написах коментар „Дали тази пътека няма да ме заведе още веднъж през тази година до Пирин?”, не знаех, колко близо съм до истината.
И така, на 19.10.2012 в 14:30 часа с Наташка и Ваня бяхме на х. Вихрен, откъдето стартирахме нашата разходка. Негово Величество Вихрен бе в есенна премяна и обкръжение!
За разлика от другите ми по-продължителни походи през тази година, този бе замислен като по-лежерен, с по-голям акцент на снимането и разпускането. Маршрутът ни бе доволно тривиален, за да заслужава описание. Времето, обаче, бе добро, планината бе много красива и това позволи постигането на нелоши фотографски резултати. Тази тема е за тези, които не са имали възможността да бъдат в Пирин скоро, както и за тези, които не са го посещавали през есента. Поместените тук и в албума в Пикасата снимки са снимани с непретенциозна апаратура, със заводска настройка стил landscape, като съм ползвал поляризационен филтър. При определен ъгъл на обектива спрямо слънчевите лъчи и въртене на филтъра, освен постигане на желани ефекти, има и нежелани такива – допълнително насищане на цветовете и затъмняване на небето в снимката, или на част от него. Е, няма безплатен обяд. Снимките само са преоразмерени (смалени 4 пъти) и силно компресирани (някои снимки са пострадали от това), други обработки не са правени.
На Бъндеришка порта се наложи да изчакаме идването на Ваня. Използвах това време за снимки из околността.
На Синанишка порта докато изчаквах Ваня се стъмни и слизането към хижата бе на фенерчета.
На другата сутрин поехме към з. Спано поле с идея да продължим до Тевно. На портата с Наташка оставихме раниците и тръгнахме по гребена към Синаница. Чакаше ни изненада:
Стадото бе голямо. Тичаха нагоре и надолу, докато ни забелязаха и се скриха от погледа ни. Направих и клипче, но е необходимо да го обработя, след което ще го кача в албума. Следващите две снимки са също от Синанишкия гребен:
Към обяд се изясни, че за Ваня ще е непосилна задача добирането до Тевно, така че останахме да нощуваме на з. Спано поле. С Наташка поехме към билото, от което се открива чудесни гледки към Бъндеришки циркус, Муратов връх, Вихрен, Тодорка и Ушиците.
Топлото време стана още по-приятно след две почивки с няколко глътки уиски, шоколад и витаминозни мезета! Беше събота, малко преди нас Дончови караули и Бъндеришки чукар бяха траверсирани от петчленна група, а вечерта на заслона дойде друга група, която също бе изкачила Бъндеришки чукар, само че в обратната посока.
Мястото над з. Спано поле бе истинска плантация, обагрена с характерните за есента топли цветове:
През нощта направих няколко снимки, за статив ползвах камъни и шапката :
Освен дирите от самолетите (като тази на снимката), имах късмета да видя отново падаща звезда.
Утрото на третия ден в планината бе слънчево, но не и в долината под нас, която бе захлупена от дебела облачна пелена. Към обяд започна да духа силен вятър, който образуваше високи вълни в Чаирското езеро, което е непосредствено до пътеката. Наташка бе любезна да позира за няколко илюстриращи силата на вятъра снимки и клипчета, част от които може да видите в албума. На Превала бяхме към 12:30 часа. Отлично време за фотосесия:
Тук дамите поеха към Банско, а аз – към задължителната дестинация з. Тевно езеро. На заслона бях първия гост за деня и след традиционния разговор с Иван, направих обиколка на езерото, при която направих доста снимки на езерото, Белемето и съседните върхове.
Продължаваше да е ветровито и се отказах да качвам съседните върхове. А може би просто ме домързя. Вечерта на заслона се събрахме поне десетина човека, за разлика от съботната вечер, когато Иван бе посрещнал 90 туристи!
Последният ден, както и предишния, бе ветровит, особено по билото за х. Вихрен. Някъде към Типиците застигнах Ангел и Севдалин, с които се запознахме вечерта на Тевно. Остатъкът от маршрута изходихме заедно. Синьото Василашко езеро е един от интересните обекти за снимане по пътя :
До едно езерце, разположено високо в Бъндеришкия циркус, направихме почивка. Ангел свари кафе, извадихме шоколад, ром, уиски, стана си едно сериозно културно мероприятие.
При слизането към езерата се откриха и други интересни гледки :
Не след дълго вече наближихме х. Вихрен. Върхът, на който носи името, вече бе победил облаците и гордо се извисяваше в небето:
Последва раздяла с високата планина и слизане към Банско, където останах да пренощувам. Атракцията на тази вечер бе изложбата на Ал. Иванов за Пирин, която разгледах два пъти. Снимките от въздуха са много информативни, а някои от тези, правени на земята, са чудесни. Поздравления за автора!
Поздравления и за НП Пирин, който ознаменува 50-годишнината си и с тази чудесна изложба!
Повече снимки и коментари, свързани с темата, може да намерите на адрес:
Благодатно време за снимки сте напипали. Тези от последния ден с облаците особено... И аз ходих на изложбата в Банско, още първия ден като я откриха. Страхотна е!
Чудесни снимки както винаги,трябва да споделиш с каква техника си.Хубаво е есента,шарено с много настроение.Само една малка забележчица,много те дъни поларизационния филтър.Това разбира се не прави снимките или преживяването по-малко хубави.Браво!
Забравих да допълня,ако си с широка оптика спокойно можеш да минеш без филтъра.Това е така защото тя има поляризиращ ефект.Чакаме още хубави снимки от теб.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Чет Окт 25, 2012 4:20 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Окт 25, 2012 10:38 am
Stefak
Бате Борко,
отново си походил качествено,отново си направил страхотни снимки.
Извинявай ,че с този коментар малко ще ти пооспамя хубавата тема,
но
НИКОЛАЙ Т. нема нужда да се пънеш във всяка тема с коментари целящи да те изкарат разбирач от много голям калибър.
В случая човека сам си казва за "дефектите" на снимките,само че тук не сме форум за фотографи за да ръсиш мозък и в тази тема.И когато използваш термин като широка оптика,знаеш ли кога се използва и кои са нейните преимущества и недостатъци и сигурен ли си ,че използвана тук ще подобри тези кадри.Моля те не ми отговаряй.Не желая да цапаме хубавата тема.
ModEdit
Чет Окт 25, 2012 11:03 am
dido
Браво Бате Борко, чудесни есенни гледки даваш
Тия кози по Синаница - браво. Там чувал съм, бродят много яки бракониери дето пукат по сичко дето мърда ...
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Окт 25, 2012 11:41 am
НИКОЛАЙ Т.
Добре колега от Видин,ще се съобразя и няма да коментирам,макар,че така форумите се обезмислят.Единственото което ще кажа това е мисъл/не моя/на един мъдър човек:Насила можеш да вземеш,но насила не можеш да дадеш.Лек ден на всички.
Чет Окт 25, 2012 11:53 am
Emil
Стрхотни са ти снимките, наистина много ми харесват. И страхотна разходка.
Толкова кози не бях виждал на куп.
Чет Окт 25, 2012 2:13 pm
bitterman
Регистриран на: 29 Юли 2009 Мнения: 280 Местожителство: ГРАД ДОБРИНИЩЕ
Браво BateBorko...Страхотни снимки...И аз на 19-ти бях по Пирина направо времето беше страхотно...
_________________ Пирин планина номер 1
Чет Окт 25, 2012 2:31 pm
Stanev
Stefo кротко бе човек, каква е тази злоба . Коментара на Ники е много уместен, аз щях да направя подобен, защото си падам много разбирач и снимам от супер дупер много години със супер дупер мега скъпа никонска техника....
А сега сериозно... Kогато се ползва широкоъгълна оптика под 17-18мм (за 35мм еквивалент) не е препоръчително да се слага пола филтър, точно защото се получава този неприятен ефект със градиентното тъмно и светло синьо небе. Много голям срителен ъгъл батко имат тез стъкла, те тава е. Има писано много по темата в нета, който го интересува да чете.
Инак по темата, снимките са ти супер и ти благодаря, че за момент ме отдели от сиво белите стени на офиса. За малко се докоснах до красивият есенен Пирин. Еххх.... Как ме сърбят ръчичките да грабна щеките и раницата....ааа и фото техниката....може и жената ако слуша.......
Хайде със здраве на всички!
Чет Окт 25, 2012 2:33 pm
Stefak
Stanev,
грам злоба няма в коментара ми.Нито пък изпитвам злостни чувства към съфорумника НИКОЛАЙ Т. Намекнах му само да не се опитва да бъде на всяка манджа мерудия.Нищо лично.
А и какво да ти кажа така професионално обяснени нещата от теб стават разбираеми, но на широката публика от този форум надали защото малко са хората които наистина имат повече от любителски интерес към фотографията.Точно това е моето мнение - Евала на хората които ходят и въпреки някои недостатъци на техните снимки ги публикуват и красотите на планината стават достояние на хиляди.
А иначи също евала и на хората помъкнали допълнително килограми техника за да станат техните фотоси наистина професионални.
Чет Окт 25, 2012 3:25 pm
Stanev
Ок, разбирам те. Просто коментара беше малко хард, така да се каже. Инак на мен хич не ми се мъкне тежката техника, но пусто му един малък апарат от най-висок клас, който може да докара наистина качественна картинка струва колкото нисък клас ДСЛР. По добре да инвестирам тези пари в нов обектив. Гледам има доста колеги планинари зарибени по фотографията във форума на едно така да се каже по напреднало ниво, в смисъл само снимките от телефон за спомен не им стигат. От опит знам, че ходенето по баира + поставянето за цел да се направят добри снимки е наистина тежка за изпълнение задача. Най-малкото хубавата светлина е в много кратък интервал сутрин и вечер, а пък раницата тежи по цял ден Но пък кефа после е голям
Та докато сме на темата, ето един интересен линк за снимането в планината:
Всъщност съм доста офтопик, ама нали форума е за това да споделяме.
Чет Окт 25, 2012 5:42 pm
zahri-emin
По някога си мисля, че сме фото форум, снимките са супер и маршрутчето си е убаво
Чет Окт 25, 2012 9:34 pm
igurbev
Не разбирам от какво точно се оплаквате - ако ви пуснат ББ по новините с лошо качество, ще ходите да вдигате скандали в кварталната кабелна, но щом са снимки от планината - тогава може, качеството няма значение . В тази връзка съвсем резонно е хората, които се палят в тази посока да отворят дума за техниките на снимане. Според мен на място ще е, а и много по-ценно, дори да има цял раздел във форума предназначен за това, отколкото купищата теми от сорта, какви чорапки да си купя, за да не ми миришат краката и кой модел раница на Ташев е точно за мен, ама да е голяма, здрава, удобна, лека и без пари.
Чет Окт 25, 2012 10:31 pm
Pagane
л
igurbev написа:
Не разбирам от какво точно се оплаквате - ако ви пуснат ББ по новините с лошо качество, ще ходите да вдигате скандали в кварталната кабелна, но щом са снимки от планината - тогава може, качеството няма значение . В тази връзка съвсем резонно е хората, които се палят в тази посока да отворят дума за техниките на снимане. Според мен на място ще е, а и много по-ценно, дори да има цял раздел във форума предназначен за това, отколкото купищата теми от сорта, какви чорапки да си купя, за да не ми миришат краката и кой модел раница на Ташев е точно за мен, ама да е голяма, здрава, удобна, лека и без пари.
определено и аз съм за тази тема, ето сега замислям покупка на фотоапарат и много бихте ми помогнали ,колеги с опит и знания в тази област , макар ,4е и другите теми са в помощ
Чет Окт 25, 2012 10:49 pm
zahri-emin
Re: л
Pagane написа:
igurbev написа:
определено и аз съм за тази тема, ето сега замислям покупка на фотоапарат и много бихте ми помогнали ,колеги с опит и знания в тази област , макар ,4е и другите теми са в помощ
Тогава какво чакате, аз не съм против, даже се възхищавам на човека, но както винаги по форумите става "човек иска да каже нещо за хубаво и веднага след това различни п...ли скачат и се правят на интересни"
Браво на човека, за снимките и за ходенето а към останалите коментатори след последното ми мнение мога да кажа само, че ще е хубаво един ден да имат умствената възможност да четат и разбират правилно- много ще се радвам за тях и нека не го приемат толкова лично колкото аз техните коментари
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети