Това е един от обектите, които са ми в списъка „прекалено кратка разходка“ и обикновено отлежават нейде в дъното на приоритетите. Ефраим се намира на завоя след с.Рабово точно преди стената на язовир Студен кладенец. Минавал съм от там, но така и не бях спирал.
Целта е ясно извисяваща се в дясно от пътя, още докато минавате през селото. Хващате пеша черен път (прясно прекопан за разполагане на ел.стълбове) и бързо достигате до заравнено място, от където може да се насладите на камънака пред вас:
Пътеката е в дясно между двете снопчета дървета. Туристическа маркировка няма, само червено/бялото за граница на защитена местност „Големият сипей“:
Между скалите има някои добре запазени стени:
И някои не толкова добре запазени:
Пещера с изградена канализация:
Като се чошнете на камъните отгоре, може да позяпате към ВЕЦ Студен кладенец:
А от тук древните траки са се наслаждавали на язовир Студен кладенец:
Въпреки краткото пешеходене, имаше достатъчно интересни неща да се обиколят, огледат и отчетат. Мокрият камънак не беше особено приятен днес, затуй препоръчвам да си изберете по-сухо време за посещение.
Нед Дек 15, 2024 10:27 pm
tortomanin
Мисля, че на изровеното речно корито под стената му викаха Шейтана.
Пон Дек 16, 2024 7:54 pm
Митак
Шейтандере.
Част от него е останала потопена в язовира.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети