Здравейте,
в края на юли месец планирам три- или четиридневно скитане из Рила, като ми се иска едната нощувка да е на хижа Рибни езера, а другата на хижа Македония. Бихте ли споделили идеи за маршрута? Единият вариант е да оставим колата някъде и после да се върнем там, но честно казано предпочитам маршрутът да не е кръгов, за да видим повече неща. Ще се радвам на идеи и съвети от ваша страна. Поздрави!
Сря Май 24, 2023 10:58 am
kaloyanv
ден 1 Мальовица - Рилски манастир, там има хотелче .
ден 2 Рилски Манастир - Рибни езера
ден 3 Рибни езера - Македония ...
Иначе аз съм правил ден 1 Боровец - х. Рибни езера .. ден 2. х. Рибни езера по Рилецкото било към Рилски Манастир и ден 3 Рилски манастир - ЦПШ и после с автобус до самоков и после от гарата пак с автобус до Боровец да си взема колата ... Ама това си е тежичко за ходене . Поне първия ден .
АКо искаш да не се зориш, може първия ден от Мальовица да се качиш на върха и от там на х. Иван Вазов и на другия ден до Рилския манастир. Даже втория ден ще има време от иван вазов да се завърти през рилските езера и да отидеш пак долу на манастира.
Сря Май 24, 2023 1:20 pm
aliosha77
kaloyanv написа:
Иначе аз съм правил ден 1 Боровец - х. Рибни езера .. ден 2. х. Рибни езера по Рилецкото било към Рилски Манастир и ден 3 Рилски манастир - ЦПШ и после с автобус до самоков и после от гарата пак с автобус до Боровец да си взема колата ... Ама това си е тежичко за ходене . Поне първия ден
Колко часа отнема Боровец - Мусала - Рибни езера?
Сря Май 24, 2023 3:29 pm
kaloyanv
aliosha77 написа:
kaloyanv написа:
Иначе аз съм правил ден 1 Боровец - х. Рибни езера .. ден 2. х. Рибни езера по Рилецкото било към Рилски Манастир и ден 3 Рилски манастир - ЦПШ и после с автобус до самоков и после от гарата пак с автобус до Боровец да си взема колата ... Ама това си е тежичко за ходене . Поне първия ден
Колко часа отнема Боровец - Мусала - Рибни езера?
Значи то е 33 км някъде и горе долу отиват 13 часа, като от тях да кажем около 1 час е почивката, може и малко повече. Не си спомням точно. Ако искаш мога да ти извадя точно данни като денивелация. и тн ..
П.С - но съм длъжен да подчертая, че стандартните туристически времена както са дадени по указатели са следните:
Боровец - х. Мусала 4 часа.
х. Мусала - х. Грънчар 6 часа
х. Грънчар - х. Рибни Езера 8 часа
Пояснявам просто за да не стане обърване.
Сря Май 24, 2023 5:12 pm
aliosha77
kaloyanv написа:
Ако искаш мога да ти извадя точно данни като денивелация. и тн ..
Ами може, благодаря предварително
Иначе да - разстоянието е доста голямо. Аз съм минавал Боровец - хижа Мусала за под 3 часа и хижа Мусала - хижа Грънчар за под 5 часа. Ама то е въпрос и на моментна форма.
Пък Боровец - Рибни езера съм го замислил по-скоро с "помощ" от лифта - т.е., реално ходенето да ми е Ястребец - Рибни езера. Въпреки че то е малко двуяко - лифтът ще ми спести ходене, но пък тръгва сравнително късно и чесовете на пристигане са горе-долу едни и същи.
Чет Май 25, 2023 9:41 am
Yan4o
Това, което аз съм правил (2 семейства с деца, като пътуваме от/до Варна):
1: с колите до рибарника над с. Добърско и оттам пеш до х.Добърско, като там нощувахме и на следващия ден до х. Македония. Във вашия случай, ако не пътувате от далеч, може това да стане в един ден.
2: х. Македония - х. Рибни езера по класическия билен маршрут, с отбиване до Канарата, разбира се. При хубаво време е "приказка".
3: на х. Рибни езера бих направил по възможност още 1 нощувка с лъчев ден - може до вр. Рилец и Смрадливото езеро (дори и до Джендемските до отбиете), може и до Йосифица, Венеца и Шишковица да отидете, може и до Маринковица и Погледец(Йозола), ако искате малко по-дълъг лъч.
4. Рибни - Семково, с отбивка към Реджепица, може и през Вапските езера.
5. Семково - с.Добърско и на колата.
Това е вариант с 4 нощувки, като може да се направят вариации и с 3 или 5. Не разбирам защо не искаш да е кръгов, като реално не се повтаря нищо? Районът е благодатен.
Успех с планирането!
Чет Май 25, 2023 10:57 am
vladofff
kaloyanv написа:
Боровец - х. Мусала 4 часа.
х. Мусала - х. Грънчар 6 часа
х. Грънчар - х. Рибни Езера 8 часа
Така няма смисъл да се смята, защото в тези "времена" са включени може би подходи и заходи, които при директно преминаване се избягват.
Например от Ястребец като минеш по Маркуджиците е малко по-късо. После, след Овчарец не слизаш от Джанка към Грънчар е си ходиш направо по билото към Ковача.
Всичко това са времена, които трябва да се изрежат от общата сметка.
Най ми е чудно кой е измислил, че Грънчар-Рибни е 8 часа? Това са пълни глупости. Ако това са 8 часа, то легендарните 2,5 часа/по табелка/ от Белвю до Лезуш ще се минават за два дни..
Чет Май 25, 2023 11:00 am
vaskoo
Владо, тия времена са за теб и Калоян, като тръгнете заедно с патериците.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Май 25, 2023 11:22 am
kaloyanv
Специално за Боровец - х. Рибни езера си беше тежко, така съм го запомнил, лятото няма там никаква сянка. Не е леко. Въпреки че има едно Adventure run дето ходят от Боровец до ЦПШ по същия маршрут + още 20 км ...
Според мен Боровец - Рибни езера си е неприятно за стандартен туризъм, ако след това ще има още дни и да трябва да ти е приятно ... Ако искаш да се размажеш го минаваш и после почиваш.
П.С - с патериците е добре, трудно е после като ги махнеш ...
Чет Май 25, 2023 9:03 pm
vandu
С автомобил и маршрута да не е кръгов си е тегаво.
Ако си от София може да помислиш за следният вариант
София -Боровец-Заврачица
Заврачица-Рибни
Рибни -Македония
Вече от Македония в зависимост от това къде има удобен транспорт Рилски Манастир, Бодрос или към Добърско, но нямам идея къде какво има и дали има нещо.
Може и на обратно. От Боровец май има всеки ден в 16:30 директен към София. Но това ако си от София.
Пет Май 26, 2023 10:27 pm
МиткосваМ
Здравейте!
Ето и от мен едно-две предложения:
Вариант 1 - без кола (може и със, но трябва да се правят гореспоменатите гимнастики по прибирането ѝ)
Ден 1 - ЦПШ - Йончево езеро - заслон "Кобилино бранище" - х. "Рибни езера". Между Йончево езеро и Кобилино бранище може да се вмъкне и Страшното езеро. Дълъг маршрут, но за един ден се прави.
Ден 2 - Рибните езера - х. "Македония". Обзорен и при ясно време отличен маршрут, не така дълъг като този през първия ден, но пък с набиране на денивелации и нагоре, и надолу, както и повечко камънак.
Ден 3 - х."Македония" - х. "Добърско" - село Добърско. Денят с най-малко часове за ходене, от Добърско имаше транспорт до Разлог, но е добре да се получи предварително информация от тамошната автогара за подробности по разписанията.
Вариант 2 - с кола, за 4 дена, не точно кръгов, ами по-скоро неописуем по форма
Ден 1 - колата се оставя на Кирилова поляна (след Рилския манастир) - следва преход по черния път в посока х. "Рибни езера", като при Тиха Рила може да се направи отклонение по жълтата маркировка до Смрадливото езеро и от него да се продължи към хижата.
Ден 2 - Рибни езера - х. "Македония"
Ден 3 - х. "Македония" - х. "Семково" - Вапски езера - х. "Рибни езера" и втора нощувка там. Недостатък е известната загуба на височина, но преходът до Вапските езера е хубав, а ако след тях и преди спускането към Рибни езера, се направи кратка отбивка до по-горе споменатия връх Реджепица - си заслужава още повече. Ходенето за този ден не е малко, а има и немаркирани участъци.
Ден 4 - х. "Рибни езера" - вр. Кьоравица - вр. Теодосиеви караули - спускане покрай Манастирските езера и по река Гьолска (Водница) - Кирилова поляна (където е оставена и колата първия ден). При ясно време обзорен маршрут, с поглед към няколко езерни групи и страхотна гледка към Мальовишкото било. В голямата си част обаче - немаркиран. Особено в участъка покрай Манастирските езера може да има известни трудности с ориентирането.
За целия преход се повтарят само два участъка - от Рибни езера до Мермерски преслап (около час или дори по-малко) и още около час по черния път между Кирилова поляна и отбиващата се зелена маркировка към Манастирските езера. Плюс повторното спане в хижа "Рибни езера".
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети