Имах информация за водопади над Сестримо и над Семчиново и реших да ги комбинирам в една съботна разходка.
В слънчевата утрин на 26 март, от края на Сестримо хванах калната пътечка малко след трафопоста в посока р. Ошляк.
По-нагоре излишно се борих с трънаците, вместо да мина по поляната отдолу, но след това пътеката се следваше нормално.
Тя ме отведе до популярния сред местните около 10 м водопад на приток на р. Ошляк, отбелязан на картата като пресъхващ.
Вероятно водопадът пресъхва през лятото. Продължих по пътеката за да огледам самата река Ошляк наблизо.
Отгоре ниско се виждаха падчета със значителен дебит, но малка височина. Отказах се да слизам по стръмния склон с размекнат сняг.
По-натам пътеката приближава реката и вече забелязах каскада от 3 водопада. Средният е около 4-5 метра, горният по-малко:
Долният е полегат водопад, който може да е към 8-10 м:
Не търсих други нагоре, нямах информация за по-големи, а и трябваше да се въщам за да се кача и над Семчиново(Родопи):
Ами, сега им е времето на водопадите. Не като мен да ходя да гледам Смолянските през септември
Да, тази пролет е благоприятна и вече май навъртях над 20 водопада, непосещавани от мен до сега и имам планове за още. Не съм писал тук за всичките, но пращам данни за картата.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Май 01, 2022 7:19 pm
Antoon
Пусни поне един списък, пък ние ще си ги търсим по картата
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети