|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
JimBoj
|
|
|
Чет Яну 21, 2010 12:37 pm |
|
 |
ribar
Регистриран на: 15 Юли 2009 Мнения: 29 Местожителство: Bansko, BG |
|
|
|
Па кой те кара да пазаруваш от БГ?
Има толкова много сайтове за екипировка по цел свет!
Требва ти само една VIZA карта и пазаруваш!
Или бъркам нещо?
|
|
|
Пет Яну 22, 2010 6:14 am |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4322 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Re: Защо у нас е толкова по скъпо? |
|
 |
 |
........................
ЗАЩОООО??? Каква е икономическата логика в по богата държава да се предлагат по качествени неща на по ниски цени? А в по бедната дай ги одерем ако може двойно да им вземем!!
 |
Не че ги защитавам БГ магазините.
ЗАЩОТО там се продават по 100 чифта от номер на модел, а у нас по макс. 5 бр. на месец примерно.
Там печелят от оборот, тук от надценка.
Там държавата се бори по-ефективно с монополистичните незаконни уговорки м/у отделните фирими-търговци и защитава конкуренцията, а тук не.
... и др. 
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пет Яну 22, 2010 9:46 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Точно така, тук чакаш за един чифт обувки 4 месеца и ги пазариш на цена 30% отгоре, там ги купуваш веднага ...
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пет Яну 22, 2010 10:42 am |
 |
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Пет Яну 22, 2010 11:01 am |
 |
 |
JimBoj
|
|
|
Пет Яну 22, 2010 2:04 pm |
|
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
и другия проблем е че май нещата за българския пазар са с по кофти качество от тези за по "циливилизованите" страни
примерно едни маратонки купени от УСА изкарват мнооого повече от същите купени в бг.
|
|
|
Пет Яну 22, 2010 4:48 pm |
|
 |
Niksi
|
|
|
Нормално - българите като второ качество хора /европейци, и т.н./, получават и второ качество стока.
Такава е логиката...
Абе важното е да ни е вътре...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Пет Яну 22, 2010 5:27 pm |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Ами второ качество са ни търговците по-скоро. Слава богу, че има достатъчно надеждни варианти за покупка отвън вече.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пет Яну 22, 2010 6:11 pm |
 |
 |
Pssiho
|
|
|
Наистина като четох коментарите и въпросното питане ме хвана яд....Наистина се радвам, че има онлайн пазаруване. Конкуренцията в България наистина е занижена на минимум...
|
|
|
Съб Яну 23, 2010 1:31 am |
|
 |
Caka1ueB
|
|
|
|
Ще се опитам да отговоря в качеството си на икономист и като човек който има намерения да стартира електронен магазин за планинска, алпийска и др. екипировка.
Цените в България са високи именно, защото повечето търговци имат реална площ магазини и издръжката на тези магазини е значителна. Респективно те печелят от цена, а не от оборота. Друго, които има е че повечето вносители за България имат електронни магазини и така например ако фирмата Х е вносител на марката Мило да кажем аз като търговец изисквам от вносител ценова листа на стоките които имат на склад. В предоставената листа е написано, че има препоръчителна цена, която за повечето търговци е добро стъпало и те продават на тази цена... това за мен е картелно споразумение за сметка на крайния потребител, нестига че ДДС-то е за сметка на обикновенния човечец, ами и надценки които тръгват от 30% и стигат до над 100% за някойс токи и артикули. Така например съвсем скоро за една известна марка няма да казвам коя ми казаха, че немога да я продавам, ако не съм я закупил от тях... като казах на адвоката ми човека сеизсмя, защото в ЕС има свободно движение на хора ис токи и никой неможе да ми каже на мен като търговец от къде ще зареждам стоката си... така че това е причината приятели на планината... има неформално споразумение за препоръчителна цена и наистина огромни надценки... сега като си правя ценообразуването на моя магазин, всички стоки които се продават в повечето магазини при мен излизат с 10-15% на по ниска цена, като в крайната цена която аз предлагам и е с 10-15% по-ниска се ползва и безплатна доставка... и пак имам печалба но не в тези големи проценти разбира се... това е... в България има грешна политика за желание за бързо забогатяване и печалба от цената, което е тотално сбъркан подход...
|
|
|
Нед Яну 24, 2010 11:46 pm |
|
 |
polezan
|
|
|
Нед Яну 24, 2010 11:55 pm |
|
 |
JimBoj
|
|
|
|
Ами аз дължа извинение на българските търговци!
Погледнах в официалният сайт на Deuter и се оказа, че цените са подобни в цяла Европа, е вярно в Германия са малко по евтини от колкото при нас, което може би си има някаква търговска логика. На острова цените са най пъстри, може да има и сайтове ментета знае ли човек?
в този са най- фрапиращо ниски:
http://www.foxy.co.uk/
Ако някой знае нещо за този сайт, може да сподели наблюдения?
|
|
|
Пон Яну 25, 2010 5:20 pm |
|
 |
slavei
|
|
|
|
 |
 |
... всички стоки които се продават в повечето магазини при мен излизат с 10-15% на по ниска цена, като в крайната цена която аз предлагам и е с 10-15% по-ниска се ползва и безплатна доставка... и пак имам печалба но не в тези големи проценти разбира се... това е... в България има грешна политика за желание за бързо забогатяване и печалба от цената, което е тотално сбъркан подход... |
Извинявам се, но аз като човек без икономическо образования не мога да разбера какво искате да кажете.
Ако правилно съм разбрал магазините имали големи разходи за площ, персонал, ток, охрана и тн... надценките започвали от 30 %, стигали до 100% и тн... и тн..
А в крайна сметка вие ще продавате чрез електронен магазин и то само с 10-15 % по-ниска цена. По груби сметки излиза, че вие ще работите с по-големи надценки. Няма как да не се сетя за поговорката "Крадеца вика - ДРЪЖ КРАДЕЦА!"
Отделно не малка част от клиентите на спортните магазини ползват отстъпка от 10% покрай членството си в спортни клубове, федерации или други организации свързани със спорта.
|
|
|
Вто Яну 26, 2010 10:13 pm |
|
 |
Caka1ueB
|
|
|
|
До Slavei
Незнам как правите "грубите сметки" с уговорката, че сам казвате че нямате икономическо образование, но за да визуализирам казаното от мен ще дам пример: челник от марката Petzl Tikka2 Plus с надценката която ме удовлетворява мога да ви го продам на 64,00лв., раница Translap 75 Litre Ferrino отново като пример с добавена печалба към доставната цена, мога да ви я продам на цена 160Лв като цените са с ДДС крайни... при първия пример разликата между цената която ви предлагам и най-ниската цена известна ми поне на мен е 6лв., а при втория пример с 15лв. така че тези разлики съпоставени с доставната цена, са точно тези начални проценти за които ви говоря, още повече че например ако не е издаден фискален бон както може да се досетите печалбата от стоката се увеличава с още 20% от дължимото ддс.. така, че поговорката за крадеца е неприложима тук... още повече че съм далеч от желанието за реклама а просто изразявам мнение на много потребители... впрочем вашето мнение навява съмнения в мен по отношние на вашета добронамереност към потребителите, защото с риск да се повторя грубите ви изчисления незнам на какво се базират, а и не искам да знам, не се засичат с примерите които ви давам. какво по-добро за вас като потребител ако имате още една възможност за да направите покупка на още по-достъпна за вас цена? подобна реакция ме кара да си мисля, че вие нямате интерес от ниските цени, а ви устройват сегашните цени които продължавам да поддържам тезата си че са завишени значително и базирани на т.нар. "препоръчителни цени" на вносителя което като млад чокек работещ върху докторат по икономика ви казвам, че е легална възможност за картелно (може би е пресилено значението на думата) споразумение... тук слагам край на възникналата полемика с вас и ще се радвам ако за посочените от мен артикули представите примери от интернет на български търговци предлагащи по ниска цена от посочения от мен пример... за самият мен ще е също от полза.. желая ви успешен ден и надявам се да не приемате защитата на тезата ми като лична нападка към вас...
|
|
|
Сря Яну 27, 2010 7:11 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|