Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Осогово - до връх Руен и обратно
1 ден: 05.12.09г.
Групата ни бе точно за една кола: Боян, Тони, Ани и аз.
Към 10.00 часа бяхме на хижа Осогово. Нямаше места за спане, така, че продължихме към Профилакториума. Запазихме места, но щяха да ни настанят на връщане от върха.
оттук тръгнахме... /снимка от 26.10.08г./
Оставих колата на разклона за хотела и профилакториума и към 11.00 часа тръгнахме. Времето бе сравнително топло и приятно за ходене.
панорама от заслон „Превала”
За 3.30 часа бяхме на връх Руен. Качихме само връх Църни камък и след това по подсичащия коларски път.
връх Църни камък
На върха обстановката си бе зимна. Направихме снимки и се отправихме към заслона, защото захладня.
групата на връх Руен
В заслона не бе комфортно. Значително по топло, отколкото навън, но въздуха бе застоял. Затова не се бавихме много.
По обратния път успяхме да щракнем по някоя снимка, когато облаците се вдигаха. След 17.30 часа започнахме да използваме челниците, защото имаше много локви по пътя. Слязохме до колата за 3.00 часа.
Вечерта в Профилакториума се появи Ачо с негов приятел. Следващия ден щяха да атакуват Руен. Говореха за 6.00 - 6.30 часа да тръгнат. На мен не ми се ставаше толкова рано, защото бях шофьор, а не бях се наспал.
2 ден: 06.12.09г.
Доколкото разбрах ранната група са тръгнали към 7.00 часа. И Тони се е присъединил към тях, но до заслон „Превала”.
Останалите се излежавахме до късно.
Към 10.00 часа Боян тръгна по асфалтовия път към Кюстендил. Не го свърташе на едно място. Аз се пораходих наоколо за около един час. Уговорката за тръгване бе 11.00.
Като наближи времето за тръгване звъннах на Тони, но се оказа, че той доста ще закъснее.
По някое време и Ани реши да тръгне пеша. По пътя Ани и Тони се срещнали, така, че след като се чухме аз ги настигнах. Малко преди село Богослов настигнахме и Боян.
В Хисарлъка се срещнахме с Ева. Хапнахме в един хубав ресторант. Все пак бе Никулден...
След това посетихме наскоро реставрираната църква „Св. Георги” в Кюстендил.
И аз да вметна някои мисли за ходенето
Умората от вечерта беше голяма (моята 2х, Вальо ще си каже за неговата, ама според мен - поне 8х).
Въпреки нея сутринта успях да стана и не след дълго тръгнахме по пистата над х. Осогово. Трима души и една планина, без да става дума за кучето. Пистата, погледната от този ъгъл изглежда по-стръмна и дълга, отколкото е, но издрапахме до горе точно навреме, за да посрещнем изгрева. Мъглата от предния ден беше слязла в ниското и имаше прекрасна видимост към Руен.
Оттам по билната пътека през върховете Кюнек и Човеко стигнахме до премката на Бегбунар.
Основната част от групата, следвана от кучето замина към Руен, а аз тръгнах по пътя, който слиза към Каракашка махала.
Наистина закъснях с 30-тина минути, които ако си на хубаво място изглеждат пренебрежимо малко, но ако чакаш в хижата сигурно са цяла вечност. Особено на Никулден
От тук нататък Вальо е разказал основното, само ще вметна, че църквата е в кв. Колуша и е от X-XI век.
Пон Дек 14, 2009 1:10 pm
Niksi
Добре сте се разтъпкали..
Вальо, Вальо...закъса го. Кой те караше да казваш, че имаш кола. Добре ти беше преди - а сега вече те вербувахме, и няма отърване.
Вторият ден свободна програма - разчупено е било.
Тони, неделните красоти са екстра, а последната снимка с импровизираната къща-кола/фургон/ е мноу яка..
По-здрави...и до-скитане..
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пон Дек 14, 2009 6:35 pm
dobrudjan4e
Niksi написа:
Вальо, Вальо...закъса го.
Емчи то да не можеш да цапнеш няколко бири след баира живот ли е ?
Хубава разходка сте си спретнали, аз на Руен все още не съм бил.
Ачо сподели за ходенето в неделя как беше, като цяло май времето беше по- добро от това в събота.
_________________ Който пие бира не умира!
Пон Дек 14, 2009 7:05 pm
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Tonysd написа:
Умората от вечерта беше голяма (моята 2х, Вальо ще си каже за неговата, ама според мен - поне 8х)
dobrudjan4e написа:
Емчи то да не можеш да цапнеш няколко бири след баира живот ли е ?
Не поне 8х, а само 7х
Niksi написа:
Вальо, Вальо...закъса го. Кой те караше да казваш, че имаш кола. Добре ти беше преди - а сега вече те вербувахме, и няма отърване.
Ще видиш като си закарам колата пак във Враца.
Пон Дек 14, 2009 8:03 pm
dobrudjan4e
Ооо ти здраво си се уморил .
Пон Дек 14, 2009 11:36 pm
Jirko
Брей каква промяна,все още снегът е малко,но преди седмица и нещо си карах спокойно с колелото там горе.Зимата вече си дойде с пълна сила.
Вто Дек 15, 2009 11:19 am
dido
Дойде ами, оня ден газих 60-70 см навеи на 1900 метра ...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Дек 15, 2009 11:30 am
anadel
За да не са "празни приказки" изчаках статистистическата сводка и качествената документация, но това си беше в архивите на душата, та го извадих да го споделя
Ани, нямам думи .
Вто Дек 15, 2009 4:36 pm
Niksi
Ани, страхотна си - както винаги, разбира се.
Продължавай в същия дух...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Вто Дек 15, 2009 8:03 pm
meden
осогово - руен
и аз имах честта да изкача руен тази година,но успях да хвана последния есенен влак за върха на 28-ми ноември.явно след мен се е вмъкнала Баба Зима.прехода беше традиционен-х.Осогово-заслон Превала-з.Шапка-в.Руен и обратно,макар следващия път да го направя слизането през Гюешево.Ето и от мен звук и картина в това клипче: http://www.vbox7.com/play:5f0ef427
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети