ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Петъчна разходка Петрохан - вр. Ком - хижа Ком - Петрохан

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Петъчна разходка Петрохан - вр. Ком - хижа Ком - Петрохан
Автор Съобщение
ferdi_mruvkata

Мнение Петъчна разходка Петрохан - вр. Ком - хижа Ком - Петрохан Отговорете с цитат
ето малко снимки от разходката която си спретнах http://picasaweb.google.com/ferdi.mruvkata/Kom?feat=directlink

времето беше доста променливо, но като цяло приемливо, този път неможах да се загубя.
направи ми впечатление че буковата гора беше доста кафява. Листата на дърветаста бяха като прегорели.
Иначе си е голяма красота. Самият връх доста ми хареса, особено северните му склонове Smile
Съб Юли 10, 2010 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Друм

Мнение Отговорете с цитат
Причината за прегорелите/изсъхмали листа е застудяването (придружено със снеговалежи и силен вятър) в средата на месец май. Тогава младите, нежни листенца тъкмо се бяха разлистили и не са могли да издържат на студа. Това съм го забелязал първо на Витоша, където над 1700м листната маса на буковите дървета е на 90% изсъхнала. На най-високото, погледнато отдалеч гората сивее, сякаш не се е разлистила. Очевидно този проблем го има при всички букови гори над около 1200м н.в. Като колкото по-високо, толкова по-изсъхнали са. Сега се сетих, че това всеки може да го види на камерата от х. Плевен.
Съб Юли 10, 2010 11:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ferdi_mruvkata

интересното е че същия феномен го забелязах и в предбалкана където е 6-700 м.н.в. Сигурно има и друга причина за това ?!
Нед Юли 11, 2010 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Киселинен дъжд да речем ...

Нед Юли 11, 2010 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ferdi_mruvkata

dido написа:
Киселинен дъжд да речем ...

примерно :0 ама пък из цяла българия да е валяло такова нещо . ..
Нед Юли 11, 2010 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Друм

Ако причината е киселинен дъжд той щеше да попари всичко равномерно, а не както е в действителност - от ниското към високото изсъхналата листна маса се увеличава. Това говори само за едно - як студ с вятър. Нулевата изотерма на 18 май сутринта е била около 1400м н.в. А на 1800м минус 2-3 градуса. Буковата гора в м. Казана на Витоша в горната си част(1600-1800м) вместо да зеленее сивее. А и лично съм наблюдавал тази гора преди и след застудяване - преди него гората беше зелена, а след това(4-5дни) листата видимо почнаха да изсъхват. Така че, за мен няма и капка съмнение, че причината за това е студа.
Имам и няколко снимки, но в момента не ми се занимава да ги качвам.
Пон Юли 12, 2010 5:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.