По случай навършването на 52 г. От първото ми изкачване на вр. Ботев, реших да си направя еди траверс на върха по източните склонове. Началото поставих на това равно място по източния на Пръскалска река хребет, на височина 1900 м:
Гледките на изток от това място са впечатляващи:
Долу в сянката дори наднича входът на Рогачева пещера:
Сух шеметен улей започва точно от тук:
Трудно е заснетото да покаже видяното с очи.
Изкачвайки се нагоре по скалистото било, обърнах поглед назад, към заравнената част:
Продължих с изкачването и се откриха нови гледки в посока Голяма Бъзовица:
На близо 2200 м спрях с изкачването и се промуших между скалите по склона, продължих по хоризонтал и излязох на позиция. Това е потокът, който захранва Сухото пръскало(в момента вече сухо):
Продължих по хоризонтал по склона, като исках да изляза в началото на изоставения черен „път“:
Тук вече ми беше познато, пътят след километър щеше да ме отведе над езерото, което се явява най-високо разположеното в Стара планина(2047 м) и единственото с вероятен ледников произход в планината. Разположено е в протоциркус на източния склон.
Водата ми свършваше, продължих към Маринка да заредя, до там – още километър.
После следваше дългото слизане по зимната маркировка до Паниците.
Междувременно снимах вече от отсрещната страна равната гърбица, от която тръгнах сутринта, с улеите и скалите надолу:
Разбира се не пропуснах и любима старопланинска класика:
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Авг 07, 2023 8:11 am
kaloyanv
Мерси за снимките. Като станат 60 години, пак да пуснеш живот и здраве
Пон Авг 07, 2023 10:39 am
t.hristov
Прекрасни снимки и Поздравления за споделените преживявания в Централен Балкан!
Мерси за снимките. Като станат 60 години, пак да пуснеш живот и здраве
Да, май вече толкова рядко пиша. 😀
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Авг 07, 2023 6:28 pm
Antoon
Спомням си, че навремето имаше интересната идея да обиколиш Ботев на височина около 2000м. Май си направил към 1/3 от нея
Много интересни снимки!
Вто Авг 08, 2023 5:11 pm
МиткосваМ
Поздравления за прехода и снимките! Тези на езерото (е, и не само те всъщост) са много хубави, определено ме заинтригуваха - мястото изглежда страхотно... Мисля ,че в една стара тема беше ставало дума именно за това езеро, набелязах си го за посещение, но кадри с него не бях виждал - тъй че благодаря!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети