времето беше доста променливо, но като цяло приемливо, този път неможах да се загубя.
направи ми впечатление че буковата гора беше доста кафява. Листата на дърветаста бяха като прегорели.
Иначе си е голяма красота. Самият връх доста ми хареса, особено северните му склонове
Съб Юли 10, 2010 11:54 am
Друм
Причината за прегорелите/изсъхмали листа е застудяването (придружено със снеговалежи и силен вятър) в средата на месец май. Тогава младите, нежни листенца тъкмо се бяха разлистили и не са могли да издържат на студа. Това съм го забелязал първо на Витоша, където над 1700м листната маса на буковите дървета е на 90% изсъхнала. На най-високото, погледнато отдалеч гората сивее, сякаш не се е разлистила. Очевидно този проблем го има при всички букови гори над около 1200м н.в. Като колкото по-високо, толкова по-изсъхнали са. Сега се сетих, че това всеки може да го види на камерата от х. Плевен.
Съб Юли 10, 2010 11:25 pm
ferdi_mruvkata
интересното е че същия феномен го забелязах и в предбалкана където е 6-700 м.н.в. Сигурно има и друга причина за това ?!
Нед Юли 11, 2010 9:03 pm
dido
Киселинен дъжд да речем ...
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Юли 11, 2010 10:00 pm
ferdi_mruvkata
dido написа:
Киселинен дъжд да речем ...
примерно :0 ама пък из цяла българия да е валяло такова нещо . ..
Нед Юли 11, 2010 10:01 pm
Друм
Ако причината е киселинен дъжд той щеше да попари всичко равномерно, а не както е в действителност - от ниското към високото изсъхналата листна маса се увеличава. Това говори само за едно - як студ с вятър. Нулевата изотерма на 18 май сутринта е била около 1400м н.в. А на 1800м минус 2-3 градуса. Буковата гора в м. Казана на Витоша в горната си част(1600-1800м) вместо да зеленее сивее. А и лично съм наблюдавал тази гора преди и след застудяване - преди него гората беше зелена, а след това(4-5дни) листата видимо почнаха да изсъхват. Така че, за мен няма и капка съмнение, че причината за това е студа.
Имам и няколко снимки, но в момента не ми се занимава да ги качвам.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети