ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком-Емине (Е3): 2025 г.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком-Емине (Е3): 2025 г.
Автор Съобщение
kaloyanv

Мнение Ком-Емине (Е3): 2025 г. Отговорете с цитат
За много планини и години! Годините минават и ком-еминетата се навъртат. Затова е време за новото 2025-то, кой кога и какво ще прави. Планове, саморекорди, нерекорди, лежерно, туристическо.

Който има желание да споделя кога и какво мисли да прави.

Тук си цитирам лично, миналата година какво съм писал

Цитат:
“Специално относно мен, се надявам тази година да съм по-здрав и да си върна формата отпреди 2 години.

Но и тази минаването по ком-емине ще е по-скоро бонус отколкото нещо задължително, тъй като още отсега ми предстоят различни неща, които ще ми отнемат различни количества сила, време и енергия.
Но пък не е лошо да има и нещо написано.”

Та тази година, при мен нещата са по-различни от предната. Има няколко промени, които съм направил. Тъй като влязох в някаква форма и я подържам, този път ще се опитам да мина поне веднъж ком-емине планирано. Като целта ми е всъщност е да няма изненади и да мога да отседна на черноморието за 1-2 дни. Разбира се изненади винаги може да има, надявам се обаче да са по-скоро положителни, отколкото такива които да ни отнемат от времето и устрема. Та пожелавам го на всички тук.

Най-вероятно за първа година ще изместя минаването да е по “нормалното” време, когато условията са най-добре откъм сухо и бури. Съответно за първи път ще направя компромис с топлото време, към което имам непоносимост. Та затова и ще ми се наложи да потренирам по специфично, за да привикна на жегата и да се аклиматизирам, тъй като и това е възможно. Просто аз не обичам. Тренировките също ще вървят възходящо, ако не се пречукам сега зимата я на ски, я на някое катерене. Въпреки че вече доста консервативно подхождам, ама гаранция - франция.
Другото нещо е че не планирам повече комбинирано преминаване, толкова започва да ми харесва с колелото, че не виждам смисъл от пеша, особено като се натренира човек и е с хубаво колело.

Плана е следния, като е изцяло по възможностите ми. Часовото време съм го дал без самите разбивки и се базира на миналогодишното преминаване. Което означава че този план е напъно постижим към момента. Но целта ми е да го направя, без да спирам по хижи заради лошо време и тн. ..
Съответно основната цел е тези времена които съм ги дал от миналата година да ги подобря поне 20 процента. Това е изцяло по възможностите ми, стига просто да остава време за тренировки. Та това е свързано с много компоненти от живота и няма да си го слагам чак толкова на сърце. Каквото може това ще е ..

Ден 1 - Ком - Витиня - 4700 м денивелация - 110 км - 16 часа
Ден 2 - Витиня - Момина Поляна - 2470 м денивелация - 56 км - 13 часа
Ден 3 - Момина поляна - Добрила - 2700 м денивелация - 60 км - 14 часа
Ден 4 - Добрила - Партизанска Песен - 49 км 2700 м денивелация - 13 часа
Ден 5 - Партизанска Песен - Чумерна - 99 км 4700 денивелация - 14 часа
Ден 6 - Чумерна - Върбишки проход - 84 км 2900 денивелация 10 часа
Ден 7 - Върбишки - Емона - 150 км 4500 денивелация км 17 часа

За мен един такъв план е оптимален. Като има един тежък ден първи и такъв последен. Като цяло ком-витиня е може би най-тежкия ден от прехода и принципно от ком до витиня е трудно. По някаква причина ми се струва че масово се подценява, но по много причини е труден. Сега няма да се спирам на тях. Целта на подготовката тази година и със сигурност ще мина този първи ден е да го сваля като време, на базата на неговото преминаване, ще си проличи колко и как ще давам газ.

Последния ден също е постижим, видях го от миналата година, но ще трябва да се тръгва по тъмно и да се пристига по тъмно, а последния участък до емине ми е най-неприятен, писал съм го много пъти. Затова че имам идея да си разнообразя преминаването. Като последните 2 дни ги променя, тъкмо ще ми е забавно. Та вместо върбишки да удължа до Хотел Хан Крум на Ришкия проход. Като ще си мина след Топкая по пътя от 2022, тъй като ще е супер готин за преминаване и ще избегна почти изцяло ришкия проход и движението по него. А пък на другия ден ща не ща, че карам обратно по ришкия до ГС немой-дере и после ще се вържа на ком-емине маршрута, тъкмо да мина по нещо ново, което не съм правил досега. То даже доколкото си спомням на това Горско стопанство, май има условия за спане, въпреки че сигурно трябва някой вътрешен човек, но все тая.

Но пак казвам дано да сме живи и здрави и да дойде времето. Ако всичко е точно, да сваля от първия ден като часове и мога да го мисля дори за още по-скоростно. Но пак разбира се няма да е на всяка цена. ЩЕ ми се да си спазвам това правило до 14 часа максимум на ден, да има време и за качествено ракиено възстановяване и по малко време за почивки за снимки и за удоволствие.

П.С – забравих да напиша и най-важното. Ако някой иска да се присъедини да казва. То този план спокойно може да се коригира за повече дни.
Сря Яну 01, 2025 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Мнение Отговорете с цитат
Честита нова 2025-та година! Здраве и късмет на всички и още повече за ком-еминейците! Laughing

Аз няма да съм толкова подробен като колегата отгоре, че ме мързи да пиша Laughing Накратко: тая година целта ще е изцяло велосипедно преминаване, включително през Купена, планира се да е със съпорт. Като време, първоначалното ми намерение беше да се опитам за под 5 дни и 12 часа, което е рекордът на Райко от 2011-та. Самата мисъл за нещо подобно само допреди месеци ми се струваше кощунствена и това е разбираемо за всеки, който познава Райко от 2011-та Laughing Това време обаче е само около 4 часа по-бързо от моите 5 дни, 16 часа и 14 минути от миналата 2024-та и някак смело и безотговорно реших, че може би бих могъл да смъкна общото време на под 5 дни Rolling Eyes Очертава се да е най-ужасното нещо, което се каня да причиня на тялото си за всичките 46 години съществуване на тоя свят. Възможността за неуспех и провал ще е реална и ежеминутна, но... искам да опитам Rolling Eyes Планът, на който съм се спрял засега, е следния:
1) Ком-Кашана
2)Кашана-Добрила
3) Добрила-Хаинбоаз
4)Хаинбоаз-Елешница
5) Елешница-Емине
Почивката на г.с.Елешница е малко проблематична откъм изпълнение, защото ще зависи с какъв автомобил ще е приятеля ми, който ще помага. Ако каже, че не може, вероятно последната нощувка ще я изтегля на Върбишкия проход, но оттам до Емине си е бая път и като за последен ден не съм сигурен дали ще са ми останали сили, а много ми се ще последните километри до Емине да не ги минавам по тъмно, там е доста опасно човек да бърза.
Та така, стремежът ще е за старт по време, когато вероятността за дъждове клони към нулата, най-вероятно отново в края на юли, началото на август. Останалото е тренировки, уж действам нещо по въпроса, пък то ще си проличи, пилците се броят на Емине Laughing

Калоянчик, денивелациите ти не са верни, завишил си ги Laughing
Чет Яну 02, 2025 12:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

На мен пътя от Г.С - елешница не ми се видя лош, мисля става и за обикновена кола. Аз го премерих около 10.5 км е от Бяла река. Като дойде време може да се разберем и аз да дойда ако искаш. Ще взема там палатки и чували и каквото трябва. Въпроса е дали е разрешено по тоя път с коли и тн .. Предполагам няма проблеми. То и багажа мога да замъкна на гръб, няма грижи. Въпроса е да има време, иначе нема проблем.
Чет Яну 02, 2025 11:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

kaloyanv написа:
На мен пътя от Г.С - елешница не ми се видя лош, мисля става и за обикновена кола. Аз го премерих около 10.5 км е от Бяла река. Като дойде време може да се разберем и аз да дойда ако искаш. Ще взема там палатки и чували и каквото трябва. Въпроса е дали е разрешено по тоя път с коли и тн .. Предполагам няма проблеми. То и багажа мога да замъкна на гръб, няма грижи. Въпроса е да има време, иначе нема проблем.

2011-та година при проучвателни и маркировачески дейности в района счупихме картера на една лека кола по тоя път. Може и да има промени оттогава, не знам. 2015-та го минавах Елешница-Бяла река с колелото и оттогава ми е последния опит с тоя път.
Чет Яну 02, 2025 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

boris_borisov написа:
kaloyanv написа:

2011-та година при проучвателни и маркировачески дейности в района счупихме картера на една лека кола по тоя път. Може и да има промени оттогава, не знам. 2015-та го минавах Елешница-Бяла река с колелото и оттогава ми е последния опит с тоя път.

Това не е проблем и да не става, докъдето става, другото пеша или с колелото.

Относно денивелациите, и аз не знам защо не ги сметна по карта. Причината да са неточни е заради ГПС-а така ги дава. Сега ще ги мина по карта и ще ги оправя. Тъкмо да кажеш дали са точни след това Smile
Чет Яну 02, 2025 5:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Не знам коя тема да ползвам за такъв специфичен въпрос, ще ползвам тази Laughing Има един чиляк, Йордан Стоянов, виден комеминеец, има 4-5-6 преминавания пеша и с колело, има и два разказа за минаванията през 2015-та и 2021-ва. Някой познава ли го, има ли му координати, фейсбук?

Последната промяна е направена от boris_borisov на Пон Яну 20, 2025 7:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Яну 20, 2025 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

boris_borisov написа:
Не знам коя тема да ползвам за такъв специфичен въпрос, ще ползвам тази Laughing Има един чиляк, Йордан Стоянов, виден комеминеец, има 4-5-6 преминавания пеша и с колело, има и два разказа за минаванията през 2013-та и 2021-ва. Някой познава ли го, има ли му координати, фейсбук?

Аз не го знам този човек.
Пон Яну 20, 2025 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Местожителство: софия

Мнение Какви ти пет дена, Отговорете с цитат
........ще го мина за три. Или пък старт от Ком, обедна почивка на Ботев и среднощно финиширане на Емине, ако запазя добрата форма, в която съм сега!
Бастуни!
Пон Яну 20, 2025 5:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мнение Re: Какви ти пет дена, Отговорете с цитат
tzezko написа:
........ще го мина за три. Или пък старт от Ком, обедна почивка на Ботев и среднощно финиширане на Емине, ако запазя добрата форма, в която съм сега!
Бастуни!

хахахаха Smile Smile
Пон Яну 20, 2025 6:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.