ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Трансфагъраш

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Румъния Предишната тема
Следващата тема
Трансфагъраш
Автор Съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Мнение Трансфагъраш Отговорете с цитат
Трансфагъраш. Добър проход, който се опитват да превърнат в легенда. Преди няколко години писах за него, писаното изчезна при трансформацията... Нищо велико, но заслужава да се види.

https://photos.app.goo.gl/EVdajccRxxMaeMCG7
Пон Сеп 16, 2024 2:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tortomanin

Мнение Отговорете с цитат
Следващата година минахме и Трансалпина. По-високо шосе, по-удобен асфалт, по-мек релеф, няма езеро.

https://photos.app.goo.gl/Ruxy93RVSoCvtJFK6
Сря Сеп 18, 2024 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tortomanin

Мнение Отговорете с цитат
Уф, станахме шенгенци, ходенето в Румъния стана по-лесно, на мен ми стана неудобно, че не съм описал подробности и разстояния.
До Русе всеки нашенец си знае пътя, аз намерих един хотел в източната част, палиш и си на Моста, но да не ставам рекламно лице. Когато за първи път ходих в Карпатите, околовръстното на Букурещ още се строеше, втория път бе готово, дано няма ремонти, че и комшиите са като нас. От Русе до язовира Видрару са 275 километра, до превала - 292. Само част от тях са магистрала, не ги смятайте 3 часа. Повечето пътища в Румъния са в едни безкрайни села, където главният път е и главна улица. Румънците караха със 70, аз по-бавно, защото очаквах по-ниска търпимост на КАТ. Асфалтът е добър, но отбивки няма. До превала на 2034 метра са 292 километра от Русе, усещат се повече. Горе е симпатичното езеро Бъля и някоя и друга кръчма.
Един по-висок и по-нафукан вариант на Троянския проход, при това на север и му личи по релефа. Минава се между Негою и Молдовянул. За да сме минали целия проход, се смъкнахме от север, така от най-високата точка на прохода до Русе през пролома на Олт са 371 километра. Покрай Олт се кара по-трудно, отколкото край Искър, защото шосето е по-натоварено. Ако вдигнеш 60 и включиш четвърта си щастлив. Всичко се включи в един ден, остана време и за пиене, макар че километрите бяха над 660.
На Трансалпина ходихме само двамата с Мима. Избрахме не толкова натоварен ден и нещата станаха някак по-лесно, освен това карах почти по румънски. За мой късмет нямах срещи с униформените. Първата забележителност бе курортът Ранца, нещо като Пампорово, но от юг и с 200 метра по-високо - на 1600. Типично по румънски имаше само една асфалтирана улица - главният път и другото е на чакъл. ОТ Русе до превала са 350 километра, като заобиколиш от север - общо около 730.
Не съжалявам, че ходих, няма да повторя. Веднъж стига.
Пет Май 30, 2025 7:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Румъния Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.