Асенова крепост
Понякога наричат Асеновград "Малкият Ерусалим" - заради християнските традиции, деветте действащи църкви, 42-та параклиса и петте манастира в неговите околности.
Туристическите справочници представят Асеновград, най-вече като удобен изходен пункт за посещение на Западните Родопи. Преди планината е добре да се разгледа крепостта "Петрич", по-известна като Асеновата. Крепостта е кацнала върху чука, висока повече от сто метра, над река Асеница, което навремето я правило изключително трудна за превземане. Тук е имало укрепен пункт още по времето на траките, но позицията й става стратегическа най-вече през Средновековието. Преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски Особено значение има по времето на цар Иван Асен Втори, който я разширява. Поради това носи и неговото име, съгласно запазен надпис. Най-добре съхранената сграда е крепостната черква "Света Богородица Петричка" - едно от най-ценните творения на църковната архитектура по нашите земи. От самата крепост не е останало кой знае колко, но и това, което се вижда, е достатъчно внушително и дава представа за значимата й роля в миналото. Намерени са фрагменти от керамика, оръжия, монети и сечива - ценни свидетелства за живота, кипял тук някога.
По изключение не коментирам автентичността на строежа, прекалено съм свикнал с него. Познавам я отпреди повече от 40 години, когато обиколката ставаше по дървено скеле.
Приложих по-стари снимки, че времето при последните беше мрачно.
Доста се дразня и много пъти съм репликирал много хора(последно преди няколко дена), за това, че пишат "Асенова крепост" и пльоснат снимка на църквата(крепостта изобщо я няма на снимката)! Църквата е строена през 13-ти век, а крепостта датира от 4-ти век пр. н.е. Както и да го погледнеш, това са си 17 века разлика!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Апр 26, 2021 11:27 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Църквата не се ли намира в Асеневата крепост?
Църквата не е ли била част от Асеневата крепост?
Църквата не е ли най-запазената част от Асеневата крепост?
Църквата не е ли последната останала крепост на българския народ, след като каменните крепостни стени са паднали?
Снимка на Асеневата крепост от времето, когато бях по-млад и носех дънки – 22.08.2009 г.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Предположих, че съм бил изчерпателен.
Самата църква не е Асенова крепост!
Сря Апр 28, 2021 11:23 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Асенова крепост
Mislesht, ти беше изчерпателен, ала това не означава, че беше прав.
tortomanin написа:
... Най-добре съхранената сграда е крепостната черква "Света Богородица Петричка" - едно от най-ценните творения на църковната архитектура по нашите земи. ...
„Света Богородица Петричка“ (на гръцки: Παναγία Πετριτσιώτισσα) е средновековна, укрепена църква, разположена в Асеновата крепост (Петрич) над Асеновград, България. Крепостта се намира в планината Родопи, на 2 km от Асеновград.
Строителство XIII век“
Църквата е построена през 13 век вътре в крепостта, тоест когато крепостта е била действаща и с голямо значение.
Следователно църквата е била част от крепостта. Можем да се замислим защо църквата е оцеляла и защо хората се снимат с нея.
То сега същото важи и за паркинга, за големия информационен екран, за посетителския център(или както там му викат), пейките наоколо, парапети, стълби и т.н.
Значи следващият път като мина, ще снимам една пейка и гордо ще напиша отдолу: "Асенова крепост"
Щото и без това другите хора(щом са критерий) казват Асенова крепост на всичко наоколо, и чешмата по-надолу и двукилометровия път, че даже и параклиса св. Атанас! Чуто и видяно от мен през годините, нищо повече.
Сря Апр 28, 2021 4:03 pm
stefan_iliev38
Mislesht, извинявам се за въпроса, но да не би да си се ваксинирал?
Шега, разбира се.
Кое е това „същото“, което важи и за паркинга, за големия информационен екран, за посетителския център (или както там му викат), пейките наоколо, парапети, стълби и т. н.?
Ваксиниран съм преди почти месец. Чип май не сложиха...
Изброените по-горе(вкл. църквата) са част от комплекса "Асенова крепост", но никое от тях не е Асенова крепост, конкретно. Твоята снимка важи, защото се вижда част от крепостта.
Ето някои мои стари снимки, под които мога да напиша - Асенова крепост:
А ето последната снимка на друг, за която се заяждам :
Пет Апр 30, 2021 11:34 am
tortomanin
Моите снимки 2,4 и 5 са на крепостта, но от нея не е останало почти нищо.
Знам добре, че църквичката не е цяла крепост, но е най-интересното от остатъка. Освен това написах:
"По изключение не коментирам автентичността на строежа, прекалено съм свикнал с него. Познавам я отпреди повече от 40 години, когато обиколката ставаше по дървено скеле."
Пет Апр 30, 2021 9:57 pm
ДИАНА
... и до връх Кутра
Коце, давам ти идея другия път да удължиш разходката от Асенова крепост с изкачване до параклиса "Св. Димитър" - Бакуриановият
и връх Кутра, който не е висок, но много обзорен към Асеновград, Тракийската низина и Стара планина.
Това е част от трасето на 6 -километровата екопътека „Кутра" над Асеновград, която преди няколко години беше маркирана
от "Устремени" и положени 150 марки в зелен цвят. Така че, нямаш шанс по тази пътека да сътвориш някоя от твоите "Родопски грешки".
Тя минава покрай 11 параклиса и един храм.
Пролетта тази година закъснява, но сега там започват да цъфтят люляците и е чудно за пролетна разходка.
Светъл и цветен Празник на всички!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пролетта тази година закъснява, но сега там започват да цъфтят люляците и е чудно за пролетна разходка.
На 11 април, люляците след св. Димитър, от към шосето бяха започнали да цъфтят.
Ние "обиколката" я правим, като слезем на шосето за Асенова крепост, вървим малко надолу по него и слизаме по пътеката за въжения мост, през него, и после покрай реката се връщаме в Асеновград.
Вто Май 04, 2021 12:49 pm
tortomanin
"Коце, давам ти идея другия път да удължиш разходката от Асенова крепост с изкачване до параклиса "Св. Димитър" - Бакуриановият
и връх Кутра, който не е висок, но много обзорен към Асеновград, Тракийската низина и Стара планина."
==========
Това не съм го видял навреме.
До параклиса съм ходил, нататък - не.
Благодаря. Когато съм те послушал, все е било файдалия, както казват съседите.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети