ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пръскала разни
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Пръскала разни
Автор Съобщение
izvetrql

Мнение Пръскала разни Отговорете с цитат
с.Тъжа - х.Тъжа - з.Маринка - вр.Ботев - х.Рай - х.Левски - Карлово

Снимки
Вто Юни 15, 2010 8:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Lawina

Мнение Отговорете с цитат
Ех,как се изкефих!
В тази жега си уцелил баш снимките за разхлаждане!Браво!
Вто Юни 15, 2010 6:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hristoz

Това там не е Пенчовското пръскало. То се намира непосредствено зад малката Козя стена и не се вижда от пътя.

Сря Юни 16, 2010 1:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Евгени

Местожителство: Варна

Там е малко мътна историята с имената. Това трябва да са Петкановите водопади, но някои им казват Пенчовско пръскало, в което няма много логика защото Пенчовска река наистина тече точно зад Малка Козя стена т.е. малко по на изток и на нея също има водопад.

Сря Юни 16, 2010 7:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
izvetrql

Lawina, и там си беше жега, но спор няма, кефът е голям, когато стигнеш до студените поточета и се понаплискаш. Smile

За пръскалото, най-вероятно не съм разбрал правилно човека от охраната на парка. Това е едното пръскало, пада се вдясно, може би се пада на Дълбока река? Обърках се леко. Smile По-наляво от пътя се вижда още едно. Уви, изтрил съм снимката, където ги имаше и двете, много ми беше изгоряло небето. На тази не се вижда добре, но...

Това при червената стрелка ли е Малката козя стена? Някъде при синята се падаше второто пръскало, може би то е Пенчовското?
Сря Юни 16, 2010 10:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Евгени е прав, това трябва да са Петканови водопади. Особено ако се гледа от хижа Триглав. Колко са точно - не е ясно, зависи как се мерят и броят. Имам планове за по-натам да отида в този район и да видя от близо, ако е възможно. Да, на снимката първото скалисто нещо, което изглежда много впечатляващо от към пътя е Малка Козя стена, по-натам е Пенчов пряс. Пенчовско пръскало(пак не е ясно един ли е или каскада от водопади) не би трябвало да се вижда от пътя.

Ето тук на картата съм отбелязал приблизително мястото на въпросните водопади, синята точка Петканови водопади, розовата - Пенчовско пръскало:

Всъщност Стоян знае най-добре, ако се появи да поясни. Wink

Сря Юни 16, 2010 5:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
hristoz

Пенчовското, или поне това, което аз знам, че се нарича така, се намира непосредствено зад върха на Козя стена (червената стрелка) и е един водопад, който изтича в малка горичка. Реката тече на Юг, след което завива на Изток и образува каскада от водопади, до някои, от които може да се слезе. Изгледа към тях има от едни огромни камъни, които са като кули - 42 42' 41.28'' N; 25 01' 00.49'' E - това са координатите в Google Earth на камъка, от който ги гледахме миналата година. До по-долните водопади предполагам, че може да се катери от долу на горе, но не съм го правил и не знам дали е възможно.

Чет Юни 17, 2010 1:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
izvetrql

Благодаря на всички за информацията, явно ще се ходи пак натам. Smile
Чет Юни 17, 2010 7:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Евгени

Местожителство: Варна

Кратък разказ със снимки от февруарското ми ходене. Тогава пробвах да стигна до Петкановите водопади отдолу нагоре, но както съм писал дори и без сняг катеренето по улея, по който тече реката след като мине водопадите предполагам е невъзможно без алпийска екипировка. По снимките, които съм гледал се виждат едни тераси в скалите покрити с дървета и трева на нивото на водопадите. До там може да се стигне предполагам ако се тръгне отгоре надолу, но докъде може да се стигне по тях надявам се да проверя скоро. Наскоро се спускахме от х.Тъжа по чакълирания път към Паниците и за съжаление нямаше време да се наврем в тази река, но пък разгледахме горната част на Пенчовска река.

Чет Юни 17, 2010 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht

Значи ще се ходи Калофер - Паниците - х.Тъжа с оглеждане на водопадите. Само да се стабилизира времето, че този месец е капризен.

Пет Юни 18, 2010 12:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Stoyan

Местожителство: София, Казанлък, Пловдив

mislesht написа:
Евгени е прав, това трябва да са Петканови водопади.
Ето тук на картата съм отбелязал приблизително мястото на въпросните водопади, синята точка Петканови водопади, розовата - Пенчовско пръскало:

Всъщност Стоян знае най-добре, ако се появи да поясни. Wink

Ами прави сте - от пътя за х.Тъжа и от поляната на х.Триглав се виждат двете ивици на Петкановите.

Пенчовото пръскало отнийде почти не се види, ако не се навре човек до него.
И аз още тоз мерак не съм осъществил.

Ето една картинка на слизане от Малка Козя стена към Калофер - мернахме му само горния край замалко - намира се в долния десен ъгъл - зеленкото там където е.

Предполагам hristoz за тия камъни-кули говори.
Чувал съм - следи от тракийско светилище имало там, но не съм слизал да огледам.

Иначе преди години се бяхме навряли до един друг хубав водопад, под Пенчовското, малко над р. Тъжа в дерето й, ама там тунелите ги затвориха с решетки и сега вече не пускат.

Тука има снимки:
http://planinari.info/200406_triglav_sn4.htm
Пет Юни 18, 2010 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mihaela10

Невероятни места! Прекрасни снимки! ръкопляскания Поздрави!
Пон Юни 21, 2010 11:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
hristoz

Това са въпросните камъни - гледката е на изток-югоизток:

това е Пенчовското пръскало:

а това е каскадата, която се образува под него, след като реката завие на изток и почне да пада:

До тези последните идея си нямам как се стига. Над тях има още няколко водопада, които са достъпни от горе надолу и са интересни.

Сря Юни 30, 2010 2:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Като гледам, то няма и нужда да се снимат и гледат отдолу сякаш. Това е хубава гледна точка. Абе ще се ходи, ясно е...

Сря Юни 30, 2010 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
hristoz

Тука е малко зуумнато, инче са по-далече. Но да, много е приятно да се кацне там на скалата и да се зяпа Smile
Утре може да постна една снимка, от която става по-ясно...

...ам вече е утре Smile

ето една горе долу на нормално фокусно разстояние:

и една, за да се добие по-реална представа къде сме застанали:

Сря Юни 30, 2010 11:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.