Трансфагъраш
Трансфагъраш. Добър проход, който се опитват да превърнат в легенда. Преди няколко години писах за него, писаното изчезна при трансформацията... Нищо велико, но заслужава да се види.
Уф, станахме шенгенци, ходенето в Румъния стана по-лесно, на мен ми стана неудобно, че не съм описал подробности и разстояния.
До Русе всеки нашенец си знае пътя, аз намерих един хотел в източната част, палиш и си на Моста, но да не ставам рекламно лице. Когато за първи път ходих в Карпатите, околовръстното на Букурещ още се строеше, втория път бе готово, дано няма ремонти, че и комшиите са като нас. От Русе до язовира Видрару са 275 километра, до превала - 292. Само част от тях са магистрала, не ги смятайте 3 часа. Повечето пътища в Румъния са в едни безкрайни села, където главният път е и главна улица. Румънците караха със 70, аз по-бавно, защото очаквах по-ниска търпимост на КАТ. Асфалтът е добър, но отбивки няма. До превала на 2034 метра са 292 километра от Русе, усещат се повече. Горе е симпатичното езеро Бъля и някоя и друга кръчма.
Един по-висок и по-нафукан вариант на Троянския проход, при това на север и му личи по релефа. Минава се между Негою и Молдовянул. За да сме минали целия проход, се смъкнахме от север, така от най-високата точка на прохода до Русе през пролома на Олт са 371 километра. Покрай Олт се кара по-трудно, отколкото край Искър, защото шосето е по-натоварено. Ако вдигнеш 60 и включиш четвърта си щастлив. Всичко се включи в един ден, остана време и за пиене, макар че километрите бяха над 660.
На Трансалпина ходихме само двамата с Мима. Избрахме не толкова натоварен ден и нещата станаха някак по-лесно, освен това карах почти по румънски. За мой късмет нямах срещи с униформените. Първата забележителност бе курортът Ранца, нещо като Пампорово, но от юг и с 200 метра по-високо - на 1600. Типично по румънски имаше само една асфалтирана улица - главният път и другото е на чакъл. ОТ Русе до превала са 350 километра, като заобиколиш от север - общо около 730.
Не съжалявам, че ходих, няма да повторя. Веднъж стига.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети