Здравейте, имам един въпрос или по-скоро нещо може би аз не разбирам... Точно се прибрах от тридневна разходка в Стара Планина - Карлово - х.Добрила - х.Васил Левски - Карлов, прехода беше разделен в три дена. Записвам траковете с Garmin Oregon 700. Когато си правех маршрути с BaseCamp върху картата на BGMountins общия преход беше около 33км. Това което GPS-а отчита като запис по зададения маршрур (разделен е на три трака) е около 45 км общо. Следвали сме маршрута, има едно две малки отклонения но те са в рамките на до километър. От х.Васил Левски на слизане не се се отклонили и с метър, освен, минаването през х.Балкански рози за по чай, а не покрай нея. Къде може да е проблема? В настройка на GPS-са. В самия маршрут, който съм изкарал от BaseCamp? Качвам трите трака от трите дена и общия маршут който накравих с BaseCamp.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Здравей.
Свалих траковете на компютъра си, съединих трите трака от трите дни в един общ трак и ги сравних с трака, изчертан в BaseCamp.
Трак от първия ден – 11,5 км.
Трак от втория ден – 12,6 км.
Трак от третия ден – 14,4 км.
Общият трак от трите дни – 38,6 км.
Тракът, изчертан в BaseCamp – 33,9 км.
Разлика между реалния преход и изчертаното в BaseCamp: 38,6 км – 33,9 км = 4,7 км
Разликата ми се вижда напълно нормална. Тя се дължи, на първо място – на отклоненията, които сте правили. На второ място – поради несъвършенствата на джипиес-системата джипиесите обикновено изчертават леко криволичеща линия с леки отклонения, които реално не съществуват, а изчертаното на BaseCamp е теоретично най-краткият път без такива отклонения. Например ако застанеш на едно място, следата на джипиеса няма да се спре в една точка, а ще продължи да се изчертава около точката на стоене, като че ли човекът продължава да се движи около точката, а реално такова движение няма. Получава се следа, която прилича на кълбо около точката на стоене. Вярно, че отклоненията около точката не са големи (от порядъка на 1-2-3 метра), но като се сумират и могат да станат значителни. Примерно: ако обядвате 1 час, може джипиесът да покаже, че сте навъртели 500 метра, а реално сте седели на едно място. Същото се получава и при влизане в хижа – понеже сигналът в сградата се губи, джипиесът започва да чертае линия, като че ли човекът се движи, а реално той стои на едно място вътре в хижата.
Така че разликата от 4,7 км ми се струва напълно нормална.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Юли 12, 2023 10:10 am
kaizera
Благодаря. И на мен ми направи впечатление, че когато разглеждам трака в Garmin Connect, на компа ми дава 12,98 км (за първия ден примерно), като изминато разстояние, но отдолу в графиката time/distance показва съответно 11,5. Това за малките отклонения е така, като има 750т, с малки отклонения си става много.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети