Малко помощ с един преход в Пирин
Привет на всички планинари! За първи път пиша в този форум и искам да изкажа адмирации към хората, които го поддържат, а и към всички участници!
Аз съм на 24 г. и много обичам планината. Смея да твърдя, че познавам повече зимната планина, но в никакъв случай не я подценявам през лятото. Това, което изпитвам към планината, независимо от сезона е уважение и страхопочитание. Повече се занимавам със сноуборд-алпинизъм и т. нар. freeride и доста по-малко със летни преходи и за това ще ми е нужна малко помощ!
С приятели сме запланували да се качим на вр. Вихрен през август. Повечето не се занимават с планинарство и ще трябва да им измисля по-лесен вариант (имам нещо на ум), докато аз искам да направя малко по-сериозен преход с моята приятелка, която също не е изявена планинарка, но ще я мъча
Ще напиша това, което ми се върти в главата и се надявам да отправите забележки, предупреждения и предложения, където сметнете за необходимо. На места ще си питам.
Ден 1 - х. Демяница - Тевно езеро
Колата ще я оставя на разклона за х. Демяница. (Проблеми дали ще има да престои там около 4 дни?) Маршрута е сравнително кратък, мисля че е добра разгрявка за приятелката ми, пък и за мен първия ден. (Има ли маркировка по този маршрут или трябва да се ориентираме само по реката?) Вечеря в заслона. Спане на палатла около заслона.
Ден 2 - Тевно езеро - х. Вихрен
Закуска в заслона на езерото. Тъй като този преход е доста по-дълъг, ще тръгнем рано - към 8 ч. Дават го около 8 часа ходене, а честно казано си нямам никаква идея какво ще е нашето темпо и за това си мисля, че ако не успеем за един ден да го вземем, ще си опънем палатката някъде (предложения?) по пътя, ще пренощуваме и ще продължим на следващия ден. Отново питам дали маршрута е добре означен (би трябвало, нали се води главния Червен маршрут?) Има ли места, на които лесно можем да се заблудим? Все пак, ще нося компас и карта и мисля, че добре се ориентирам, но да си питам Когато пристигнем около хижа Вихрен (независимо вечерта на втория ден или обяда на третия) ще искаме да си опънем палатката. Знам, че около хижата не разрешават къмпингуването и за това ще се радвам, ако ми предложите някое хубаво местенце в близост. Някъде бях прочел за бъндеришки къмпинг или нещо подобно? Някъде около хижа Бъндерица ли се намира? Пренаселено ли е и т.н. Предпочитам по-закътани и самотни местенца. Не обичам многото хора и боклука в планината, а двете са взаимносвързани...
Ден 3 - почивка, разходка до Байкушевата мура, среща с останалите "планинари" Те ще дойдат с кола. Къде може да паркират. Хижа Вихрен би трябвало да е достъпна с лек автомобил през лятото, нали? Има ли проблем там да се паркира колата за 3-4 дни, при положение, че няма да се спи в самата хижа? Плаща ли се паркинг и т.н.
Ден 4 - х. Вихрен - вр. Вихрен - х. Вихрен
Всъщност всички от групата ще спим на палатки и х. Вихрен използвам само като отправна точка. Ще следва едно дълго изкачване на върха по класическата лятна пътека, макар че искам по Джамджиев ръб, но ще се съобразим с останалата част от компанията. Искам да попитам колко време отнма средно изкачването по класическия летен маршрут. След като изкачим върха има две опции:
Вариант 1 - всички сме много изморени и назад с графика и за това слизаме обратно по същата пътека или алтернативен маршрут. Очаквам предложения за алтернативен маршрут за слизане, като се има предвид, че единия участник в групата е дете на около 11 г. и маршрута трябва да е безопасен. Казаните как ви се струват, предвид съображенията за сигурност и като времетраене?
Вариант 2 - понеже за мен ще е непростимо да се кача на Вихрен и да не уважа Кутело и Кончето ми се иска да оставим основната група да си слизат по лятната пътека, а аз и моята приятелка да минем през Кончето и да слезнем от там някакси. Признавам нямам никаква представа за маршрут от Кончето обратно към долината на Бъндерица. Видях тази тема и ще се радвам, ако ми пообясните възможните варианти. Лесно ли се "хваща" Котешкия рид след Бански Суходол, колко е труден за слизане? Изисква ли много добра техника? След като слезем по рида ще имаме ли сили да се върнем до отправната точка - х. Вихрен? Колко време средно отнема цялото слизане от вр. Вихрен през Кутело, Кончето, Бански Суходол, Котешки Рид и евентуално до х. Вихрен.
За сега това са плановете. Както виждате с много въпросителни и неизвестни. Много ще съм благодарен, ако помогнете.
За сега това е от мен...заболяха ме пръстите
Поздрави!
_________________ "The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet
Последната промяна е направена от Malolo на Чет Юли 08, 2010 8:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юли 08, 2010 6:41 pm
Joro
Изобщо няма да мога да помогна с компетентно мнение, но за това пък ще проследя темата докрай. Имам подобни намерения също за м. август, но откъм маршрути, време за преминаване и наименования в Пирин съм напълно бос. Надявам се, че няма да имаш претенции за авторско право на маршрут, защото мисля да го крадна, стига да ми хареса /и на останалата част от тайфата/.
За това също ще помоля- Хора, пишете по въпроса бе, не бъдете егоисти!
Чет Юли 08, 2010 7:04 pm
Malolo
Joro написа:
Надявам се, че няма да имаш претенции за авторско право на маршрут, защото мисля да го крадна, стига да ми хареса
Нямаш никакви грижи, нали за това са форумите
_________________ "The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet
Чет Юли 08, 2010 7:20 pm
andimit
Здрасти!
Ще се опитам да ти помогна колкото мога
- остави колата на паркинга на хотела/под пътя/ в началото на пътеката за Демяница- взимат по 2-3 лв. на вечер
- за първо ходене пътя от паркинга, през Демяница до Тевното хич не е за подценяване и си е здраво ходене от около 6ч. почти изцяло изкачване- маркировките на всякъде са си хубави и за това нямай грижа
- до х.Вихрен има път/дори доста добър!/, но през лятото е голям зор паркирането- безплатно, но където намериш
Успех!
Чет Юли 08, 2010 8:42 pm
Malolo
@andimit
Благодаря за информацията!
Очаквам още мнения
Ден 1 - х. Демяница - Тевно езеро
Колата може да си стои 4 дена на Тодорова орница без проблем. Ня ми се вярва някой да я пипа точно там. Вариантът за платен паркинг предложен от andimit не го знаех честно казано. Проблем с маркировката има само на отклонението преди м. Главите, но не е болка за умиране. "Грешната" посока само удължава няколко минути ходенето.
На "Тевно езеро" ако е пълно в сградата, има палатки към хижата/заслона (хижарски) и могат да се ползват срещу минимално заплащане. Съгласно плана за управление там е забранено опъването на палатки от туристи.
Маркировката: от м. Тодорова орница (където свършва асфалта) до седловината Мозговишка порта се следи синята боя, а от Мозг. порта до хижата/заслона червената. От х. "Демяница до м. Тиаците синята боя се дублира от жълта. Чистото ходене е около 4,30 часа (без почивките). Вие си знаете колко ще почивате.
Ден 2 - Тевно езеро - х. Вихрен
Маркировката е много добра. Следи се червената боя. От Жабешко ез. до х. "Вихрен" е дублирана от зелена. Чистото ходене е около 5 часа (без почивките). Вие си знаете колко ще почивате. При мокро време и намалена видимост трябва да се внимава м/у двата (от общо трите) Типица намиращи се на билото т.нар. Малък и Голем Типиц. Има стеснение няколко метра на седлото м/у тях, което не бива да се подценява. В някои карти Малък Типиц е отбелязан неправилно с името Голямата Страна.
При споменатите лошо атмосферни условия трябва да се внимава при преминаването на каменния сипей над Дългото Бъндеришко ез. и стръмнината преди него.
Съгласно плана за управление на парка е забранено опъването на палатки от туристи на х. "Вихрен". Разрешено е на намиращия се наблизо паркинг при х. "Бъндерица"
Ден 3 - почивка
Паркирането не се заплаща.
Качването от х. "Вихрен" до върха е по червената боя и отнема 2,30 ч, чисто ходене. Може да се ползва и пътеката от х. "Бъндерица", зелена боя, до седловината Премката (дублирана от червена в участъка Голям Казан - Премката) и от там по червената до в. Вихрен. Северния склон на Вихрен е опасен откъм бутане на камъни от колеги туристи в горния участък, откъдето е паднал полския младеж миналата неделя.
Вариант 1
Всеки от гореупоменатите варианти е алтернатива на другия. Има и пътека червена боя подсичаща върха от р. Елтепска (Вихренска) вода до Голям Казан
Вариант 2
От седловината Премката до ръба Кончето и в. Бански Суходол може да се отиде по подсичащата пътека (маркирано с червена боя) или с през в. Кутело, сиреч по билото без маркировка. Едната пътека може да се ползва за качване, а другата за слизане. Тръгнете ли по Котешки рид зависи докъде ще стигнете. Ако опрете до в. Дуниното куче е по-добре да слезете в Банско, отколкото да се връщате назад
Надявам се да съм бил полезен. Поздрави и успех в начинанието!
Re: Малко помощ с един преход в Пирин
Malolo написа:
Ден 3 - почивка, разходка до Байкушевата мура, среща с останалите "планинари" Те ще дойдат с кола. Къде може да паркират. Хижа Вихрен би трябвало да е достъпна с лек автомобил през лятото, нали? Има ли проблем там да се паркира колата за 3-4 дни, при положение, че няма да се спи в самата хижа? Плаща ли се паркинг и т.н.
Всъщност всички от групата ще спим на палатки и х. Вихрен използвам само като отправна точка. Ще следва едно дълго изкачване на върха по класическата лятна пътека, макар че искам по Джамджиев ръб, но ще се съобразим с останалата част от компанията. Искам да попитам колко време отнма средно изкачването по класическия летен маршрут. След като изкачим върха има две опции:
Вариант 1 - всички сме много изморени и назад с графика и за това слизаме обратно по същата пътека или алтернативен маршрут. Очаквам предложения за алтернативен маршрут за слизане, като се има предвид, че единия участник в групата е дете на около 11 г. и маршрута трябва да е безопасен. Казаните как ви се струват, предвид съображенията за сигурност и като времетраене?
Вариант 2 - понеже за мен ще е непростимо да се кача на Вихрен и да не уважа Кутело и Кончето ми се иска да оставим основната група да си слизат по лятната пътека, а аз и моята приятелка да минем през Кончето и да слезнем от там някакси. Признавам нямам никаква представа за маршрут от Кончето обратно към долината на Бъндерица. Видях тази тема и ще се радвам, ако ми пообясните възможните варианти. Лесно ли се "хваща" Котешкия рид след Бански Суходол, колко е труден за слизане? Изисква ли много добра техника? След като слезем по рида ще имаме ли сили да се върнем до отправната точка - х. Вихрен? Колко време средно отнема цялото слизане от вр. Вихрен през Кутело, Кончето, Бански Суходол, Котешки Рид и евентуално до х. Вихрен.
Аз като нов в този форум ще пусна няколко идеи и съвета, пък може и да повторя неща, изписани преди време, евентуално за което съжалявам!
Долу-горе момчетата са обяснили вариантите, аз мога да допълня нещо по 3 и 4 ден.
Ако не сте се отдали на тотален релакс 3-тия ден може да отскочите до Муратовото езеро. Няма да ви отнеме повече от 3 часа в двете посоки без да си давате зор. Байкушевата мура не е кой знае какво - може да я зърнете слизайки надолу после на път за колата.
Иначе по ден 4-ти слизането от Вихрен към Премката си е с повишено внимание щом има "планинари" с вас - все още има сняг по северните склонове на Вихрен, който е доста разкашкан през деня, а мрамора предполага голям риск от подхлъзване с такъв сняг. Относно набезите ти към Кутелата, Кончето и Котешкия рид за същия ден имай предвид, че прехода от хижа Вихрен през Върха и всички големци, барабар с Котката и обратно до х. Вихрен ( през Казана, без пак да качвате първенеца ) ще ви отнеме около 13-14 часа ( с почивките ) и то без да спускате чак до Дуниното Куче. Вероятно знаеш, че 12 от тези 13-14 часа са без вода! Не знам какво сте си решили - дали да се връщате при групата или да пробвате от Дуниното Куче към Банско. Така че това просто като инфо.
Ако не си ходил към Котешкия рид имай предвид, че не е за хора със страх от високото и проблеми с равновесието.
Пет Юли 09, 2010 12:16 am
Malolo
@Speedy
Първо, благодаря за изчерпателния отговор!
Второ ще ти задам още някоко въпроса, ако не възразяваш
Оказва се, че "законно" можем да разпънем палатка само на паркинга на х. Бъндерица и на паркинга на долна станция на кабинката, така ли?
То като се замисля сега палатка за тоя преход хич не е необходима, ама току що си купихме нова с идеята да си я севтосаме тогава и ако трябва ще си я опъна на паркинга на кабинката, ама пак ще си спя в нея! В този ред на мисли, кажете къде въобще в тоя район е разрешено да се къмпингува, освен пред х. Бъндерица и къде точно в ПУ на НП Пирин мога да видя забраната или нормата. Четох някакви ужасии за арендатора на Тевно - Иван Дрънков. Бил пребил с тояги туристи и т.н. Все още ли този човек стопанисва заслона? И не е ли заслона и прилежащата територия от тези, в които е позволено къмпингуването? Нещо почвам да се ядосвам, защото идеята на цялата компания беше да спим на палатки основно, а то излиза, че е забранено. Какъв е варианта, просто да се отдалечим от натоварените територии и да си опънем палатките скришом на по-закътано? Или най-много и ние да получим по някой колец в главата...
Пффф...нещо ентусиазмът доста ми спадна
Edit:
@In Earnest
Благодаря за включването! Добра идея е разходката до Муратово езеро. Предполагам отговора ще е положителен, но има ли маркировка от х. Вихрен до езерото?
За варианта с Котешки рид се отказвам. Всъщност това ще е първия път, когато ще ходя на планина с приятелката ми и просто трябва да подбера нещата така, че да не я излагам на опасности. Може да се разходим по билото до Кутело и Кончето, колкото да ги видим от близо и после да се върнем по пътеката, за която спомена speedy. А слизането ще го мислим - през Казаните най-вероятно.
Пет Юли 09, 2010 1:14 am
In Earnest
Човече, няма смисъл да ти спада ентусиазма - опъни си палатката където намериш за добре. Просто не го прави в Белемето, в случай, че не си си заплатил символичната сума. Можеш и в Бъндеришкия циркус да палаткуваш стига да имаш достатъчно съвест да не мърсиш, а като гледам не си такъв
Относно Котешкия рид - никога не съм си и помислял да повлияя на мнението ти, дано не съм го направил! Просто съм длъжен да ти кажа, че не е най-безопасното място! Стига да внимавате и нямате гореспоменатите страхове не е и най-трудното! Иначе разходката до Бански Суходол и обратно си е съвсем културна и класическа! Иначе маркировка за Муратовото разбира се има ( това си е все пак пътеката за Синаница, Яне Сандански, з. Спано Поле )!
@Speedy
Първо, благодаря за изчерпателния отговор!
Второ ще ти задам още някоко въпроса, ако не възразяваш
Оказва се, че "законно" можем да разпънем палатка само на паркинга на х. Бъндерица и на паркинга на долна станция на кабинката, така ли?
То като се замисля сега палатка за тоя преход хич не е необходима, ама току що си купихме нова с идеята да си я севтосаме тогава и ако трябва ще си я опъна на паркинга на кабинката, ама пак ще си спя в нея! В този ред на мисли, кажете къде въобще в тоя район е разрешено да се къмпингува, освен пред х. Бъндерица и къде точно в ПУ на НП Пирин мога да видя забраната или нормата. Четох някакви ужасии за арендатора на Тевно - Иван Дрънков. Бил пребил с тояги туристи и т.н. Все още ли този човек стопанисва заслона? И не е ли заслона и прилежащата територия от тези, в които е позволено къмпингуването? Нещо почвам да се ядосвам, защото идеята на цялата компания беше да спим на палатки основно, а то излиза, че е забранено. Какъв е варианта, просто да се отдалечим от натоварените територии и да си опънем палатките скришом на по-закътано? Или най-много и ние да получим по някой колец в главата...
Пффф...нещо ентусиазмът доста ми спадна
Здравей.
Аз само казах, че съгласно плана за управление тези места за забранени. Тази забрана масово НЕ СЕ спазва. Ако сте решили да спите на палатка, не виждам забраните как ще ви спрат. Все пак ако СЛУЧАЙНО на вас попадне парковата охрана и ви ударят глобата поне ще знаете причината. Плана за управление влезе в сила 2004 г. и не зная дали има промени относно позволените места за бивакуване. Трябва да се пита в дирекцията с едно тел. обаждане или на ел. им поща. Освен къмпинга при х. "Бъндерица" другите места разрешени за бивакуване са посочени в част 3, точка 77 на Плана за управление. Има го за сайта на НП "Пирин".
На Тевно хижар си е същия човек - Иван. Доколкото знам той е доброволен сътрудник към парка и може да го питате дали мястото е предвидено за къмпингуване. Всяка година парковата дирекция разрешава опъване на палатки край някои хижи с оглед поемане на хората през най-натоварения сезон, когато има недостиг на леглова база. Едно от тези места е хижа/заслон "Тевно езеро". Въпреки миналогодишното му разширение, в някои дни местата не достигат и се ползват т.нар. хижарски палатки, за които споменах в горния постинг.
Пътеката от х. "Вихрен" до Муратово езеро е чудесна и и много добре маркирана - синя и жълта боя. Заслужава си разходката до там.
Благодаря отново, момчета!
Ентусиазмът ми спадна и няма как да е другояче, след като прочетох страховитите истории за въпросния арендатор на заслона на Тевно езеро. Честно казано не разбирам как има такива хора в планината, но явно те я приемат по по-различен начин от нас, а може и да са си повярвали, че са избрани, за да я пазят от псевдо-планинарите, но да са си повярвали твърде много и да го отнасяме и ние, нормалните, обичащите и уважаващите планината. Все едно, няма как да ме откаже някакъв повярвал си чичко и на Тевно ще отида, каквото ще да става. Ще си имам едно на ум за него, пък ще се държа приятелски, ще си му обесня, че искам на палатка да спя, ще си му платя и т.н. и както казах - каквото сабя покаже. Вярвам, че има език на който ще можем да се разберем.
След това ще видим, трябва цялата компания да е единодушна за това дали ще излизаме в нелегалност или ще спим на паркинга на х. Бъндерица с останалия народ.
Цялата информация, която споделяте е много полезна, вярвам и за всички останали, които следят темата. Моля не я смятайте за приключена и ако има нещо, за което се сетите в последствие или има и други, които могат да споделят ценен опит, ще се радвам да пишете!
Пет Юли 09, 2010 12:33 pm
dido
А, не се стряскай толкова. Приятелски разговор винаги ще свърши работа за разлика от тежки приказки и показване на мускули ...
За Котешкия чал - слизането от Дунино куче към Банско или Разлог не е тривиално и предполага добро познаване на района. Ако нямаш ГПС или добра ориентация - по-добре не слизай оттам.
Здравейте , аз съм нов в този форум , след две седмици ще сме за три нощувки в пирин.Смятаме да останем на къмпинг край х.Бъндерица.Планувам след първата нощувка да се качим до х.Вихрен , от там до вр.Вихрен , от там да слезем на Премката , после през или покрай Кутело -1 и 2 , през Кончето , през вр.Байови дупки , до Каменитишкипревал.По моите сметки това за около 5 часа- 5часа и половина.Слизане надолу- от каменитишки превал " по стръмна пътека азимут 220, към долината на Влахенска река" , някъде около местността черната река.Видях , че слизането е покрай някаква река.
След това нагоре срещу Влахенска река до Влахенските езера , , от Влахенските езера през вр. Гергийца до Синаница.На Синаница се спи в хижата , щото ще сме с дневни раници-сандвичи и вода+връхна дреха.На следващия ден до х.Вихрен като ще се реши кой и дали ще качваме върхове освен абсолютно наложителните.Спим отново на палатки в къмпинга на Бъндерица и си тръгваме.
Кажете какво мислите, осъществимо ли е за около 10-12 часа , при положение , че се тръгне в 06:00 и времето е хубаво.Каква маркировка в коя част на маршрута да следваме.
благодаря.
Да не казвам голяма дума, но това е невъзможно, освен ако не сте спринтьори. Точна цифра е трудно да се каже, но денивелацията при всички положения надвишава 4000 м. по това което си описал Дори да ходите непрекъснато, без да спирате, това време 12 часа няма да ви стигне.
Помоему трябва да измислите нещо по-разумно. Като смятам на ум, единствения вариант да успеете да стигнете Синаница преди мръкване е да забравите за качване или слизане по Влахинска река. От м. Черната вода може да хванете директната кафява пътека за Синаница, само трябва да я откриете.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети