Замислена разходка до забележителните селца Лещен и Ковачевица преди няколко дни, даде възможност за посещение и на още едно интересно място в западнородопския дял Дъбраш. Малко преди тръгването се поразрових да търся дали няма нещо, което също да включим в плана, без при това да е нужно да отделим за целта повече от час-два. Така и попаднах на информация за скалния ансамбъл, известен с името „Сватбата“ (или още Друманови скали – а срещнах и наименованието Осеновски скали), разположен край шосето, свързващо селата Филипово и Осеново.
Казват, че името на мястото идва от легенда с познат сюжет, върху който няма да се спирам подробно – както винаги, става дума за сватбари, свекърви и проклятия с последващо вкаменяване… Кратка справка с пътната карта показа, че отклонението от главния път Банско – Гоце Делчев е от порядъка на 4-5 км в посока, денят - донякъде изненадващо - се оказа чудесен, така че повече колебания нямаше. По пътя забелязахме, че по-високите планини вече са побелели, а като стана дума - край Банско се появиха и добре познати пейзажи:
Може би двадесетина километра след Добринище се отбихме вляво към Филипово, пресякохме река Места, продължихме към Осеново и почти веднага скалите се откриха пред нас – високо по склона и вляво от пътя.
Шосето започва да набира височина със серия от завои, като още при първите два по-остри забелязахме голяма каменна гъба:
Последваха няколко много остри завоя, като при последния (десен, когато се движим в посока към Осеново) видяхме поставена информационна табела за скалните образувания. Паркирахме наблизо при удобно разширение на пътя и поехме по пътечка, която се отделя от шосето при споменатата табела. Има и импровизирана (вече поизбледняла) маркировка във вид на червени точки, нанесени със спрей – улеснява ориентирането, особено в чисто каменистите участъци, където пътека така или иначе личи слабо или дори никак. Особени денивелации не се преодоляват, но е нужно внимание, защото на не едно място се преминава в близост до отвесни или много стръмни участъци, където падане е крайно нежелателно. Та тръгнахме ние и за броени минути достигнахме до първите интересни образувания:
Малко след това излязохме над основната група скали, оформени от изветрянето във вид на най-разнообразни грамади, колони и всякакви причудливи силуети.
Въображението може да се развихри тук, а напълно реална е страхотната гледка, която се открива към много от известните пирински върхове. В случая - от Сиврия, през Полежан и Котешкия чал, та до Даутов връх:
При ясния ден, който избрахме за посещението, и с използването на известно приближение при заснемане, се получиха някои доста приятни картинки – за спомен и от съседната планина.
Полежан и Ушиците с Голяма Стража вдясно, а пред тях - Безбог (забелязва се и едноименната хижа):
Сиврия и Джангал:
Пътечката ни преведе покрай няколко отделни каменни скулптури, разделени от много стръмни и труднопроходими улеи. Един от тях все пак изглеждаше с малко по-приемлив наклон, така че се спуснах без пътека надолу и през някое и друго скално прагче, както и с малко провиране в шубраците, излязох на нещо като тераса под скалите. От това място изгледът към извисяващите се скални исполини беше не по-малко впечатляващ:
Има и човече горе...
Впоследствие дойде време да си ходим, така че издрапах обратно нагоре по склона и по същата пътечка, която ни доведе тук, се върнахме при шосето. Цялото посещение ни отне около два часа, но ако човек разполага с повече време, спокойно може да го уплътни с разглеждане на още от скритите кътчета на тази забележителност – заслужава си!
_________________ С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ
Последната промяна е направена от МиткосваМ на Вто Ное 29, 2022 12:20 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пон Ное 28, 2022 10:52 pm
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
Снимките не се виждат.
Пон Ное 28, 2022 11:19 pm
МиткосваМ
Странно... При прегледа на публикацията всичко беше в ред, при качването съм следвал указанията, разписани в една тема за снимките, албумът, от който ги качих също трябва да си е публичен... При една предна публикация имаше пак подобен проблем - едни хора ги виждаха, други - не в началото, после пък им се появиха. Ще прегледам пак.
_________________ С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ
Пон Ное 28, 2022 11:59 pm
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
Сега вече се виждат (или поне аз ги виждам). Поздравления за разходката, не ги знаех тези гъби. А като гледам снимките си заслужава някои ден да се отиде да се видят.
Вто Ное 29, 2022 1:54 pm
МиткосваМ
Благодаря!
Явно нещо стават със забавяне нещата понякога, идея нямам защо, но важното, че се показват снимките в края на краищата. Иначе проверих, пратих на други хора да пробват - отварят си се при тях.
На мен също не ми бяха известни скалите, макар че доста чета за подобни места и при възможност ги посещавам - но наистина е интересно и има какво да се види. В района има и един връх - Митровица - който също е "коронован" с разни причудливи камънаци, вижда се и от пътя, имало е горе светилище, мисля ,че и параклис има сега.
Освен самите образувания, мен лично много ме впечатли и гледката към Пирин, както споменах. Тъкмо сега като са побелели вече върхарите, стига да е безоблачен денят, още повече се открояват.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети