х. Амбарица - х. Плевен - молба за информация
Здравейте, следващият уйкенд планирам преход от х. Амбарица до х. Плевен. В тази връзка ми е нужна малко информация от хора, които познават района или са правили този преход, ще съм много благодарен на вашите мнения и препоръки! Какви са условията в 2-те хижи - планът е 1-вата вечер да спим в х. Амбарица, а 2-рата в х. Плевен? Има ли добра маркировка между 2-те хижи или има места, където може да се объркаме и загубим? Колко часа горе-долу е преходът - по информации гледам, че е около 6-7 часа? Каква е трудността на маршрута?
Благодаря на всички!
Сря Юни 09, 2010 7:58 am
JimBoj
Ами хижа Плевен е по близо до хотели от колкото до хижите, добре поддържана с ресторант, но може и да се ползва лична храна, преди можеше и в ресторантската част но това е инфо от преди година и половина. Амбарица: там до колкото знам Дончо е хижар, той е сред хижарите с най голям стаж, хижата имаше един нюанс на не добре поддържана Хижа, но това едва ли има голямо значение за планинарите
Пътеката между двете хижи, не изключвам вероятността да има „пряка пътека“ някъде в ниското, но аз лично не знам за такава. Билната е почти добре маркирана с пилони, но това нищо не означава човек с малко старание може да се загуби, а при повече мъгла старание не е необходимо.
От Амбарица се поема на юг до седловината пладнешки Ярове която се намира Между върховете Амбарица и Купена (по точно едно малко връхче, което някои наричат Малкия Купен щото е било до Купена, а други Малката Амбарица защото прилича по форма на Голямата), завива се на исток (на ляво) подсича се от север връхчето и се излиза до Единственото циркусно езеро в Стара Планина (е езеро е доста гръмко за плитката локвичка, но какво да се прави езеро се води). От там почва така нареченото Алпийски било на стара планина, качва се и и се слиза Купена, като качването е неприятно защото пороите изровиха пътеката и въжето виси безпомощно, но по тревите се обикаля от тук от там и за 15 -тина минути се стига върха. Слизането ако има жени със страх от високото си има емоция, има осигурително въже и няма проблем, но трябва да се внимава де. после Крътсци (обикалят се няколко каменни чучки, от ляво от дясно, на ако няма преспи няма проблем ), Костенурка, Жълтец и айде Заслон Ботев – от Пладнешки Ярове къде 5 часа.
От Жълтец има зимен път към Плевен, който заема челно място в списъка ми ТОП ПЕТ, за НЕприятни пътеки, но съкращава 1-2 часа ходене и въпреки това.
От заслона към Плевен се пресичат множество лавинни улеи които задържат сняг до късно сега вече не би трябвало да е проблем, но все пак умната
[url] http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=5620&view=previous&sid=1cfc826b83e77fe1034cc3d92dc56d55
е това е писано в края на янури
но това е по ново
[url] http://www.travelguide-bg.com/news/news.php?id=4606
и все пак от 30 април до сега много сняг се е стопил .... смело
а ако не умната може и русата.
От заслона до Хижа Плевен са около два часа, но и заслон Ботев вече е чудесно място за пренощуване, така че може да оставите раниците да качите Ботев и да погостувате на това чудесно място.
Сря Юни 09, 2010 4:20 pm
vladoniki
Благодаря за изчерпателната информация! Не съм опитен и трениран турист, а разбирам, че маршрутът не е много лек за преминаване. Ще съкратя малко качването поне до х.Амбарица с кола, а за останалата част ще мисля на място дали да предприемам прехода.
Сря Юни 09, 2010 11:04 pm
JimBoj
Ами щом така или иначе ще тръгвате от Амбарица може да идете до Добрила, той е приятен и лек преход с Опции през връх Амбарица или по лятна пътека (има от юг и май, май и от север, ама нея не съм я минавал от Десет години и нищо не помня), но върха няма нищо сложно и трудно за качване и става приятна разходка, а като стигнете до хижата може да качите и връх Добрила, да се запознаете с легендата за войводата с това име.
Чет Юни 10, 2010 9:44 am
ferdi_mruvkata
а мен ако питаш зарежи врховете и вървете от Добрила до Левски по лятната пътека. Мноооого красиво , без много зор. . .4 часа по равното се върви с прекрасен изглед към резерват Стара река
Чет Юни 10, 2010 2:44 pm
mrcastle
vladoniki написа:
Благодаря за изчерпателната информация! Не съм опитен и трениран турист, а разбирам, че маршрутът не е много лек за преминаване. Ще съкратя малко качването поне до х.Амбарица с кола, а за останалата част ще мисля на място дали да предприемам прехода.
Абе Владо ти си навсякъде. Тук гледам се говори за планини.Нямам кой знае какво да говоря по тая тема.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети