ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
ЕТНОграфия

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
ЕТНОграфия
Автор Съобщение
Аспарух

Мнение ЕТНОграфия Отговорете с цитат
Прогнозата за времето обещава идеален зимен вулкански ден и затова, преди да се върна, решавам да направя малка обиколка. Има подходящ самолет и кацам късно вечерта.
Следващата сутрин наистина изглежда обещаващо:

Най-трудното е да се стигне до тук:

Рифуджио Сапиенза е основният изходен пункт и е на височина 2000 м. Претъпкано е с народ, но обществен транспорт практически няма. Само с кола, или организирано с туристическа фирма. Има един-единствен обществен автобус сутрин около 8,15, който се връща отгоре около 16,30. "Около", защото в действителност тръгва когато си поиска (може и по-рано), като се напълни. На теория билети могат да се купят и онлайн (ако има). Не успявам да се класирам за него и се качваме в стил "третия свят" групичка с неозначена кола на "спешъл прайс онли фор ю". За 30 км 25 евро (толкова му давам) всъщност не е много.
Нямам време, а и си е изживяване, та се качвам на текущия лифт:

"Текущият", защото отвреме-навреме се налага да се строи нов. Ето останки от друг, нагоре затрупан под застинала лава:

От горната спирка се вижда главният кратер:

Ето текуща карта на района:

Аз съм с градски дрехи и меки, макар и зимни, обувки, а нагоре е заледено. Мога да се движа само по пътя на ратраците, изкарващи туристи нагоре до под Торе дел Философо. Машините са разбили леда и е приятно да се върви:

Подминавам кратера Монте де Ескрива, който лекичко пуска пара:

Кратерът на Торе дел Философо е нов, образувал се е през 2003 г. До него е заледено, но наклонът не е голям, затова за осигуровка взимам тези две приятелчета:

Главните кратери кротко си пуфкат дим:

Качвам се до ръба на кратера Торе дел Философо, което е най-високото място, до което мога да стигна безопасно без екипировка:

Под мен още не е изстинало и се носи пара:

Само разравяш базалтовия пясък и си топлиш ръцете:

Поемам надолу, като по наличните следи от ратраци правя отклонения и в други посоки:

Влекът (не работи в момента) до Монтаньола:

На горната спирка на лифта се е събрал народ:

Слизам в Рифуджио Сапиенза и имам време да се разходя до Кратери Силвестри:

Самотното дръвче в кратера:

Паркингът в лавовото поле:

Надолу нещо не успяваме да се намерим с тоя другар, който ни качи (и другите ги няма, май аз не съм разбрал къде да се чакаме). Поемам по пътя надолу, махайки с ръка, но стопът не върви. Накрая ми спира общественият автобус.

На следващия ден на връщане минаваме точно над х. Иван Вазов:

Ще мина да я видя и отдолу...

Вто Яну 28, 2025 2:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.