bitterman за деня бе далеч по-лека от нашата, но това е друга приказка.
Групата ни от почти 20 човека се проточи към Попово езеро. За съжаление слънцето започна бързо да се крие зад облаците. Последните му лъчи ни огряха на Пиринското море докато чакахме изоставащите зяпайки клечасалия му остров и склоновете на околните върхари.
Малко преди Демиркапия една дива коза твърдо бе решила да мине по нашите стъпки и вместо да побегне полека слизаше по пряспата под седловината и вървеше срещу нас. Аз лично за пръв път виждам такова нещо. Да стоят в близост, но държейки дистанция кози, да, но да настъпват срещу хората не. Ние се отклонихме към в. Джано и оставихме рогатото да мине надолу по пътеката избягвайки сблъсъка.
Не беше писано този ден да гледаме качествени панорами. Джангалските (Кременските) езера зърнахме за кратко малко преди върха. Едно стъпихме на Джано, ни обгърнаха облаци, та дори тропнаха няколко капки дъждец. Стоенето на върха се обезсмисли. Тъй като слизането към седлото между Джано и Ченгелчал не е добре са става когато скалите са мокри решихме да минем опасния участък преди да е заваляло. За наша радост облаците взеха да се разбутват. На Ченгелчал дори се порадвахме на някои гледки в южна посока.
На Горно Брезнишко езеро докато обядвахме слънцето проби, но въодушевението ни бе кратко. Някои избраха спускане по гърба на Кадиев рид посока Сухия гьол, а други се смъкнахме надолу в циркуса. Отчетохме че поставената миналата есен маркировка не е много сполучлива. Това се отнася за циркуса. Надолу в гората си беше ОК.
Продължителното слизане ни взе здравето общо взето. Не е лесно да се смъкнеш от 2700 на 800 м н. в. На мен ми се обади и една стара травмица, та сега ми се полага заслужена почивка както се казва. Гледам брезничани правеха именно така и бяха спретнали дълги трапези на Чала, Мерданова ливада и Чарка (Банския чарк).
Аз лично снимах малко. Качих малко мрачни снимки на който му е интересно да позяпа да ЦЪКА ТУК
Фотките не са кой знае какво, но общо взето дават информация за положението.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Юли 14, 2010 7:27 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Ами много добре GPS носи ли ?
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Сря Юли 14, 2010 7:43 pm |
|
|
Speedy
|
|
Сря Юли 14, 2010 9:46 pm |
|
|
koce
|
|
|
|
Много ми са мили тия брезнишки езера
Неврокопските и добринишките планинари да почерпят за срещата,както е по стара планинарска традиция.
_________________ Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост,
твойта прелест,
ах, те имат край. |
|
|
Сря Юли 14, 2010 9:59 pm |
|
|
bitterman
Регистриран на: 29 Юли 2009 Мнения: 280 Местожителство: ГРАД ДОБРИНИЩЕ |
|
|
|
Е че почерпим нема проблеми...
_________________ Пирин планина номер 1 |
|
|
Чет Юли 15, 2010 12:09 am |
|
|
Speedy
|
|
Чет Юли 15, 2010 10:46 am |
|
|
bitterman
|
|
|
Боровия мед стана много хубав вчера ходих и на боровинки....
|
|
Чет Юли 15, 2010 11:27 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Тая година май ще останат зелени с тия дъждове и малко слънце ...
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Юли 15, 2010 11:30 am |
|
|
bitterman
|
|
|
На долу във ниското са озрели много са хубави...
|
|
Чет Юли 15, 2010 11:56 am |
|
|
koce
|
|
|
|
|
|
|
|
Неврокопските и добринишките планинари да почерпят за срещата, както е по стара планинарска традиция. |
Да беше дошъл бе. Битерман щеше да ти намаже филия с боров мед. |
Следващия път ще дойда,само почивните дни да ми съвпаднат с похода.
_________________ Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост,
твойта прелест,
ах, те имат край. |
|
|
Чет Юли 15, 2010 10:09 pm |
|
|
elena
|
|
Пет Юли 16, 2010 4:30 pm |
|
|
Speedy
|
|
Пет Юли 16, 2010 4:31 pm |
|
|
markiril
|
?! |
|
На тая твоя снимка и некакво НЛО си прихванала
|
|
|
Нед Юли 18, 2010 9:34 pm |
|
|
elena
|
|
|
Може би... ето ,така е произлязла приказката за НЛО.
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА. |
|
|
Пон Юли 19, 2010 5:44 pm |
|
|
|