Орловите скали, спускащи се от вр. Соколец над с. Бели Искър, са особено красиви есенес.
През почивните дни в слънце и пек, в студ и мраз, и дори при валежи, е пълно с мераклии по екопътеката край реката. Ние обаче предпочитаме полумаратонското разстояние от с. Бели Искър до бариерата под язовира и обратно. Малцина са щастливците, които го изминават изцяло пеш. И едва ли има всред тях някой друг на 88 години.
На слизане светлината вече е друга.
Дали някой се катери по тези скали?
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Много хубаво. А там долу това почивна станция ли е бунгало ?
Пон Ное 01, 2021 1:52 pm
rumen radev
Re: Орлови скали
vedrin написа:
Дали някой се катери по тези скали?
Бива, даже и по наши дни ...
Но не е редно, дори е забранено и от паркова основателно се сърдят. Птички има там и си личи, та да ги оставим на мира, мисля!
Много хубаво. А там долу това почивна станция ли е бунгало ?
Тази къщичка е на парка:
При бариерата има няколко изоставени сгради, които някога са били свързани с уранодобива, а по-сетне известно време са били използвани като почивна база.
Бива, даже и по наши дни ...
Но не е редно, дори е забранено и от паркова основателно се сърдят. Птички има там и си личи, та да ги оставим на мира, мисля!
Така е, да. Днес следобед взаимно се загледахме с една от тях в небето над Бели Искър:
Тук ли ще зимува? Не е ли късно вече за отлитане на юг?
_________________ Самоковец ... това е едно същество средно аритметично от човек, дърво и животно ...
Вто Ное 02, 2021 11:55 am
Antoon
Лорде, вторият вариант ме заинтересува. Става дума за пътя, който минава през кота 1402, ли? Предполагам, че продължава и след това, което е на картата, защото скалите са по-нагоре?
Лорде, вторият вариант ме заинтересува. Става дума за пътя, който минава през кота 1402, ли? Предполагам, че продължава и след това, което е на картата, защото скалите са по-нагоре?
Пътищата в района наскоро ги обхождахме -- свършват както са нанесени на картата. Този през кота 1403 е и обрасъл с широколистен подраст от котата нататък към Чадърово падарище. Имаме намерение да го поразчистим някой ден. Допускам, че някога е бил свързан през дерето с другия път западно от него. Оттам нагоре е стръмен горски склон. Вероятно може да се мине, но без пътека.
Пътищата в района наскоро ги обхождахме -- свършват както са нанесени на картата. Този през кота 1403 е и обрасъл с широколистен подраст от котата нататък към Чадърово падарище. Имаме намерение да го поразчистим някой ден. Допускам, че някога е бил свързан през дерето с другия път западно от него. Оттам нагоре е стръмен горски склон. Вероятно може да се мине, но без пътека.
Точно така.
_________________ Самоковец ... това е едно същество средно аритметично от човек, дърво и животно ...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети