Здравейте!
При преходи по българо-гръцката граница, трябва ли предварително да бъдат уведомявани граничните власти (каквото е наложително за българо-сръбската, например)?
Имам предвид конкретно билото на Беласица - от Конгура до Радомир, и Славянката - между Алиботуш и Гоцев връх?...
Чет Фев 25, 2021 12:02 pm
kaloyanv
Ами специално за гръцката граница съм ходил няколко пъти и никога не е имало проблем, нито съм виждал служби, особено в района на славянка. Но мисля че по разпоредби, би трябвало да го правиш.
Чет Фев 25, 2021 12:13 pm
Denton
Да, препоръчително е и не отнема време. Пишеш заявление за посещение на граничната ивица и го пращаш на адрес: nsgp@mvr.bg. Заявлението съдържа, цитирам: "За съгласуване на планирани дейности, попадащи в граничната ивица е необходимо да влезете във връзка с ръководството на съответната РДГП, като предоставите списък на участниците в групата (трите имена и ЕГН), ръководител на групата, график (по време и място) за придвижване и престой, както и телефони за осъществяване на постоянен контакт." Споменатите от теб местопооложения попадат в юрисдикцията на Регионална дирекция "Гранична полиция" Смолян (0301/35740, факс-0301/35738;).
Можеш и да се обадиш по телефоните, но те съветвам да имаш писмена следа, че си уведомил. Маршрутът х. Извора - Гоцев връх - х. Славянка, с нашата малка, но героична група, го направихме между 99-та и 103-та гранични пирамиди.
Ако те спрат в граничната ивица и не си уведомил никого е твърде вероятно да се разминеш само с устна забележка (хората са разбрани и не се заяждат), но ако попаднеш на активно мероприятие вече е кофти.
_________________ I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Фев 25, 2021 12:24 pm
vaskoo
Съгласувателния режим е еднакъв за всички граници, трябва да се спазва.
Справка тук
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети