Здравейте колеги, аз не съм гъбар и никога не събирам гъби, обаче нашите ме помолиха за манатарки и реших да "набера 2-3".
Пускам един албум за да видите как изглеждат и дали имат някакъв проблем. Мисля че тези точно не би трябвало да са отровни. Понеже не можах да ги обработя веднага, стояха мокри, и мен яко ме валя дъжда също.
Това което направих като ги разрязах, е че почистих всичко зелено, почти до бяло, не знам кое и как е правилно. И ги сложат да съхнат.
На базата на снимките, бихте ли дали някакви съвети и въобще дали стават тези гъби за консумация, предвид състоянието им в началото.
Доста от корифеите в тази област (с научни титли и богат практически опит) твърдят, че не ядат гъби изобщо, имайки пред вид твърде сложната им природа и изненадите, на които са се нагледали. Другото правило е - никога не давай съвет по снимка. Аз не съм чак толкова краен, редовно си бера и хапвам, но тези мнения не са формулирани ей така, имат си основание. Според мен гъбите на снимките са от ядливите манатарки. Но са доста стари. Наскоро (тази година) ми се случи да консумирам такива, правил съм го и преди, не съм имал проблеми. Но този път се събудих през нощта с ясни симптоми на хранително натравяне. Не стигнах до повръщане, но за около 15тина часа не се чувствах добре. Абсолютно съм сигурен, че такива гъби съм ял много пъти преди без последствия (бера ги от 40 години). Но този път се случи.
Та щом са за родителите ти, предлагам да не им ги даваш. Ще намериш по-хубави. Ако не си сигурен в тях, също се продават на пазарите от лицензирани гъбари.
Нед Юли 19, 2020 7:52 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Прав е Антон - гъбките са стари или ти си закъснял с няколко дни. Манатарки са, да, но това не означава, че са добри. Имай пред вид нещо важно: манатарките (по моята класификация) са три вида: първите посиняват при пипане отдолу. Не били отровни, но аз не ги уважавам. Вторите отдолу са като масловките - зеленикаво-жълтеникави с ламели като сюнгер. Точно такива си набрал. Не са трайни и не са висша класа. Истинската манатарка отдолу е бяла с твърдо месо като камък. На слука!
Пон Юли 20, 2020 1:19 am
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6451
Владо, предполагам знаеш, че дяволската гъба (отровна) има свойството да посинява като я нараниш.
Двойник е на манатарката
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юли 20, 2020 1:38 am
neillmakoli
Регистриран на: 29 Юли 2015 Мнения: 223 Местожителство: Sofia
Като ги сушиш може да ги закрепваш една към друга като покривче да се получи, за да не полепват по вестника и да поемат мастило.
Изглеждат си читави иначе гъбите и сушени трябва да са ок.
Пон Юли 20, 2020 7:08 am
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2544
Благодаря на всички. То идеята беше да донеса 1-2 а не да ходя да купувам, това е най-лесното. Иначе да тези гъби първо че преседяха около 1 ден и половина, второ са и по - стари. В този район растат около края средата, края на юни. Аз ги почистих уж и сега ги суша.
Пише че може да се нанижат и на конец, като чушките, за да съхнат по-добре.
Сигурно ще ги изхвърля за всеки случай, но преди това ще пробвам да ги изсуша ..
Благодаря отново за инфомацията.
Пон Юли 20, 2020 9:15 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1976
Що ша ги фърляш, фърляй ги в супата наесен .Това е огнена манатарка, расте в по-ниски гори. Хубава гъба е , Сотиров има предвид едни като сюнгер отдолу - това са гъби брезовки, не манатарки, една много нискокачествена гъба, в класацията даже под масловките. Почернява малко, но е ядлива, шопите ги нагъват здраво.
Верно са старички за ядене , стават за сушене, защото не са червясали. Аз като гледам в супермаркетите какво продават - направо проядени от червеи, уж за сушени гъби.
Когато здраво ме тресеше гъбарството, бях си направил 6 сита от мрежи за комари с дървена рамка - така се сушат най-добре. Ситата се редят едно над друго . Суши се на сянка, на проветриво място. Иначе ядеш и вестника , и мастилото
Цитат:
Дидо -
Владо, предполагам знаеш, че дяволската гъба (отровна) има свойството да посинява като я нараниш.
Двойник е на манатарката
Някои не посиняват. Помаци казват , че ги дяволските се ядяли, преваряват 2-3 пъти и после ги ядат, но не ми се вярва. Ето една дяволска от последното ходене на Рила. Лъже 100 % че е манатарка. Не посинява, но месото й след 1 час стана лееко си измени цвета и започна малко да жълтее. После като я счупиш, че чупи по обобен начин. Манатарката започва да мирише, като е набрана, дяволското не мирише
Дяволската след 1 час - появяват се малки морави жилки, но ние посинява :
Манатарки , по презряли, испуснах ги, били са преди 10-15 дни. Нека си седят на спокойствие, много грозно е да се ритат гъби :
Няма проблем ако са стари, но за прясно печене , както аз ги любя, не стават - на жарта ще станат на мумии :
Сушени старите гъби /стига да не са червясали / стават по - добре. Не се сушат на слънце, защото :
1. Мухите ще ги оплюят с червеи
2. Слънцето им изпива аромата , те реално изсъхват за 1 час ако са на пряка слънчева светлина. Процеса трябва да е по-бавен - най-добре няколко дни . Режат се на тънки резенчета по 2 мм, твоето е много едро, направо са парчета . Помещението трябва да е защитено от мухи, или както в Гърция съм гледал да сушат риба - в колибка от тензух , направо на масата , като няма друго място.
Абе и по твоят начин става.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети