Въпрос за Урдини езера
Имаме намерение да отидем тези дни от Яворова поляна по пътеката край Урдина река до Урдини езера, да спим там на палатка и да се върнем обратно. Възможно ли е да се спи там на палатка, има ли забрани, не е ли още снежно там, пътеката проходима ли е или да отиваме от Урдини на 7-те езера. Предварително благодаря, Ваня :?:
_________________ "Нашето небе е тъй дълбоко,
нашите звезди са тъй големи
и земята наша е безкрайна,
а се сбира цялата в сърце ми!"Д.Г.
Сря Юли 14, 2010 9:04 am
pux
> Възможно ли е да се спи там на палатка,
Да.
> има ли забрани,
Както в цяла Рила - формално бивакуването е забранено, освен ако изрично не е указано обратното.
>не е ли още снежно там,
Не. Най-много да е останала някоя преспа по по-усойните места.
>пътеката проходима ли е
Да, пътеката е добра. На едно място трябва да се мине през реката, която може да е по-пълноводна по това време.
Сря Юли 14, 2010 10:21 am
Сотиров
С палатка на Урдините езера
Здравейте, Нолина! Избрали сте най-красивия район на Рила. Той е красив отчасти и поради това, че е сравнително недостъпен. Повечето хора наблюдават Урдините езера "отгоре" - като се разхождат по венеца, който свързва Мальовица с Дамга и води до Седемте езера. Наблизо няма хижа, затова единственият начин да останете няколко дни край тях е да спите на палатка. Ако говорим по закон, това е забранено. Особено пък в тази местност, която е обявена за минералогична природна забележителност в рамките на Националния парк "Рила". Признавам, че няколко пъти съм нарушавал забраната, като сме спали на палатка с жена ми и дъщеря ми, тогава на 3-4 години. Просто нямаше как иначе! Знам, че заклетите блюстители на природата няма да ме оправдаят - забраната си е забрана!, но пък събирането на боклука по пътя компенсира донякъде нарушението. Накратко: едва ли някой ще ви санкционира, ако си опънете палатката на Урдините езера, и вярвам, че няма да оставите следи от присъствието си. По пътя Ви има няколко овчарски колиби, които можете да използвате при лошо време. Навремето овчарите гощаваха с овче кисело мляко, но сега не знам.
Бих Ви препоръчал да обиколите всичките 7-8 езера, които са на различна височина. Някои са скрити и трябва специално да кривнете от пътеката, за да ги откриете. Ето го моето любимо, непременно да го намерите!
Няколко съвета от патил турист по тия места. Най-голямата опасност там са биковете. Колкото пъти съм бил на палатка, толкова пъти са ми атакували палатката! Затова се огледайте да няма наблизо стадо, но имайте пред вид, че то може да се премести посред нощ и тогава става лошо. На връщане бих Ви препоръчал да слезете по Зелени рид. Хем ще обиколите всички езера в лявата част на циркуса (гледано отгоре), хем ще се изкачите на един очарователен връх, Зелени камък. От него надолу с лек наклон се спуска гигантска ливада - Зелени рид. От него ще се любувате на долината на Урдина река и отсрещните скали към Мальовица. От другата страна пък са Седемте езера, Харамията и прочее. Чудо и приказ! Желая Ви успех! И да видя снимки, моля!
Сря Юли 14, 2010 12:16 pm
igurbev
Ето снимки от същия маршрут (тръгване от и слизане до ЦПШ през Мальовица). Най-неприятната част според мен е преминаването на реката, която евентуално ще трябва да се прегази. Бикове не съм срещал.
Сря Юли 14, 2010 11:31 pm
titipopo
информацията е актуална.миналият уикенд го прекарах точно по урдина река.естествено,че е забранено с палатки,но ако си събираш боклуците мисля ,че е о.к.реката се гази два пъти -малко след яворова полчна и след меандрите на горно поле.освен коне няма друг добитък.сняг нагоре има ,но няма никакъв проблем.
Сря Юли 14, 2010 11:57 pm
titipopo
информацията е актуална.миналият уикенд го прекарах точно по урдина река.естествено,че е забранено с палатки,но ако си събираш боклуците мисля ,че е о.к.реката се гази два пъти -малко след яворова поляна и след меандрите на горно поле.освен коне няма друг добитък.сняг нагоре има ,но няма никакъв проблем.
Чет Юли 15, 2010 12:05 am
Сотиров
Урдините езера пролет
igurbev написа:
Бикове не съм срещал.
А тия крави на 39-а снимка без бик ли са, как мислиш? Добре, че той не те е срещнал! Пастирите нямат навика да са с тях. А и тия кончета-вихрогончета каква беля могат да ти направят! Например да ти разпертушинат палатката и да ти разкъсат пликовете, които са в нея. Питай патило!
Не се оплаквай от реката. Газили сте я, ама пък какви красоти сте видели! През август няма толкова много вода. А тази снимка е страхотна!
С двете малки сини оченца отстрани... И аз ще възкликна: "Швейцария ли?!" Браво! Наистина са велики Урдините езера!
Отне ми около 50 мин. мисля ходенето от х.Иван Вазов до седлото източно от в.Дамга (където лятната пътека за хижата се слива с билната пътека) откъдето се виждат езерата, така че има и вариант с нощувка на хижа. Това, което най ме впечатли обаче след като обиколоих езерата беше гледката отгоре - от малко под най-високата част на в.Дамга преди залез.
!!!
Благодаря ви! Утре тръгваме и ще докладваме, живи -здрави!!!
Пет Юли 16, 2010 11:41 pm
nolina
До Урдини езера по Урдина река
:D Малко късничко, но все пак да се отчетем. Тръгнахме на 18-ти юли от ЦПШ през Яворова поляна и нагоре по Урдина река. Въпреки съборените мостчета и импровизираните такива (дърво през реката) до горе никъде не ни се наложи да газим, все има брод, ако потърсите. Доста подтискащо, поне на мен, ми действаха табелите от екопътеката до излизането от горския пояс, където предупреждаваха, че е забелязано присъствието на мечка. След излизането от гората, където започват меандрите на Урдина е много красиво (не, че в гората не е, но там евентуално дебне мечката). До първото езеро - Паницата - се катерихме 6 часа, с обяда, снимките, захласванията и опитите да различим околните върхове по картата (според мен само Мальовица не можеш да объркаш). След още половин час бяхме на Триъгълника, оставихме си раниците на брега, качихме се на едно връхче в центъра на Урдиния циркус, откъдето се открива разкошна панорама. После отидохме и до Рибното - най-горно езеро, под вр. Дамга. Полека лека се върнахме до раниците, избрахме си равно местенце до реката, палатката, залеза, вечеря под звездите, изгрева. В 7 часа на мястото на нощувката останаха само стъпките ни... През цялото време срещнахме 15-20 кончета, 1 коняр, 7-8 туристи, други видяхме по околните била и на едно малко далечно езерце.
Направих 4 GB снимки. Нещо не успявам да кача снимки??? Трябва да потърся как става номера... Тук съм публикувала малко, но не знам дали ще се активира връзката. [http://4coolpics.com/author_pics.php?aut=12340]
Нед Авг 01, 2010 12:25 pm
alexvan
НЕВЕРОЯТНИ снимки! От доста време във форума не съм попадал на наистина добри снимки, БРАВОООО!
Амбицирах се и аз да си взема снайпера и да отида този уикенд на лов за изгреви/залези в циркуса...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети