Автор |
Съобщение |
Сотиров
|
Ще останат ли паркове в София? |
|
Картината, представена от общинския съветник арх. Борислав Игнатов, е доста мрачна (макар че на подробната карта районите, които вече ще могат да бъдат застроени, са показани в светложълто):
Застрашените райони и тяхната история
Накратко: на 28 януари е изтекъл 15-годишният срок, в който общината е могла при облекчени условия да отчужди реституираните имоти в големите паркове и междублоковите пространства. Общината обаче (в лицето на кметицата Фандъкова и главния архитект Здравков) не са направили нищо. Оттук нататък собствениците влизат в правата си да правят, каквото пожелаят, със своята свещена и неприкосновена собственост. (Знаем какво те ще пожелаят.)
Аз обаче имам едно малко въпросче: защо арх. Игнатов, който е съветник от 2019 г., се усети за престъпното бездействие точно три дни след датата, на която все още можеше да се направи нещо? А къде дремаха неговите съпартийци от предишните съвети? А останалите съветници?
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 3:01 am |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
Този срок даже май не е изтекъл сега, а доста преди това. Нали помните преди няколко години Къци Вапцаров се жалваше че имал имот в южния парк и не му позволяват да си го вземе. ..
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 10:18 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Ми то малко тази тема е двуяка......
Много, ама много зависи от коя страна на дръжката си.
Да дам пример. Ако си от страната на тези дето имат да взима, всеки от защитниците на зелените паркове и между блоковите пространства ще пеят обратната песен. Ама нали не са и е лесно да защитаваш парка и градинката пред блока в който живеели от 30 години/ кореняците/
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 11:31 am |
|
|
Сотиров
|
|
|
Така де, не са му позволявали на Къци да си вземе парцела заради срока. Сега ще си го вземе и нейде в средата на парка ще изникне една китна кооперацийка с необходимия уличен подход, който ние софиянци ще платим. Заедно с канализацията, електриката, водопровода, почистването, полицията и всички останали придобивки на жилищния квартал. А декарът в старата тухларна на прадядото на Къци от 1000 лева ще скочи на 100 000 евро. Защото имат един компютър в софийското кметство, който много бързо пресмята ценоразписа: добавя две нули и превръща в евро. На печелившите - честито!
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 11:32 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Сотиров, прав си щото не е било на дядо ти.
Не си прав ако е било на дядо ти.
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 11:45 am |
|
|
Сотиров
|
|
|
Екзите, ми то винаги при кражба зависи от коя страна си хванал дръжката на вратата! Специално за междублоковите пространства например в "Младостите". Терените са отчуждени още в зората на Тодор Живков и в резултат отрудените селяни от Горубляне и Панчарево са станали щастливи столичани, собственици на по три апартамента. Носталгията по земята обаче ги влече и сега те отново се борят за нивите си, но не за да ги обработват, а за да ги застроят според изчисленията на оня компютър, дето го споменах. А къде са актовете за отчуждаване и обезвъзмездяване, ще попита някой? Ами пуста склероза на прадядото, затрил ги е някъде... А в общината пък още не са имали компютри и сега нищо не може да се открие. Останал е само оня компютър, дето умножава в евро. Та така...
P.S. Ето че едно и също пишем, за дядо си. Я го питай твоя, така ли просто му отнеха нивата? Или му дадоха нещо доста ценно в замяна?
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 11:48 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Може би има и такива случай за които говориш.Но те са единични. Повече са случаите когато ти е отнето ей така за здравето на Партията.
Не ми се говори точно за реституция и т.н. , че се възбуждам
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 11:54 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Ми на дядо ми са му отнели ей така просто да и не нивата щото дядо ми не е имал ниви.
Отнели са му доста по стойностни неща от селските нивки.Че и в затвора е бил, щото е бил фабрикант и богат, че семейството му е било интернирано, че децата на дядо ми са били врагове на народа все пак са били на възраст 5-7-10години , че не са имали право да учат, че и внуците на дядо ми сме имали премеждия в живота щото ми е бил дядо.
Ай със здраве на кореняците Софиянци........
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 12:00 pm |
|
|
Сотиров
|
|
|
Айде, къде отидохме! Говорехме за отчуждените ниви, върху които са построени комплексите, а не за Народния съд, Белене, отчуждената едра градска собственост, национализираните фабрики, можем да продължим с национализираната кооперативна собственост, банките и прочие и прочие. Нищо от тях не е реституирано! Но когато видя табела "Частна собственост" в имот, отчужден още Борис Трети, извинявай, но съзирам лъжа и кражба!
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 12:08 pm |
|
|
tzezko
|
Пускам документи..... |
|
.....да ми върнат дупката с Главата на Стамболов в градинката пред "Кристал". Тази дупка я е копал на дядо ми баща му за да си прави от пръстта кирпичени тухли за къщата на мястото на х-л "Славянска беседа.
И понеже дядо ми е станал шофьор в полицията преди 9-и, после са му взели дупката и къщата и са го изпратили на обучение в Делиормана, поради която причина изтеглиха на майка ми документите от МЕИ-то и не можа да стане Енженер, а сестра ми партиен член.
Та като си взема дупката ще издълбая два-три етажа надолу и четири пет нагоре- и да видите как се рентиерства!
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 12:18 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5836 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Има и нещо като трета страна "тоягата". Партийното и държавно ръководство решава да построи хотел. Японски архитект се залавя с тази никак нелека задача. Отчуждени са десетки къщи и дворове. Платени са смешни обезщетения. Събарянето на къщите започва преди официално обявения срок. Разтурват първо покривите. Наквасват се с вода от валежите покъщина и семейни архиви. Изселените живеят с години в панелни оборотни жилища из покрайнините на града с обещанието един хубав ден да се завърнат в кооперации в същия квартал. Но на каква цена! Освен годините чакане, сумата, която трябва да платят за малък апартамент, е най-малко 3-4 пъти по-голяма от получените преди години "обезщетения". Тъкмо те, обаче, правят нищожни евентуални искове десетилетия по-късно...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пет Фев 04, 2022 12:42 pm |
|
|
EXIIIT
|
Re: Пускам документи..... |
|
|
|
.....да ми върнат дупката с Главата на Стамболов в градинката пред "Кристал". Тази дупка я е копал на дядо ми баща му за да си прави от пръстта кирпичени тухли за къщата на мястото на х-л "Славянска беседа.
И понеже дядо ми е станал шофьор в полицията преди 9-и, после са му взели дупката и къщата и са го изпратили на обучение в Делиормана, поради която причина изтеглиха на майка ми документите от МЕИ-то и не можа да стане Енженер, а сестра ми партиен член.
Та като си взема дупката ще издълбая два-три етажа надолу и четири пет нагоре- и да видите как се рентиерства! |
охоооо Комшо
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 12:43 pm |
|
|
Сотиров
|
Re: Пускам документи..... |
|
|
|
.....да ми върнат дупката с Главата на Стамболов в градинката пред "Кристал". Тази дупка я е копал на дядо ми баща му за да си прави от пръстта кирпичени тухли за къщата... |
И биволете да върнат, Цецко!
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 1:57 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
|
|
Има и нещо като трета страна "тоягата". Партийното и държавно ръководство решава да построи хотел. Японски архитект се залавя с тази никак нелека задача. Отчуждени са десетки къщи и дворове. Платени са смешни обезщетения. Събарянето на къщите започва преди официално обявения срок. Разтурват първо покривите. Наквасват се с вода от валежите покъщина и семейни архиви. Изселените живеят с години в панелни оборотни жилища из покрайнините на града с обещанието един хубав ден да се завърнат в кооперации в същия квартал. Но на каква цена! Освен годините чакане, сумата, която трябва да платят за малък апартамент, е най-малко 3-4 пъти по-голяма от получените преди години "обезщетения". Тъкмо те, обаче, правят нищожни евентуални искове десетилетия по-късно... |
Това голяма неправда. А в същото време разни хора успяха с измами и фалшиви документи да вземат, това което не е тяхно. И защо никой не говори и не проверява, като тук станаха най-големите неправди ....
Затова че ако е наистина е бил частен имот, да се раздадат парковете на хората, а те ще си правят каквото искат.
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 2:10 pm |
|
|
tzezko
|
Не е баш така.... |
|
...Калоянчик.
Има едно нещо, дето му се вика обществен интерес, който би трябвало да е с приоритет пред личния такъв, в името на добруването на обществото, в което сме избрали да живеем. Нормалното общество създава и успешно управлява механизми за баланс на тези интереси. Ние тука сме както казват с песен Богдана Карадочева и Стефан Димитров.
А биволите си ги искам- вижте на ушната марка на единия буквата "Ц" - на дѣдо ми Цвѣтко.
|
|
|
Пет Фев 04, 2022 2:23 pm |
|
|
|