Въпрос за заслон Ботев по повод статия за Капитал Light
Здравейте !
Може би това е въпрос главно към модератора, но не само.
Ще бъда благодарна на всеки, който може да се включи с помощ за точно инфо.
Ще правим "планински" брой с Капитал Light. В него ще има най-различни неща, свързани с планината.
Искам да разкажа за заслон Ботев като място, което приличаше на обор (с извинение) и само за няколко години се превърна в истински планински дом.
Проблемът е, че само веднъж съм срещала собствениците, и то за малко, защото главно през зимата минаваме от там и те не винаги са горе.
Така че фактологията доста ми куца - кога и как преминава в техните ръце не знам, за какъв период от време също не знам. Всичко, което знам по въпроса е, че в това място са инвестирани много парички, които дай боже, да се възвърнат на хората.
Иска ми се тази статия да бъде един реверанс към тях за целия труд и вдъхновение, които са вложили.
Всичко, което споделите за историята на заслона, ще ми бъде полезно.
Благодаря предварително !
Пон Юли 12, 2010 8:54 am
Друм
Този заслон малко го недолюбвам или по-скоро неговите така наречени "собственици". Всички тръбят колко било хубаво, колко благородни били хората надградили заслона и тям подобни. Първо, това което изграждат е в противовес на два-три закона. Второ, замърсява на иначе чистото преди това място. Може би трябва да се помисли за локална пречиствателна станция, което междудругото всяка хижа трябва да го има. Ама, къде ти... най-лесно е лайняната вода в близкия поток. Трето, с колкото и благородни мисли да са подходили в началото, след това няма как да не се е прокраднала и корист. Защото от уж благородство и себеотрицание, т.е. ремонтиран за другите, за да се спасяват при лошо време, сега там се върти бизнес. Лично за мен този заслон трябваше само да се ремонтира, ако ли пък не - да се срути от времето и толкоз. А не да се прави от него хижа, или каквото и да било място за сборище на хора. Сега мога само да приветствам тези, които веднага ще изразят несъгласието си с мен. Да ми обясняват, че "собстениците" били такива и такива, че едва ли не вече не могат да си представят планинарството в района без този заслон/хижа. Дрън, дрън... инфантилност до безкрай.
И сега нещо по темата - като минавах един път оттам една жена(която явно е от екипа обслужващ заслона-хижа) ми сподели, че някакъв нейн роднина (брат или нещо подобно) го хванала буря с град на билото и със сетни сили човека се добрал до заслона. Там изчакал времето да се оправи. Виждайки мизерията вътре обаче, се зарекъл да оправи заслона и ето че това вече е факт, даже преизпълнен факт.
Пон Юли 12, 2010 6:18 pm
Весела Ягодова
Ха, тази гледна точка към нещата никога не ми е хрумвала. Ето затова е важно да чуеш и чуждо мнение. Разкажи по-подробно за законите - какви са нарушенията. И ако наистина има такива, възоснова на какво се случват нещата горе ?
Последно, собственици ли са собствениците и за бизнес ли става въпрос ? Как се става собстеник на заслон ?
Аз лично супер много се кефя на заслона, въпреки всичко. За пречиствателната станция си абсолютно прав. Може би трябва да се пробват да направят такава тоалетна като на "Ехо".
Пон Юли 12, 2010 6:41 pm
Друм
Вес, нямам време сега да търся членове в закони и въобще да беседвам повече на тази тема. По-горния ми пост е лично мое мнение и засега нямам намерение да го аргументирам и защитавам по-подробно. Е, бих написал нещо в моя защита само в случай, че по-горното бъде изопачено по някакъв начин.
Лек ден!
Пон Юли 12, 2010 6:52 pm
Весела Ягодова
Уф, ама ои ти си един
Питах от чисто женско любопитство.
Пон Юли 12, 2010 7:57 pm
Станислав
Извън темата
Друм написа:
Този заслон малко го недолюбвам или по-скоро неговите така наречени "собственици". Всички тръбят колко било хубаво, колко благородни били хората надградили заслона и тям подобни. Първо, това което изграждат е в противовес на два-три закона. Второ, замърсява на иначе чистото преди това място. Може би трябва да се помисли за локална пречиствателна станция, което междудругото всяка хижа трябва да го има. Ама, къде ти... най-лесно е лайняната вода в близкия поток. Трето, с колкото и благородни мисли да са подходили в началото, след това няма как да не се е прокраднала и корист. Защото от уж благородство и себеотрицание, т.е. ремонтиран за другите, за да се спасяват при лошо време, сега там се върти бизнес. Лично за мен този заслон трябваше само да се ремонтира, ако ли пък не - да се срути от времето и толкоз. А не да се прави от него хижа, или каквото и да било място за сборище на хора. Сега мога само да приветствам тези, които веднага ще изразят несъгласието си с мен. Да ми обясняват, че "собстениците" били такива и такива, че едва ли не вече не могат да си представят планинарството в района без този заслон/хижа. Дрън, дрън... инфантилност до безкрай..
От известно време избягвам да пиша във форумите, но сега не се сдържах. Идеята за "чорбаджиите-изедници" в мнението ме предизвика - видите ли, те били благородни отначалото, ама после почнали да печелят на чужд гръб! Нямам думи! ТАМ СЕ ВЪРТЯЛ БИЗНЕС! По-добре било да се остави да се руши като заслон Маринка, отколкото да се гради! Не, не, сигурно си прав, доста съм инфантилен и затова немога да схвана идеята ти.
Хайде, привет и на теб.
ПС - Весела, извинявай за оф-топика.
Пон Юли 12, 2010 7:59 pm
Друм
Re: Извън темата
Станислав написа:
... после почнали да печелят на чужд гръб!
Никъде в мнението си по-горе не съм писал, че печелят на чужд гръб! Най-вероятно са ремонтирали и надградили заслона със собствени средства, но мен това вече не ме интересува.
Важното е, че превръщането на този заслон в хижа е нередно. Друг е въпросът, че хората се кефят на удобства, па макар и създадени там, където не би трябвало да ги има погледнато от юридическа и екологична гледна точка.
Сега се сещам за още един пример от подобно естество - Тевно езеро.
Пон Юли 12, 2010 8:49 pm
_dmp_
Аз съм "за" заслона поради причината, че остана едно от малкото места в Балкана, където що годе се стига пеша. Но пък съм любопитен дали наистина са строили незаконно?
В нашата страна от край време е тъй .Вместо ние туристите да се радваме че все още има такива хора които се опитват да направят нещо .Ние търсим под вола теле. Е това него разбирам .
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!!
Заслона е на стратегическо място и трябва да го има! Дори би било хубаво и Маринка някой да се хване да оправи, но това е друга тема. Ако обаче се позоваваме на разликата между заслон и хижа, трябва да кажа, че сега това вече е хижа, а не заслон. Говорил съм с един калоферец преди време. Той също ми напомни, че на това място имайки заслон, не е редно да има хижа, май нямало разрешение за това, да се разширява и прочее. Подробности не знам, дали управата на парка знае( ), дали министъра знае...Струва ми се, че смяната на статута ще реши проблема, след като вече хижата е факт. Абсурдно е да се руши, направеното с толкова труд. Просто трябва да се узакони това, така биха направили в белите държави, според мен.
Щом ще пишеш статия, не е ли най-добре да се качиш на заслона и да почерпиш от източника?
Не е много в темата, но да попитам - организацията БТС за какво служи в момента??? На някой от вас необходима ли му е? Нещо полезно върши ли?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Здравей,ve_san!Историята на заслона е такава:той е бил запуснат,приличал е на кочина.Три момчета тръгват на разходка,хваща ги ужасна буря и те се приютяват във въпросния заслон.Едно от тези момчета се зарича,че ако успеят да слязат от планината живи и здрави,ще се погрижи за заслона.Речено-сторено,със собствени средства и помощ от приятели,успява да стегне заслона.Но след време с това момче се случва трагедия ,слиза към х.Рай през зимата,подхлъзва се и...Жената за която говори Друм е по голямата сестра на това момче,след неговата кончина ,тя поема нещата в свои ръце с помоща на съпруга си.
Не смятам да коментирам дали е правилно и редно това,мненията са различни и така трябва да бъде-затова сме индивиди Надявам се ,че успях да задоволява любопитството ти
Сря Юли 14, 2010 9:29 pm
Друм
Определено е абсурдно да се руши. Но пък не ми харесва тази практика заслоните да се превръщат в хижи. Би било хубаво ако имаше някаква (може и местна) организираност за ремонтиране на заслона (Маринка). Бих отишъл да помагам с физически труд. Но само да се ремонтира, а не да остава после човек там. На мен не ми се иска и този заслон да го правят на хижа. Вече започвам да се опасявам да не би още някой местен ентусиаст да последва светлия пример на Тевното и Ботев, и да вземе да ремонтира и надгражда Кобилиното, например. Дори вече има нещо подобно в Урдиния циркус - бунгалото до Паницата е пристроено с още една стаичка, та да може този който я е пристроил да вземе някой лев за нощувка от туристите. Мисля че е излишно да казвам, че това е незаконно, но кой ти гледа законите! Те вече са толкова потъпкани ..., дори от тези, които ги създават.
Според мен БТС-то вече е по-скоро вредна, отколкото полезна организация. Чудят се как да забогатеят и може би затова разпродават хижи. Тези хижи, които дедите ни са строили доброволно за всички, сега стават собственост на някого. Странно как стават тези разпродажби?! И тук нещо ми намирисва, но все още не съм проучвал подробно този въпрос. Може би скоро ще го направя...
Сря Юли 14, 2010 9:44 pm
marian angelov
Ей аман от знаещи и можещи.
Съветвам всички които не знаят, да научат първо и тогава да си изказват мненията.
А Вие ДРУМ толкова ли сте съвършенна и и толкова ли много и стриктно спазвате законите,та говорите за неспазване на закони.
До колкото си спомням горе на заслона няма молове, магазини, казина и паркинги.
И след като искате да помагате физически,заповядайде да помогнете и за заслон Ботев.Не знам кога за последно сте ходили на заслона,ама ако отидите сега съм сигурен ,че ще си промените много мнението.
И някой беше казал,че изхвърляме лайната в реката, ама не е вярно, защото това не е София, там пазим чистотата и съхраняваме мястото с цялото си сърце и душа.
И дано наистина някой ден както казвате вие , стопанина да прави бизнес, та поне тогава да кажа "татко" дай некой лев ей тъй да си платя семестъра.
Мога да споро с вас кой обича повече планината и природата ВИЕ или СТОПАНИНА на заслон БОТЕВ.
И казвам СТОПАНИНА ,защото той само го стопанисва, а не го е купил,защото за жалост няма кой да му го продаде.
давам ви един аналогичен пример макар и не много подходящ: ако вие живеете под наем в някой апартамент, не искате ли да ви е уютно,да си го направите както на вас ви се иска и харесва, или предпочитате да живеете в мизерията в която сте го заварили.
Този заслон се прави с малки подобрения за да може там да го посещават и големи и малки. и бедни и богати.
И за последно заслон Ботев си е бил заслон и зслон ще си остане, а не хижа.
поздрави на всички обичащи планината
Чет Юли 15, 2010 8:52 am
Весела Ягодова
Здравейте !
Леле, каква я мислех, каква стана...Хайде стига с тези нападки, плийз !
Исках само да кажа, че през последната година поне 5 пъти съм минавала през заслона, но през късна есен или зима, когато горе няма хора. Когато периодът е по-натоварен с туристи, спя на вр. Ботев. Иначе, ако не съм се качвала, откъде ще знам как вървят нещата с ремонтите и не само ?
Последният път когато минах, Вальо (нали така се казваше) беше горе, но тогава пак отивах на вр. Ботев по повод друга статия и нямаше как да остана.
Ако редакторката се съгласи, искам да разширя малко темата и да пиша за всички заслони, които през последните няколко години, се превърнаха от запуснати в нещо хубаво и уютно благодарение на добри хора-ентусиасти (Кончето, Казана, Страшното езеро). Ако има и други, и за тях бих писала.
И аз ще се радвам, ако Маринка бъде ремонтиран. В люта снежна виелица минахме от там миналата зима и...ако имаше кой да ни сипе едно топло чайче, ееех !
Чет Юли 15, 2010 10:03 am
Друм
Мариане,
не се и съмнявам, че обичате и милеете за планината. И не е хубаво да се сравняваме кой колко я обича. Защото всяко сравнение води до поляризация и конфликти. Всички я обичат.
Също така не може да се сравнява мястото със София. Нормално е да няма казина, паркинги и т.н. Но има пък нещо друго. И сега да ви попитам къде отива мръсната вода от прането, банята... все пак там поддържате хигиена, но това изисква използването на химически препарати от различен вид? И може би единственото по което мястото може да се сравнява със София е, че изхвърляните битови води се равняват на едно домакинство в града, дори повече, защото там се събират повече хора. Та, къде се излива мръсната вода? В близост няма голяма река, а има малък поток, на които самопречистващата му сила е малка. Но дори и да беше до по-голяма река, това замърсяване не е оправдано. Като видя пералните на х. Мальовица да работят и ми става гадно, защото знам, че всичко отива директно в реката. Това според мен е доста сериозен проблем, но за съжаление малко хора му обръщат внимание.
Ще ти развия и един хипотетичен сценарий, за да направиш разликата: з. Кобилино бранище като цяло е горе-долу добре, но се нуждае от малко ремонт. И аз решавам да отида и да го ремонтирам. Но ми дожалява да го оставя след това просто така, сърце не ми дава (все пак толкова труд съм вложил за ремонта) и решавам да остана, за да посрещам туристи. В същото време продължавам ъпгрейдването на заслона и поради това, че е тесен, решавам леко да го надградя - много туристи идват, няма начин. Ще опъна и една тръба до близкия поток, спускащ се от Лопушки връх, по която да изтичат битовите води. Същевременно убеждавам по някакъв начин шефа на парка да не ми прави проблеми, т.е. това се включва към целите на парка (въпреки нарушаването на закона за защитените територии, например). Грижа се много добре за заслона(който вече дефакто е полу-хижа), хората са изключително доволни от моето отношение. След като вече съм изградил необходимите неща мога да помисля да го узаконя на принципа "след дъжд качулка". Вече е немислимо нито да оставя заслона, нито да разрушавам новоизграденото. Хората, които следят за изпълнението на закона правят компромис, поставени пред свършен факт. И правя съответната прекатегоризация след като съм изпълнил минимума изисквания за това. Ето, аз също милея за планината, но въпреки тази ми обич това нещо (този хипотетичен сценарий), което съм направил със заслона не е редно! Тук идва аналогичния ти пример, в който живееш под наем в апартамент - да, нормално е да искаш всички удобства и разбира се, ако е възможно, някой ден да стане твой собствен. Това е пътя, по който един заслон спира да бъде такъв. На мен това не ми харесва и съм против.
Оттук следва, че бих положил труд само за ремонтирането на заслони, за които няма по-нататъшни намерения за надграждане и държане.
Относно мойте законови нарушения - да, нарушавал съм закона. Но (поне засега) нарушенията ми са незначителни. Един от принципите в правото гласи, че незначителните нарушения нямат особено значение за правото.
Повече нямам какво да добавя. Мисля, че моята гледна точка е ясна.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети