Автор |
Съобщение |
djarosk
|
|
Гоцев връх (Славянка) - въпрос за изходна точка |
|
Привет,
С приятели ще отседнем в Огняново (Гоце Делчев) през уикенда (14-16 юли, 2017) и на 15 юли (събота) планираме да се качим до Гоцев връх. Ще бъдем 3-4 човека. Дайте съвет къде да оставим колата и от къде да минем, за да стигнем до близка, изходна точка за катерене до Гоцев връх. Разбирам, че изходната точка е някъде на 2 км от с. Голешово. Как е пътят до селото? И от къде да минем - през Папаз чаир или Копривлен?
|
|
|
Съб Юли 08, 2017 8:32 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5846 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
По-малко бихте пътували ако подходите през с. Копривлен и с. Парил, където асфалта свършва. Оттам нагоре продължава черен път, който покрай х. Славянка се изкачва към Парилската седловина. На седловината ще се включите в маршрут Е-4 (червена маркировка) и по него на юг бихте могли да изкачите Гоцев връх:
https://kade.si/#map=15/2634729.49/5075606.6/0
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Съб Юли 08, 2017 9:31 pm |
|
|
djarosk
|
|
|
|
@vedrin - мерси за линка - много ми помогна. Ще отпадне вариантът през х. Славянка, а ще тръгнем от х. Извора.
Видях, че от х. Славянка до Гоцев връх са 6 часа в едната посока, което ще бъде доста трудно за моите приятели. И затова, като по-лек вариант, ми се струва тръгване от х. Извора.
|
|
|
Съб Юли 08, 2017 9:56 pm |
|
|
Митак
|
|
|
|
С колата можете да си спестите около 3км нагоре по пътя и да я оставите, дето тръгва червената маркировка. 400-500м нагоре по пътеката има каптаж със студена вода, не забравяйте да си налеете.
|
|
|
Пон Юли 10, 2017 10:30 am |
|
|
niki_1978
|
|
Гоцев връх |
|
Здрасти,
Както е казал Митака , подминаваш х.Извора и следиш за големи табели за резерват Алиботуш. От там тръгва почвен път, който е съвсем по силите на по-високо проходима машина. Ако имате такава, спокойно можете да отидете чак до Марина поляна. Като ходихме миналата година имаше една жигулка, която беше паркирала там . Така ще си спестите сили и за Шабран и /или Царев връх като бонус към Гоцев връх. На нас такива не ни стигнаха .
Славянка е уникално красива планина и е все още слабо посетена - за цял ден срещнахме двама колоездачи само.
Пълен релакс!
PS: Ние пък този уикенд сме планирали Радомир . В този ред на мисли , някой има ли координати на местен човек от Петрич или селцата с подножието на планината, с джип, който да ни остави на х.Конгур и да ни вземе след това от х.Лопово, за да врътнем кръгче. Може и на лични.
Последната промяна е направена от niki_1978 на Пон Юли 10, 2017 4:34 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Юли 10, 2017 3:00 pm |
|
|
Митак
|
|
|
|
Аз имах предвид тази пътека:
https://kade.si/#map=17/2624883.45/5071909.56/0
Отначало тръгва като черен път, но след няколкостотин метра си става истинска пътека. Мисля, че така е по-честно да се качи планината. В рамките на дългия летен ден е напълно възможно да се качи Гоцев връх и да се слезе обратно без да се презори човек. Може за разнообразие да се слезе през Марина ливада по пътя.
|
|
|
Пон Юли 10, 2017 3:45 pm |
|
|
djarosk
|
|
|
|
благодаря @Митака и @niki_1978 за допълнителната информация.
@ niki_1978 - звънни на х. Конгур и питай хижаря, мисля, че ще помогне . Може да питаш и на х. Беласица.
|
|
|
Пон Юли 10, 2017 5:51 pm |
|
|
djarosk
|
|
|
|
като гледам прогнозата за времето, явно ще трябва да се откажем от катерене до Гоцев връх - изглежда ще вали, ще има грамотевици...
|
|
|
Вто Юли 11, 2017 11:38 pm |
|
|
Ozzi
|
|
Паркиране в Парил |
|
Здравейте! Използвам тази тема за да не пускам отделна.
Въпросът ми е къде мога да си оставя колата за около седмица в Парил, така че да съм спокоен по време на едноседмичният ни преход от Славянка през Пирин. Идеята е начална точка да е Парил, където да оставим една кола и след седмица да слезем в Разлог, където ще сме паркирали друга кола, с която ще си приберем първата.
Някакви идеи? Видях, че има няколко къщи за гости в Парил и смятам да ги прозвъня, но ако някой може да помогне с информация, ще съм благодарен.
|
|
|
Пон Авг 10, 2020 9:51 am |
|
|
loudidd
|
|
Въпрос за местен транспорт в Парил |
|
Привет, някой да знае дали в Парил има кой (срещу заплащане) да те откара до х.Извора с джип? Идеята ми е да си спестя тези 18км. между двете хижи, за да съм свеж на другия ден за останалите 24км. между х.Извора и Парил по по-хубави път отгоре...
Предварително благодаря!
|
|
|
Вто Юни 22, 2021 7:22 pm |
|
|
aliosha77
|
|
|
|
Здравейте!
А някой проблал ли е варианта, от изходната точка (след х. Извора) да не тръгне нито по синята, нито по червената маркировка, а право на юг - в BgMounains има пътека, която би трябвало да извежда на билото, някъде малко западно от 92-ра пирамида - и вече оттам, само по пирамидите и по граничната бразда, да се стигне до Гоцев връх?...
|
|
|
Вто Окт 04, 2022 5:08 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Дай линк към мястото на картата с тая пътека.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Окт 04, 2022 5:55 pm |
|
|
aliosha77
|
|
|
Вто Окт 04, 2022 6:02 pm |
|
|
lubitel
|
|
|
При първото ни ходене до Алиботуш излязохме по този път/пътека на граничната бразда. Беше около Великден и нагоре имаше сняг, затова се отказахме от по-нататъшно изкачване.
|
|
|
Вто Окт 04, 2022 6:13 pm |
|
|
aliosha77
|
|
|
|
|
|
При първото ни ходене до Алиботуш излязохме по този път/пътека на граничната бразда. Беше около Великден и нагоре имаше сняг, затова се отказахме от по-нататъшно изкачване. |
Т.е., отказали сте се, след като вече сте стигнали до браздата?
Мен това ме интересува - доколко проходима е тази отсечка, до граничната бразда и пирамида 92?...
|
|
|
Вто Окт 04, 2022 6:17 pm |
|
|
|