Здравейте . Предните дни ходих по магазините да купя малко захар. По-големите вериги има ограничения и се оказа че Сладея захар е 2.89 в Кауфланд, а пък Захир е 1.79 ... Освен това има ограничение и на бройката.
Някой има ли представа на какво се дължи тази разлика в цената, която хич не е малка. На мен не ми изглежда да има разлика, но не съм се заглеждал специално ...
Вярно че е планинарски форум, ама всички пият ракийка и понякога се слага и някое и друго кило захар...
Пет Юли 08, 2022 9:40 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Калояне, ако за ракийката ти е думата, там няма голяма разлика. Аз купувам "Кайлъшка" от "Аванти". На сметка е! А "Узото" е на промоция. Сега съм на него. Не разбирам каква е тая ракия, дето я пиеш със захар!
Съб Юли 09, 2022 12:06 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1277 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
За казана!
Производство, драги ми Сотиров, производство! Наздраве, погледнал си първосигнално от твоята чаша
Дядо ми казваше, и още казва "и на л@йно захар да сложиш, като ферментира става на ракия"
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
А па моя дядо ме учеше, че от захар в домашната ракия глава боли. Абе да питам, и узото ли със захар ферментира? А уискито, аджеба?
Съб Юли 09, 2022 1:17 am
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2741
Сотиров написа:
Калояне, ако за ракийката ти е думата, там няма голяма разлика. Аз купувам "Кайлъшка" от "Аванти". На сметка е! А "Узото" е на промоция. Сега съм на него. Не разбирам каква е тая ракия, дето я пиеш със захар!
Аз за производстовото говоря. Има години в които гроздето няма достатъчно захарност и съответно му се добавя по-малко . Същата работа е и с други плодове Ама вие си пийте узото и какво е там Аз пия от 30 година наша ракия, това ще ви кажа ... Даже в скоро време ще добавям мед, въпреки че всичките му качества ще се загубят, но с цената на захарта
Съб Юли 09, 2022 9:36 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Калояне, и аз ще кажа като оня депутат: "Закона, дето днес го гласувахме, и аз мога да го обясня. Ама не го разбирам!" Та и аз, значи, съм пренасял до казъна в Трънско касетки със стари мармалади, компоти и сладка. Ама се питам, зер ингилизите и те така кътат компотите за бъчвите с уиски? За руснаците не питам - те, както се знае, приготвят водка от сламата на табуретки без всякаква захар!
Е, нерде уиски, нерде ракия Като да сравняваме ябъли и круши.
Нед Юли 10, 2022 8:18 am
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Я, че в ошафа има и ябълки, и круши! Въпросът ми не е толкова глупав. Как сухото просо може да ферментира, а сочните и сладки сливи искат допълнителна захар? А, де?
О, никога не бих си помислил, особено пък за Вас, че задавате глупави въпроси.
Варил съм от сочни и сладки сливи без грам захар. Е, вярно че "пускат" по-малко, но като е за мен, предпочитам качеството пред количеството. А ако е нужно, с двойна и тройна преварка "вдигах" градуса. Но от поне 10-ина години минах само на домашно розе от скромното ми лозенце. А излишъкът от другите плодове давам на комшия мераклия. От катедрата по химия за пенсионирането му му спретнаха мини дестилатор с последователна неколкократна преварка, крайният продукт е на ниво и той(комшията) ми се отблагодарява с някоя и друга стъкленица, да има за приятели.
Нед Юли 10, 2022 9:51 am
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2741
Сотиров написа:
Я, че в ошафа има и ябълки, и круши! Въпросът ми не е толкова глупав. Как сухото просо може да ферментира, а сочните и сладки сливи искат допълнителна захар? А, де?
Е ти кажи как става Аз какво да ти казвам. Сливи и грозде могат да докарат захарност.
Давам ти за домашно да кажеш за джанки, ябълки да не говорим, круши, череши, кайсии и тн ... Ама няма как да ми кажеш, защото едно е да го видиш на теория как е , друго на практика. Да питаш производителите на кайсиева ракия как я правят ... Да видим каква рецепта ще ти дадат )
За уискито какво има за казване ... Ирландското правят тройна дестилация и остава чист спирт. ... Дотук ви казвам технологията , вие от там насетне преценете какво следва ...
А ние си правим от качествен материал на една преварка ) шок и ужас
П.С - само да спомена че бърбъните , също са на една преварка, а скочовете на две.
Нед Юли 10, 2022 1:59 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Какво имам да ги питам за кайсиевата ракия - кайсията е сладък плод. Виж, как варят ракия от дюля, акълът ми не го побира. По-кисел, че и сух плод от дюлята няма! А съседът редовно ми взима дюлите и после ми носи шише дюлева. Не по-малко ме учудва защо никой не вари ракия от мушмули - може би най-сладкия и месест плод.
А за уискито, дето питах как става без захар, се оказа, че протича сложен физикохимичен поцес, при който скорбялата се превръща в захари. Та затова не добавят старите мармалади. Ето го целия процес:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети