В тази кратка тема предлагам на вниманието на любителите на широкия изглед 12 панорами от поход, описан вече по-рано през месеца в два пътеписа.
Тези, които не са фенове на панорамите, най-приятелски съветвам да запълнят времето си с нещо по-приятно, например с гледане на мачове от световното.
Снимките за панорамите съм правил от ръка (без статив), с непретенциозния китов обектив 18-55 IS. От колекцията от над 100 панорами подбрах 12, показващи различни, по мое мнение по-интересни места, видени и снимани по време на похода. „Смачкването” на панорамите до 1024 пиксела по дългата страна значително намалява ефекта от разглеждането им, но все пак картинките показват по-обзорно обстановката по това време и дават някаква, може би полезна за някои, информация.
Панорама 1 : Снимана при качването на Вихрен. В центъра тривиалната пътека през Кабата, отзад-вдясно Гредаро, Гергийца и Синаница – скрити в облаците.
Панорама 2 : Снимана от Вихрен. Ридовете от Кутело към долината, Банско, в дъното Рила. От долината на Влахинска река към билото напираха нахални облаци.
Панорама 3 : Снимана от Вихрен. Кутело, Кончето, Бански Суходол и другите върхове на билото. Отзад отново наднича Рила.
Панорама 4 : Снимана от Вихрен. Поглед в обратна посока. Вляво се виждат Ушиците, Газей и Полежаните, вдясно – Бъндеришки чукар, Караулите, Муратов връх.
Панорама 5 : Снимана от брега на Жабешкото езеро. Отляво надясно - Бъндеришки чукар, Караулите, Муратов връх. Вдясно наднича Вихрен. По езерото все още имаше малко лед.
Панорама 6 : Снимана от Башлийска порта. Освен горепосочените върхове, вдясно от Вихрен се виждат Кутело, Тодорките, част от Възела. Дългото езеро в по-голямата си част бе покрито от лед!
Панорама 7 : Снимана от билото преди Опрено. Вляво Синьото Василашко езеро, покрито в по-голямата си част от лед, отзад, в центъра - Ушиците и Полежаните.
Панорама 8 : Снимана отново от билото (някъде преди Типиците, ако не бъркам). Вляво са Ушиците и Полежаните, в центъра – Джангал, вдясно доминират Каменица, Яловарника, Зъбът и Куклите.
Панорама 9 : Снимана от Джано. Отляво надясно : Каменица, Кралев двор, Момини двори, Джангал, Полежаните, Попово езеро, Безбог, Сиврията (Джангалица), Кременските езера (най-горното покрито с лед и сняг, най-долното без лед) и Кременски връх (рид). Най-вдясно се вижда връхната точка на Джано.
Панорама 10 : Снимана от Демиркапийска порта. Вляво доминира Джангал, в центъра е „полегнал” Полежан, по-нататък следват Попово езеро, Безбог, Сиврията (Джангалица).
Панорама 11 : Познато на всички място. Синаница е малко в контражур (няма пълно щастие!).
Панорама 12 : Снимана от Муратов връх. Вляво – Синаница и Гергийца, в средата – Гредаро, вдясно – билото с Н.В. Вихрен. За по-интересно съм включил и езерца (дамите много ги обичат).
Коментарите са за читателите с по-малък опит, познавачите, имали здрави нерви да ги прочетат, да посочат евентуални грешки, ако има такива.
Вече си изчерпах лимита за първото полугодие, обещавам да не пиша повече до средата на септември.
Убеден съм, че скоро ще се намерят други мераклии за включване в играта и през лятото ще се радваме на много по-интересни пътеписи и по-хубави снимки.
Е, някои все пак ще отидат и на море!
И там коктейлчетата и биричките вървят, ама на Пирин след хубав преход разпивката е най-блага!
Пет Юни 25, 2010 10:00 am
irina
Аз съм любителка на панорамите. И Пирин не го познавам много добре, така , че...за мен беше голямо удоволствие споделеното от теб
Пет Юни 25, 2010 10:15 am
jordy
Чудесни снимки!Поздравления!
Пет Юни 25, 2010 10:29 am
bitterman
Регистриран на: 29 Юли 2009 Мнения: 280 Местожителство: ГРАД ДОБРИНИЩЕ
Страхотни са особено тая панорама на кременските със попово езеро и върховете около тях....
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!!
Пет Юни 25, 2010 8:24 pm
In Earnest
Re: Дузина панорами от Пирин, 7-12 юни, 2010
BateBorko написа:
Вече си изчерпах лимита за първото полугодие, обещавам да не пиша повече до средата на септември.
Ще се направя, че не съм го 'чул' това обещание . Чакаме с нетърпение още такива шедьоври!!!
А относно описанието на панорамите е нормално да изпуснеш някой връх след като са по 15-20 на снимка, пък и е трудно за читателите с по-малък опит да ги проследят точно по снимката и да са сигурни дали това което виждат на снимката съответства на точното описание.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети