Хърватия, Плитвички езера, Кърка.... Въпроси
От няколко месеца ми се въртят в главата едни хърватски забележителности.
В началото бяха само плитвичките езера.
Четох, правих вариант да спя в Славонски брод, да не е наведнъж пътят:
"ПЛИТВИЦЕ
Водопадът е разположен на езерата Плитвице – карстови образувания в най-стария национален парк в Югоизточна Европа, разположен в планините на Централна Хърватия, на границата с Босна и Херцеговина. 16 отделни езера (група от 12 високоразположени и група от 4 по-нискоразположени) формират естествени терасовидни възвишения на надморска височина между 636 м. и 503 м. Водата, която изтича от най-нискоразположеното езеро дава началото на река Корана (Korana). "
Хасково - Плитвице: 1144 километра, 12 активни часа.
Хасково - Славонски брод: 830км, примерно 9 часа. С две нощувки става.
Колкото четеш, толкова повече възможности откриваш:
Ами Дубровник не бил голям град,40 000, мразя бутаница, а ако ида през април или май, ще е спокойно, дай Боже! Пък красиво!
Хасково - Дубровник: 940 през Босна. Вероятно 12 часа.
Преди малко, четейки разбрах, че не всички водопади, които съм гледал, са покрай Плитвице.
" Кърка
Паркът има площ 109 км² и е разположен по протежението на река Кърка като само на две места в южната му част се отклонява на няколко километра от течението ѝ – при град Скрадин и покрай река Чикола, приток на Кърка. Самата река е дълга 72 км и през 2/3 от дължината си преминава през варовиков каньон с дълбочина над 220 м, проправяйки си път към устието си на Адриатическия бряг.
В границите на парка попадат седем големи каскадни водопада с общ пад на водата 242 м. В горното течение на реката се намират два от тях с височина по 10 м, при навлизането на Кърка в областта Книн е водопадът Велики Бук (20 м), а в долното течение са водопадите: Билушич Бук (19,6 м), Бърлян (15 м), Манойловац (84,5 м), Рошки Слап (25,5 м) и най-дългият от всички – Скрадински Бук (37,5 м), който е и най-величественият."
Приемам съвети от хора, които са ходили и знаят къде са удобните места да се спи или неща, които е хубаво да се видят.
Благодаря предварително.
На Плитвички езера, изглежда когато и да отидеш има много хора, ама много! Върволица!
Ние като ходихме, прогнозата беше за обилен валеж уж. Много китайци и са много нахални.
Спираш да снимаш и някоя китайка те избутва с ръка буквално, за да заеме мястото!
И това се случи няколко пъти, не е случайност.
Аз може да съм преситен от водопади, та затова ми хареса само големия водопад в началото(78 m) и още един(28 m):
Относно Дубровник, спомням си, че не бях впечатлен особено. Изглежда очакванията ми са били по-големи.
Или по-скоро затова, че предишните дни бяхме посетили Черногорското крайбрежие,
което е много по-красиво(изключвам презастрояването), особено Котор и Которския залив като цяло!
Силно препоръчвам Которсия залив и селищата наоколо!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Мар 08, 2024 11:52 am
tortomanin
Този път ще тръгнем прекалено рано, в началото на април или май. Върхове над 2500 звучат странно, особено за април. Освен това този път ще водим и едно семейство, което хич не е по катеренето, пък и ние самите дръпнахме с възрастта. Подвизи няма да има поне до юни.
Бих прочел нещо за място за нощувки около плитвичките езера?
Освен това прочетох, че Дубровник е зона, свободна от автомобили. Паркинги на входа ли има?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети