хижа Чумерна
Хижа Чумерна от около месец има нов хижар - отец Петър. Отидете и вижте! Ние бяхме там в събота. Човекът ни посрещна, настани ни, благослови ни пътя и храната. Интересно и различно преживяване
Условичта в хижата са много добри. Стаи с 2-3 легла, парно, подменена дограма, чисто е. Предлагат се храна и напитки, не е проблем да сготвите ваша.
До хижата се стига от Твърдица за 4-5 часа, Мийковци 3-4 часа, х.Буковец 2 часа, Агликина поляна 6-7 часа. Става и с кола, има асфалт до горе. Само последните 2 км има малко дупки.
...До хижата се стига от Твърдица за 4-5 часа, Мийковци 3-4 часа, х.Буковец 2 часа, Агликина поляна 6-7 часа. Става и с кола, има асфалт до горе. Само последните 2 км има малко дупки.
Асфалтиран ли е пътя скоро от разклона от главния път, Елена Твърдица, че преди година и половина, след като се отделих от главния път до х.Чумерна се видях в чудо? А с моята "баба ЛАДА" карам в горите.
Re: хижа Чумерна
meco puh написа:
mikesli написа:
...До хижата се стига от Твърдица за 4-5 часа, Мийковци 3-4 часа, х.Буковец 2 часа, Агликина поляна 6-7 часа. Става и с кола, има асфалт до горе. Само последните 2 км има малко дупки.
Асфалтиран ли е пътя скоро от разклона от главния път, Елена Твърдица, че преди година и половина, след като се отделих от главния път до х.Чумерна се видях в чудо? А с моята "баба ЛАДА" карам в горите.
Проходът Твърдица-Елена се ремонтира основно / изправяне на участъци, разширяване, преасфалтиране. До месец ББ ще реже лентата. От билото за Шешкинград-Боров Дол преди година преасфалтираха лошите участъци. От Циганска поляна до хижата /последните 2 км./ има забележки но внимателно се пренинава със всякаква кола.
...Проходът Твърдица-Елена се ремонтира основно / изправяне на участъци, разширяване, преасфалтиране. До месец ББ ще реже лентата. От билото за Шешкинград-Боров Дол преди година преасфалтираха лошите участъци. От Циганска поляна до хижата /последните 2 км./ има забележки но внимателно се пренинава със всякаква кола.
Като завършат или асфалтират от Елена до х.Буковец, ще отида да видя, че останах с мерак за походче от Чумерна до Котел, миналата година след Ком Емине.
Аз лично с моята кола нямах проблеми при пътуването. Проходимо е. Новия хижар е страхотен. Условията са добри като за хижа. Ако е хубаво времето мисля да отскоча за 1-2 дни по първи ноември, хем сина ще е във ваканция..
Последната промяна е направена от kdragov на Вто Яну 15, 2013 4:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Окт 26, 2012 9:34 pm
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора
Бяхме там последните дни на месец септември. Отец Петър е наистина перфектен, хижата в добро състояние. Шосето от юг почти на 90% е с нов асфалт /Твърдица-х Буковец/. От север се прави трябва до Нова година да е готово. Слязохме сетне на село Мийковци от север/ няма и 3 часа/. Хубаво място е Елено-Твърдишка Стара планина.
Съб Окт 27, 2012 3:17 pm
Fabio
Oooo, много е хубаво наистина, пътят е вече по-добър, по-леко е. И хижата с хижаря са перфектни - какво повече да искаш, не се отива там за лукс-условия, а да се пораздвижи човек и да усети природата, дъх да поеме - за спане все ще се издържи някак една вечер, нали леглата ни иначе са чудесни, ама я няма природата до нас...
Последната промяна е направена от Fabio на Чет Яну 17, 2013 6:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Ное 05, 2012 12:00 am
t.hristov
Ако някой се интересува от актуална информация за х.Чумерна, моля да не се притеснява да пита
Прохода Твърдица-Елена от южната страна 17км до билото е готов на 100% -нов асвалт, маркировка, мантинели и знаци.
От север прохода е 26км до билото, като последния 1км преди билото все още се работи, няма асвалт ала се минава.
Официално прохода Елена-Твърдица е още затворен, но може да се преминава и няма проблеми.
От билото на изток тръгва 11км асвалтов път, от който проблемни са последните 2км стръмно изкачване с изровен на места асвалт и камъни. Въпреки това на хижата има много автотуристи, преобладаващите автомобили там са с варненска, бургаска и ямболска регистрация
По приятният пешеходен маршрут, оставяте си колата пред Горския дом и след него в ляво по маркираната пътека за 1,30ч сте на х.Чумерна. Има табели и колова маркировка, няма да се объркате никъде...
На хижата има всякакви удобства -отец Петър ще Ви окаже необходимото съдействие, ще се почувствате като у дома си
Посрещането и най-вече изпращането ще Ви изненада приятно. Втори такъв хижар като отец Петър няма в Стара Планина
Цените са народни -спане 11 / 12лв в стаи 2,3,4 легла има и апартаменти 45лв.
При желание и хубаво време може да се качите до вр.Чумерна за 25мин, на който има военна база. Гледките от върха са впечатляващи, на север се виждат яз.Йовковци и В.Търново.
Последната промяна е направена от t.hristov на Съб Ное 10, 2012 11:48 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Ное 09, 2012 8:05 pm
mikesli
krasy написа:
По приятният пешеходен маршрут, оставяте си колата пред Горския дом и след него в ляво по маркираната пътека за 1,30ч сте на х.Чумерна. Има табели и колова маркировка, няма да се объркате никъде...
По добре си оставете колите в Мийковци или Твърдица. И от двете места пътеките са добри и за няколко часа сте горе. Лично аз предпочитам от Агликина Поляна, по Ком Емине /всъщност наобратно/ нали ми е тръпка още
...По добре си оставете колите в Мийковци или Твърдица. И от двете места пътеките са добри и за няколко часа сте горе. Лично аз предпочитам от Агликина Поляна, по Ком Емине /всъщност наобратно/ нали ми е тръпка още
Моля, ако някой знае, да ми каже, има ли автобуси до това село Мийковци. Знам, че от там има пътека (немаркирана) направо за х.Чумерна, без отбиване в х.Буковец. . По нея съм минавал мнооого-много отдавна. Много се отдалечавам по асфалта от с.Буйновци.
meco puh написа:
mikesli написа:
...По добре си оставете колите в Мийковци или Твърдица. И от двете места пътеките са добри и за няколко часа сте горе. Лично аз предпочитам от Агликина Поляна, по Ком Емине /всъщност наобратно/ нали ми е тръпка още
Моля, ако някой знае, да ми каже, има ли автобуси до това село Мийковци. Знам, че от там има пътека (немаркирана) направо за х.Чумерна, без отбиване в х.Буковец. . По нея съм минавал мнооого-много отдавна. Много се отдалечавам по асфалта от с.Буйновци.
`
Мечо, пътеката е маркирана, но в по-горната си част. До там трябва да се оцелят 2-3 кръстопътя. Обади се, ако искаш. Автобуси за Мийковци има от гр. Елена: http://www.elena.bg/guide/bus.htm
Преди да влезе в селото, слизаш от автобуса и продължаваш нагоре по реката. Всъщност има пътека. която тръгва от източния край на селото. По нея не съм минавал, само видях разклонрнието от Е3 на около час от хижата.
Съб Ное 10, 2012 10:15 am
mikesli
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети