Маршрут 2015 Кремиковци-Осеновлак + Козница 29.1 Км
Отварям тема относно маршрута Кремиковци - в.Козница. Практически прехода може да е за три дни с две преспивания в с.Осеновлаг. Първи ден, преход от с.Кремиковци до с.Осеновлак (движение само на север). Втори ден, изкачване на в.Козница, по Западна пътека (тя е по-къса но по-стръмна). Източната пътека е по-полегата но с 1/3 по-дълга. Трети ден, ставане от сън, закуска и обратно от с.Осеновлак към с.Кремиковци. Аз не обичам да тичам в Балкана, много зяпам в страни, снимам, отплесвам се по птички и тревички, в този смисъл връщането по същия маршрут има положително значение, защото по този начин успявам да подобря маршрута, ако при първия преход съм видял по-подходяща пътека, да снимам обекти, които съм "оставил за после", да поставя маркери където сматям, че трябва да има, да отбележа чешми, извори или други обекти в картата, която после ще предоставя на приятелите..
Ето синтетичен (теоритичен) трак с дължина 29.1 Км:
_________________ Важен е Пътят, Целта просто е крайната точка от него!
Последната промяна е направена от urban на Съб Дек 27, 2014 12:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Дек 25, 2014 11:15 am
Mariana1000
П.П. Тази тема си е за раздела Стара планина, не за Всички останали планини
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Дек 25, 2014 1:30 pm
urban
Няма как да покажа по-едро защото наистина трака е дълъг и картинката ще стане огромна. Мога да сложа самия трак за изтегляне, така ще може да се види по кое било или пътека се минава. В МапСорс-а ползвам за подложка растерната карта на Ведрин, тя е 34 ГБ , но ми върши идеална работа. Маршрута е теоритичен, аз също обичам да се връщам по различен път. За сега съм подготвил само "отиване". Давайте предложения за обратен маршрут. Може да се тръгне към Мургаш до с.Чурек от там с кола до дома. Може да се тръгне към Своге или Елисейна..
Чет Дек 25, 2014 2:16 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Интересна идея да се стигне от Кремиковци до Осеновлак...
Отдавна подобен маршрут ми е в главата. Той се появи когато карах мотор и се разхождахме до Осеновлаг. Колеги с кросови мотори ми казваха, че по черни пътища се стига от Кремиковци до Осеновлак. Ето, предстои да си измислим маршрут, но в по-голямата си част по билата. Още преди Март ще се разходя да огледам над Кремиковски манастир, от билото визуално да получа представа за разстоянието до Козница. Тази година изкачихме Козница на 1.1.2014 по източната пътека, красива и без сериозни натоварвания за изкачващия. Мургаш изглежда от там близо и ни плени с изгледа си. На 14.2.2014 изкачихме и Мургаш, през с.Чурек , в едната посока 11 км.
Прилагам синтетичния трак - Кремиковски манастир до с.Осеновлак, с 5 изкачвания към било. От с.Осеновлак има три пътеки за в.Козница едната, най-красивата е Източната, другата е под надвисналия връх над селото, тя е най-къса но е стръмна. Третата е Западната пътека, която започва доста по-западно от селото.
Последната промяна е направена от urban на Съб Дек 27, 2014 12:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Дек 25, 2014 8:14 pm
Петър
Една идея от мене,частично припокриваща се с предлагания маршрут, със сериозни изгледи за осъществяване през новата година,без да влизам в детайли:
с.Огоя-вр.Чукава/покрай руините на манастира "Св.Панталеймон"/-с.Осеновлаг-вр.Козница-вр.Штамодо-вр.Леската-кота 1152.8-манастира "Седемте престола"-вр.Издермец-гара Бов.
От вр.Издермец може да се слезе и през гр.Своге,труден за ориентиране път,не особено красив.Към гара Бов най-кратко е по долината
на р. Трескавец, може да се мине и през "Вазовата къща" или водопада "Под камико"/по екопътека или покрай руините на манастира "Св.Арахангел Михаил"-маркирана пътека с красиви панорами./
Двудневен маршрут с преспиване в манастира Седемте престола.
[/url]
Поглед от вр.Издермец 2/условно/ към вр.Козница,в ляво вр.Штамодо, вижда се хребета по който се слиза към манастира,кота 1152.8 и просеката за стълбовете за ел.захранването към махалите,манастира е от долу.На преден план м. "Манастирската ливада",от края и по хребета/не се вижда/е имало пряка пътека към манастира,вероятно все още да си личи.
Съгласно проекта ми за Преход от Кремиковци до в.Козница, използвах слънчевата събота за да проверя доколко синтетичния трак създаден върху Военна карта на България ще съвпадне с действителността. От Кремиковски манастир навлезнах в посока чист север до р.Елешница по маршрут в.Керасева Чука, по билото до Кота 1106м, по билото до Кота 1156м. Черния път доста се разминава, като местоположение спрямо този от картата, но в общи линии посоката е вярна. Вероятно, следващото разузнавателно придвижване ще бъде до с.Огоя.
Изглед от връх Керасева Чука, над Софийското поле до Витоша.
Изглед малко по високо от Кота 1106м, намираща се по маршрута след преминаването на в.Керасева Чука (в средата се вижда преминатия връх)
Попаднах на маркировка, но след 200м както се появи тя така и изчезна. Подозирам ще сочи маршрут за ловна хижа Стрелец.
Често пътя преминава през закътани поляни. Срещнах две млади сърни, както и един голям кафяв хищен птиц, който обаче не знам какъв точно вид беше.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети