Здравейте, трябва ми мнение за избор на обувки, ще ги ползвам за ходене из града и на работа не в планината.Имам по тесен крак и трудно си намирам обувки които да не ми са широки и да не хлопат. Имам едни обувки на Vasque http://www.vasque.com/vasque-shoe/7142-vasque/7142-vasque-mens-sundowner-gtx-burgandy но те хем са много твърди, хем не дишат като хората , подппатата им куца. През подметката се усеща яко студ, но тя все пак е като камък и не изолира въобще и имам чувството че нося ламаринени обувки, когато ги купувах ми изглеждаха мнго стабилни бяха 150лв, та спрял съм се на тези два модела на Zamberlan 142 CUENCA GT PLUS http://www.zamberlan.com/catalog/index.php?lang=en&pg=prod&idprod=34&idcat=5
Zamberlan 175 MONTEREY GT MID http://www.zamberlan.com/catalog/index.php?lang=en&pg=prod&idprod=37&idcat=5
От Бургас съм и тук не мога да улуча свястни обувки, тези ги има в магазин на ритони спорт, като номер за мен има от модела Zamberlan 175 MONTEREY GT MID, цената е височка 300лв и се чудя дали си струва толкова пари да се дават, дали топлят достатъчно за зимата.
Възможно ли е Gore tex мембраната да запарва и по скоро да пречи отколкото да помага, и Geox губаво диша докато не му се пробиха мембраните че се наложи да си лепя подметките.
Надписа, че има полупропусклива мембрана не означава, че обувката е каквато ти трябва.
За в Бургас като едно топло място, което е и град със кал и прах, не бих си взел обувка от модерните.
В мокро и влажно време, комбинирано или не с прах повърхностният слой на обувката се набива с прах и поема и влага и спира да пропуска. Някъде вътре наличието на полимерна торбичка (мембраната) няма да промени нищо, дори може да спомогне за спарването.
За в град аз задължително си вземам обувки от лицева кожа с хастар от кожа (естествена, разбира се).
Последните два модела, които си избрах бяха на Вихрен в Благоевград и Meindl (ако не греша името). Първите са 45 до 70 лв, вторите с намалението 175 евро.
Горатекса е за сухо време - студ, сух сняг, влажност под 80-90 % най-много. В Бургас не пада под 95.
старите ми обувки бяха от много дебела кожа и от вътре с 2ри слож агнешка кожа заедно с вълната, топли и добри но от 5-6 години са и подметкта се износи и изкриви, тази сутрин с ламаринения vasque краката ми замръзнаха докато ида до работа
за Meindl кой модел да бъдат
На Meindl има един модел само от кожа. Вътре е лицева кожа също, без конци и косми. Не помня модела. За града си вземи едни кожени (естествена кожа) на Вихрен тип Дакщайн и хубав спрей против мокрене и няколко чифта вълнени чорапи. Ще ти излезе 100 лв всичкото изброено. Внимавай дали са от естествена или изкуствена - малките номера особено.
Коженият модел на Meindl го няма в нета, ей сега гледах. В Германия е доста популярен като "просто обувка" - здрава и практична. Споменах ли, че е 185 евро, с намаления съм го виждал на 175?
За мене е абсолютно важна хигиената и възможността да се смени чорап/подплата/вътрешен чорап със сух и чист при нужда. Един преход с разни миризливи или спарващи подплати и горатекси с вълна или без водят до това, че комбинираните обувки плюс обикновените вече струват стотици левове по-малко. Затова не нося обувки с подплата, която не се вади.
Нямам време да пиша, трябва да пътувам скоро.
Чет Яну 21, 2010 2:14 pm
ggattov
понеже на няколко пъти споменавате Meindl само да вметна че се произвеждат в БГ....
но е малко трудно снабдяването с тая ... цените са с няколко пъти по ниски от тия които споменавате
но за момента и аз не съм се снабдил, защото се изпускам момента за Горе текса, а схемата е малко сложна
Моля предложете някой модел от много марки който е добър за зимата с топла подплата, на вид всичките изглеждат добре.
Какво мислите за импрегниране с вакса за обувки или дори четах че става много добре с пача маз, не че тук се заривам до коляно в сняг.
Коженит емодели на Мейндъл или както се чете това се правят в Германия. Може някои от по-леките и "високотехнологични" да са тук - от меки кожи, велури, синтетики. Но за другите съм питал и търсил в Германия и за производството казаха, че са тамошни. Но това е за онези без подплата и за дебелите кожи.
По темата - не съм наясно с обувките с дебела подплата. Както казах, ползвам или без никакава, или горатекс, но при минусови температури и ниска влажност (т.е. - не в Бг). Дебелината на подметката не означава топла обувка. Най-сигурният начин е да се вземе един номер повече, да се купи хубава стелка - има и кожени с вълната, и дебелите чорапи. Но това ще е за -20 -30 градуса... на работа е ставало до -18 и ми трябват едни вълнени (фабрични, не бабешки) и едни меки тънки чорапи. Преди няколко седмици беше -29, и си ходят с гумени ботуши или обувки с дебели чорапи.
Съб Яну 23, 2010 12:51 am
ggattov
Не искам да влизам в никакви спорове..... обаче ти да не мислиш че някой ще ти признае че не ги правят само в Германия....
и следа като ти казвам че се произвеждат тук, значи съм видял със собствените си очи и според теб ако гора-текса са "високотехнологични" и цялата им гама + обувки за ски бягане са само ментета си в голяма заблуда
само ще ти кажа че на обувките не пише никъде че са произведени в БГ
прави си сам извода кой е прав аз или тия дето в Германия си опитват да ги продадат
Я вземи кажи къде има обувки за ски-бягане, че да си изпрося едни.
За кожените съм питал и така ми казаха. Не виждам защо ще лъжат, след като много модели са правени по разни републики като Бг и Китай и не се крие. Но все пак не се знае, може да си имат причина. Не е много важно, освен ако немрим някакви обуща на по-сносни цени направо в Бг, вместо да чакаме намаленията в чужбина
Имам ново предложение.
Благоевградския дакщайин с вълнени чорапи и спрей за импрегниране си остава, и новото е Solent виетнамски обувки. Те са хит в "западния" свят, и аз ги подценявах като нещо модно, но сега имам един съквартирант с такива и са мн добри за град и някои случаи на планина. Много леки, а водоустойчиви и здрави с отличен комфорт за краката и лесно обслужване (чистене, обуване).
Моделът карибу carebou е идеален. Разлики има в чорапа, този е изкуствен но не е проблем да си ушиеш вълнен или да подсилиш изкуствения с вълнен плат и да спестиш 40 долари.
Ако искаш, мога да ти ги доставя накак... трябва да видим колко пари ще е.
Само обувките струват между 150 и 500 лв в зависимост от магазина и намаленията. На практика 200-300 лв е реално достижимата цена.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети