Трака си е наред и може да бъде разгледан с drag-and-drop (или copy/paste) върху картата от горния линк. Само част от него следва червената маркировка:
Чет Апр 14, 2016 10:52 pm
vaskoo
Както е написал и Ведрин, пътят е ясен - през Турмачка махала се продължава по асфалта към Тодорова махала и обсерваторията. Тодоровата махала остава отдясно и в най-високата часта на асфалта, там където завива наляво и започва спускане към обсерваторията, започва вдясно нормален черен път. Това е пътят за Горни Окол и Алино и Алинския манастир. Пътят с лек наклон нагоре се движи по широкото било, лесно е да се следва. След първото осезаемо и кратко спускане се излиза на Y - образен разклон. Наляво е за Окол, надясно е за Алинския манастир, има и табелка за манастира на една от буките до пътя. Има и червена маркировка, но не може да се разчита на нея.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Апр 14, 2016 11:43 pm
Петър
Плана-Алински манастир
За въпросния маршрут виж:
http://www.bgmountains.org/bg/plana/62-onfoot/14-2008-10-02-14-34-44
Ако е бъдещ проект мога да дам допълнителна информация. На конкретния въпрос:няма маркировка,която да те ориентира, епизодичните червени марки не вършат работа. На места има вързани по дърветата найлонови ленти.По трака да се следи синята лента!
Съб Апр 16, 2016 9:38 pm
pl27
Преди 2 години съм го минавал, но в обратна посока: Алино - Алински манастир - Плана - Железница. Ползвах картата на BGMountains и нямах проблеми да следвам червената маркировка. Почти целия път е много лесно проследим, защото се ползва от местните за ходене до ниви и ливади. Манастирът тогава не работеше и нямаше никой там, ако това ви е целта на посещението.
Чет Май 05, 2016 2:15 pm
ndamov
От доста време ми се искаше да ида до тези места и сега ми се случи. Отговорът на въпроса дали има маркировка е, как да го кажа, нееднозначен. В реалността има марки тук-там, предимно в гората близо до манастира, но видях и съвсем сносно маркиран разклон, много важен при това - за Горни Окол и Алино. От друга страна, червената маркировка на BgMountains е съвсем точна, пътищата си ги има в реалнотста, проходими и поддържани. Все пак ми се струва, че ще е добре пустата му маркировка да се означи като "губеща се". Манастирът ми допадна, макар, че черквата беше затворена. Бях го виждал на снимки, на живо прави по-добро впечатление. На връщане времето се пооправи, можах да направя някоя и друга снимка, но Рила така и не се видя; много се надявах на това. Снимки - https://photos.app.goo.gl/WHtjWgNBeMr9PXVc9
Съб Юли 25, 2020 9:36 pm
suunto
Ще използвам темата за друг въпрос, но пак свързан с Плана планина. Обмислям изкачване на връх Манастирище от село Плана и тъй като не ми се връща отново там (градският транспорт е нередовен), какви възможности има за продължаване към с. Железница? Доколкото видях на картата, маркировка няма, само много и объркващи черни пътища.
Съб Яну 16, 2021 1:21 pm
Dimov
suunto написа:
Ще използвам темата за друг въпрос, но пак свързан с Плана планина. Обмислям изкачване на връх Манастирище от село Плана и тъй като не ми се връща отново там (градският транспорт е нередовен), какви възможности има за продължаване към с. Железница? Доколкото видях на картата, маркировка няма, само много и объркващи черни пътища.
От село Плана до връх Манастирище е доста кратко, затова бих препоръчал след върха да се продължи към Дяволския мост и оттам да се хване автобус 3 до София.
Маршрутът е през връх Егеница, Кръстатия дъб и покрай Кокалянския манастир. Да, черните пътища са доста и могат да бъдат объркващи, но с позициониране от време на време върху картата, или ползване на Oruxmaps, или GPS, няма проблем.
Ако евентуално избереш такъв вариант пред Железница, имай предвид, че трябва да махнеш на автобуса, за да спре.
Благодаря. Много ми хареса като идея. Колко време приблизително отнема целият маршрут, къде е най-голям шансът да се объркам и има ли ловци в района?
Съб Яну 16, 2021 1:52 pm
welmud
Правил съм два пъти Железница - Манастирище по два различни маршрута - единият е покрай Бегун с пресичане на Егуля и покрай Витевски дол се излиза на основният път за върха, вторият е по асфалта след селото се достига до черен път който пресича реката и по него по Шиневски дол се излиза на Пурешови кошари и оттам отново се излиза преди Егеница на основният път за Манастирще. И двата варианта не са трудни но няма никаква маркировка и е добре ползването на някаква навигация.
Съб Яну 16, 2021 2:07 pm
Dimov
suunto написа:
Благодаря. Много ми хареса като идея. Колко време приблизително отнема целият маршрут, къде е най-голям шансът да се объркам и има ли ловци в района?
В тази тема, на кратко описах моето достигане до връх Манастирище:
Продължителността е максимум 5 часа, но тогава тръгнахме в обратната посока, от Дяволския мост, оттам денивелацията е малко повече.
Съб Яну 16, 2021 5:24 pm
Петър
Плана пл.
В допълнение:
Както Димов спомена, тук се пресичат множество нови и стари черни пътища и шанса да се сгреши е голям ако не се ползват помощни средства за ориентиране.
Сигурно има или ще има ловци, те знаят, че този район е посещаван и се съобразяват с това.
От гледна точка на сигурност срещу объркване най-лесния е маршрута: Плана/махала Чаршията, последна сп. на ГТ/-вр. Манастирище- Плана. Също така маршрутът на колегата е лесен за ориентиране в описаната посока. При четирипътният разклон въпрос на избор за продължение.
https://photos.app.goo.gl/naHApnsZCZk6FedY9 https://kade.si/#map=16/2606793.88/5238440.89/0 посока/ЮГ/ е на пътя обхождащ вр. Манастирище от изток
До Плана има нарядко но редовен ГТ.
При избиране на маршрута през този сезон да се има предвид, че преодоляване на реките /Егуля, Планщица/ може да бъде проблематично.
От Манастирище до Железница през Витевски дол
Преди време минах оттам - без навигация, но при хубаво време; "тракът" ми е нарисуван, но сравнително точен. Ходенето не е лошо, а автобусите от Железница са доста начесто.
Тук има кратко описание /последните два-три реда/, връзка към снимките /всяка има описание, но не и координати, извинения за което/ и "трак".
Препоръчвам от Егеница слизане до Златната Рибка по Дълги рид. Есента разчистихме пътеката в долната и част (че беше джунгла) и сега е много приятно.
Пътеката към манастира и дяволския мост е пренаселена, включително с джипки, а по тази гарантирано ще сте сам. Бонус би била и някоя бира на финала
Бездарен излет до Егеница
Искаше ми се да се кача по пътеката по Дългия рид, но в автобуса видях ловец с пушка и се уплаших - бях забравил за ловния сезон. Беше рано и тръгнах към манастира, нямаше навалица. От пътя над манастира се отдели хубава пътека, маркирана със стрелка за Златната рибка.При останките на Кръстатия дъб път трябваше да тръгне на изток и да се съедини с пътеката, но не го намерих. Северно от Егеница имаше такъв път, но ентусиазмът ми бе свършил и само пообиколих наоколо. Чешмичката, означена на Bgm си я има и тече след цял месец суша, водата е хубава. Прибрах се по Шиневски дол, пътят е доста и е малко досаден. Снимки - https://photos.app.goo.gl/5myVhFLeNhbJNTYi6
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети