ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маршрут Е-8 след село Йончово и при хижа „Тънково“

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Маршрут Е-8 след село Йончово и при хижа „Тънково“
Автор Съобщение
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3293
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Маршрут Е-8 след село Йончово и при хижа „Тънково“ Отговорете с цитат


Маршрут Е-8 след село Йончово и при хижа „Тънково“

Между 1-ви и 6-ти септември 2023 г. (петък – сряда) възнамеряваме да отидем в Източните Родопи – в околностите на село Йончево (ново име Йончово) и хижа „Тънково“, за да премаркираме международен европейски маршрут Е-8. Засега сме 2-3 души. Който иска/може/реши да се присъедини към нас – добре е дошъл! 🙂

Който иска, може да се включи и само за някой от дните, не е задължително за всичките дни. Не е задължително непременно да маркира, може и само за компания и да отговаря за огъня и скарата. 🙂

В България маршрут Е-8 започва от Боровец, преминава през Източна Рила, през Западните Родопи, през северната част на Източните Родопи и приключва в село Мезек до Свиленград. Създаден е от БТС и е маркиран и картографиран през 1993 г.

От хижа „Аида“ до село Мезек маркировката на Е-8 беше в окаяно състояние (на практика липсваше).

По-миналата година започнахме да разучаваме и премаркираме някои от най-проблемните участъци от маршрута. Досега маркировката е напълно възстановена между село Сърница – хижа „Аида" – селата Спахиево – Сираково – Долно Сираково – Тракиец – Текето – Орлово – Долно Войводино – Царева поляна – Кладенец – Лясковец. Остава да се изработят и да се сложат табели (списъкът с табелите е изготвен).

Промените са нанесени в картата БГМаунтийнс:

https://www.kade.si/index.html#map=19/2806959.03/5139847.53/0

Остават за премаркиране още много километри, но началото е поставено. 🙂Връзка към събитието във Фейсбук:


https://www.facebook.com/events/831789541999397
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Авг 26, 2023 10:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskooРегистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1401
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Отидох за първия ден, тоест вчера. Отговорник по скарата нямаше, Стефан и Валерия избягали от чеверме ... абе кой ги пусна такива из горите ...
Комбинацията от габър и шипка се отрази на дрехи и машини, но не и на духа. Венко наложи стандарт за габарит на просеката и скорост, на които се предадоха първи машините, после аз и Камен. Събрахме последни сили и коригирахме пътеката при един излаз на черен път. Добре, че се бях обезводнил леко, ти нямах сълзи като си тръгвах, къде от радост, къде от жалост. Потеглих си доволен, като знам откъде минах на отиване (пуснаха ме най-отпред като единствен с къси гащи и заети две ръце, клоните махах със зъби) и какво оставихме на бояджиите Стефан, Валерия, Венци и Филип. Тези последните маркираха чудесно и бързо.
Горното е почти непреувеличено от района между Йончево и Сърница.
Cool

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Сеп 03, 2023 10:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3293
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Ха, забравил съм да публикувам тук отчета за събитието. Ето го:

Източник: https://www.facebook.com/groups/688578588165458/posts/1932496890440282/

Цитат:
Stefan Hristov Iliev

11 септември 2023 г.

Кратък отчет за премаркирането на европейски маршрут Е-8 – 01-06.09.2023 г. 🙂

Първо – големи благодарности на всички които помогнаха! Много навременна помощ!

Успяхме да почистим обраслите участъци около река Величка (около 600 метра), както и да маркираме до отбивката за Орлови скали – около 4,5 км. Така маркировката на Е-8 вече е непрекъсната между центъра на село Йончово и хижа „Аида“, както и между хижа „Аида“, хижа „Книжовник и шосето преди село Лясковец. След това (въпреки дъждовното време) премаркирахме участъка между шосето след село Лясковец и отбивката на билото за хижа „Тънково“ – около 7,4 км.

Останаха за премаркиране 2 км по шосето покрай село Лясковец, но там се върви по шосето и има пътни табели.

Общо бяха премаркирани около 12 км. До Шейновец остават „само“ още около 33 км. 🙂

Промените са нанесени в карата БГМаунтийнс:
https://www.kade.si/index.html#map=15/2865177.2/5118050.39/0

01.09.2023 г. (петък): Аз и Валерия се придвижихме с кола от Кюстендил до беседката с чешма край село Боян Ботево, където вече ни чакаше Венци от Бургас (Vencislav Plamenov Vencislavov). Поприказвахме, разпънахме палатките и заспахме.

02.09.2023 г. (събота): Събудиха ни рано – дойдоха хора, които докараха дърва, накладоха огън и започнаха да подготвят чеверме. На беседката беше написано, че беседката е запазена за тази събота и неделя, както и за 9.09. Поприказвахме малко с хората, докато си правихме кафе, след което потеглихме към село Сърница.

Оставихме колите до язовира над Сърница и потеглихме по червената маркировка, която бяхме подновили пролетта. Още неизминали и километър, по телефона се обади Васко (vaskoo), каза, че е пристигнал и ще ни настигне. Ние пък го изчакахме. Междувременно звъннаха и Камен (Planinar Planinar) и Венко (vvvv70), че те също пристигат. Изчакахме и тях. Заедно стигнахме до река Величка (пресъхнала), където беше проблемният обрасъл участък.

Първо обядвахме и после се захванахме за работа. Аз, Валерия и Венци започнахме да маркираме с бяло, другите хванаха резачките, ножиците и трионите и започнаха да разчистват. Междувременно пристигна и Филип (stealth) от Хасково, който беше паркирал колата си в село Йончово. Филип се включи в маркирането. До вечерта успяхме да разчистим почти всички обрасли участъци (около 500 метра) и да маркираме около 1,75 км с бяло и червено. Филип, Венци, Валерия и аз обаче не се прибрахме към Сърница, а отидохме в село Йончово, където маркирахме още 600 метра до центъра на селото, където направихме стрелки, указващи, че Е-8 продължава по трасето от 1993 г. Така вече туристите ще знаят, че оригиналното трасе е разчистено и маркирано.

Вечерта се събрахме в беседката над село Сърница под параклиса „Свети Илия“ (за съжаление Васко трябваше да се прибере и не остана). Следва огън, скара, хапване, пийване, палатки, сън,...

03.09.2023 г. (неделя): Решихме днес отново да се върнем до река Величка и да довършим почистването и маркирането. Речено-сторено, ама беше по-горещо от вчерашния ден, много голяма жега, направо щеше да ме разтопи, по едно време след всяка марка трябваше да заставам под сянката на дърветата, за да се охладя и да не получа топлинен удар. Но успяхме да маркираме оставащите около 2,1 км, както и да почистим обраслите участъци, останали от вчера. Най-после маршрут Е-8 между село Йончово и Сърница бе проходим и маркиран!

Вечерта останахме само аз и Валерия, тъй като Венци трябваше да се прибира към Бургас, а другите към София и Хасково. Отидохме да нощуваме в хотелче в Минерални бани. Стаята беше хубава, цената бе като в хижа (25 лв на човек).

04.09.2023 г. (понеделник): Сутринта бяхме неприятно изненадани – започна да ръми дъжд. Прогнозата за времето се беше сменила – беше отчайваща! Слаби валежи почти през целия ден, най-много следобеда. За утре – още по-отчайваща прогноза – валежи през целия ден, като следобеда се очакваше количество 10 мм!

Тръгнахме към Хасково, където започна да вали силно, прогнозата се сбъдваше. За кратко се срещнах със сестра ми, след което продължихме към хижа „Тънково“, където пристигнахме по чакълест земен път, на места поизровен от пороите. За наш късмет тук не валеше. Обядвахме набързо, взехме раниците с боите и четките и отидохме до билото, където започнахме да маркираме към село Долно Съдиево. От време на време се опитваше да завали, но за щастие се размина. Нямаше и мушици, нито комари. Маркирахме с бяло до микроязовирчето над селото, след което върнахме обратно с червено, последните няколкостотин метра ги маркирахме на светлината на челниците. Общо успяхме да маркираме около 1,7 км. После с колата отидохме до село Долно Ботево, където се настанихме до чешмата с навес, където лагерувахме по същото време миналата година, когато премаркирахме Е-8.

05.09.2023 г. (вторник): През нощта за кратко заваля дъжд, който барабанеше неприятно върху палатката, не можеше да се спи. Добре, че бързо спря. Сутринта времето беше хубаво, дори за кратко се показа слънцето. Кафе, закуска и потеглихме с колата към село Лясковец. Там оставихме колата в началото на земния път, по който тръгва Е-8 след село Лясковец.

Започнахме да маркираме с бяло в посока изток към село Долно Съдиево. Напреднахме добре, но след около километър започна леко да ръми. В началото валеше слабо и не пречеше да маркираме, тъй като кората на дърветата още беше суха, а и нали стържехме кората с рукан, за да се нанася марката по-добре. Дъждът ту се усилваше, ту преставаше, като накрая заваля сериозно и се наложи да спрем. Бяхме маркирали с бяло около 1,8 км. Обядвахме на сухо под короната на едно дърво с надеждата дъждът да престане, но той не спря и затова се върнахме при колата. Решихме да отидем до беседката до село Долно Ботево и да надписваме табели с черна боя. Така и направихме, но тъкмо бяхме подготвили табелите, четките и боята – и дъждът спря! Дълго се чудихме какво да направим, в крайна сметка решихме да отидем с колата до село Долно Съдиево. Междувременно говорихме с Филип по телефона и той каза, че утре ще дойде и ще ни помогне в маркирането. Това беше много хубаво, за утре прогнозата беше само за облачно време, без валежи.

До село Долно Съдиево водеше тесен асфалтов път, наскоро ремонтиран, без много дупки. В селото започнахме да маркираме към хижа „Тънково“, за да стигнем до микроязовирчето, където бяхме приключили снощи. Оказа се по-далече, отколкото си мислехме, имаше много разклонения на земни пътища, които трябваше да маркираме с повече марки. Отново започна да ръми леко, в крайна сметка успяхме да стигнем до язовирчето, но вече се стъмваше и не можахме да върнем с червено. Около 1,4 км маркирани с бяло.

Тъй като прогнозата беше за превалявания през нощта, Валерия не искаше да спим на палатка, а в хижа „Книжовник“. Хижата отскоро има нови стопани, Валерия им се обади по телефона, който намерихме в Гугъл Карти. Те казаха, че хижата още се ремонтира, днес там имало парти с много хора и не може да ни приемат в хижата, но ще ни настанят в къщата си за гости в село Книжовник. Отидохме в село Книжовник и намерихме къщата. Оказа се, че това е собствената къща на хижарите, в която посрещат свои гости, тоест къща за гости, ама свои гости. Нагостиха ни, поприказвахме надълго и нашироко за туризма, хижарството, миналото, настоящето и бъдещето на Е-8... Казаха, че и занапред хижа „Книжовник“ ще посреща туристите по Е-8. Не ни взеха пари за нощувката.

06.09.2023 г. (сряда): Национален празник на България – Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. За нас обаче това беше работен ден, при това много важен. Трябваше да свържем парчетата, които бяхме маркирали през изминалите 2 дена. Трудна задача, но с помощта на Филип можеше и да успеем.

Срещата ни с Филип беше при прочутата пекарна в центъра на село Книжовник. Разбира се, не пропуснахме да си вземе топли закуски, айран, боза, кафе, хляб... После отидохме до село Долно Съдиево.

Първо минахме с червено 1,4 км до микроязовирчето, които ни бяха останали от снощи. После подхванахме с бяло от края на селото по земния път в посока запад към село Лясковец. Напредвахме бавно, защото имаше разклонения на земни пътища. По едно време отново започна да ръми лек дъждец, но скоро спря, само ни изплаши. Така маркирахме около 2,5 км и се съединихме с бялото от вчера, когато дъждът ни отказа. Тук се разделихме – Валерия продължи с червено към село Лясковец по маркираното вчера, а ние с Филип се върнахме с червено към село Долно Съдиево. Стигнахме в селото късно следобеда, потеглихме с колата и се върнахме до отбивката след село Лясковец, където Валерия тъкмо завършваше последната марка. Направихме малко снимки, прибрахме боите, преоблякохме се с чисти дрехи и приключихме маркирането...

Придвижихме се до село Книжовник, където с Филип си взехме довиждане, той се прехвърли в неговата кола и потегли към Хасково, а ние – към Хасково, Пловдив, Ихтиман, Самоков, Дупница, Кюстендил... Прибрахме се малко след 00 часа, доста замръкнахме, но пък бяхме доволни...

Нарочно описах подробно процеса на маркиране, за да се види, че понякога не е толкова лесно, особено когато времето не е с тебе.

Равносметката: Разчистен много важен участък между село Йончово и Сърница. Маркирани общо около 12 километра.

Още веднъж – благодаря на всички, които помогнаха! И до скоро! 🙂

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Апр 16, 2024 10:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov