ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
10 панорами от Пирин, септември, 2009 год.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
10 панорами от Пирин, септември, 2009 год.
Автор Съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Мнение 10 панорами от Пирин, септември, 2009 год. Отговорете с цитат
    Преди две седмици пуснах пътепис във форума за моя 4 дневна разходка из Пирин. Походът бе от 3-ти до 6-ти септември, темата предизвика известен интерес, снимките също, поради което пускам още 10 панорами, изготвени с материал от същото „мероприятие”. Снимките са правени с CANON 450D и китов обектив, а слепването – с Photoshop CS4. Допреди CS3 правех панорамите с програмка, включена в софтуера за Канонските фотоапарати, но CS3 и CS4 имат добър плъгин за панорами, от който се възползвам често. Едно от преимуществата му е, че се справя превъзходно с различна експозиция на отделните снимки. Практиката ме е убедила, че дори и да снимаш на мануал (с константни бленда и скорост) при въртенето на апарата едни и същи участъци на пейзажа са експонирани различно в отделните, последователни кадри. Китовият обектив не е много широк (при кроп фактор 1.6), така че в подбраната колекция попаднаха и панорами, които иначе биха „се побрали” в един кадър, сниман с широкоъгълен обектив. Коментарите са за по-неопитните в Пиринските дела, познавачите да ги прескачат. И така, достатъчно с обясненията, да потегляме.

Панорама 1:
    Снимана от пътеката от Премката за Кончето. Отзад Ушиците със Стражите, Газей, по отпред, в центъра - Тодорка, а вдясно – Вихрен. Виждат се дори Каменица, Безименния връх и Яловарника.

Панорама 2:
    Снимана от Башлийската порта. Бъндеришки циркус (Дългото и Жабешкото езера), Муратов връх, Вихрен, Кутело, Малка и Голяма Тодорка. Вляво Караулите бяха в гъсти облаци.

Панорама 3:
    Тевно (Синьо) Василашко езеро под Възела и Опрено. При добро време действително е синьо. На хоризонта, вляво, се вижда Тодорка, а вдясно от центъра – Ушиците. Както писах и в другата тема – прекрасен преход, по време на който се наслаждаваш на чудесни гледки, особено към голяма част от езерата на Северен Пирин. Това ме подсеща за чут преди години от мен разговор на доста възрастни планинари, в който единият от тях сподели мечтата си – „да се разходи още веднъж по Типиците”. Тогава те не го сториха, не знам дали той е успял да го направи след това, но аз рядко изключвам този маршрут от Пиринската ми програма. Препоръчвам го на всеки без ни най-малко колебание.

Панорама 4:
    Снимано от седловината Превала - едно от любимите ми места за снимки в Пирин. Отпред - част от Превалските и Валявишките езера, отзад : Джангала, Валявишки чукар и Мозговишка порта. Класика!

Панорама 5:
    Тевно езеро. Отзад наднича Джангал, вдясно доминират по-ниските от него Момини двори, още по-вдясно – Кралев двор.

Панорама 6:
    Поглед от Каменица към Белемето, Тевно и билото на север. Чудесни облаци, прекрасно време!

Панорама 7:
    Още една панорама с гледки от Каменица. Вдясно – ръбът, по който се качихме.

Панорама 8:
    Най-горното Беговишко езеро. Кравите също се кефят на хубавото време!

Панорама 9:
    Снимано от Валявишки чукар (пирамидките най-вдясно). Отзад, отляво надясно: Газей, Полежаните, Джангал, Момини двори, Камениците, Яловарника. Вижда се дори заслона и хижарката Валя (шегувам се, разбира се)! Чукарът действително е много обзорно място, а и много достъпно. Не го пропускайте!

Панорама 10:
    И денят, както и хубавото време си имат своя край. На другия ден времето се влоши, наложи се корекция в предварителната програма. Така Джано (Кременските езера), Попово езеро, Джангала, Спанополски чукар, Синаница и Муратов връх останаха за следващата разходка.

Остана и утешението, че:
    Не само в Пирин след баира,
    но и във Враца има бира,
    дори и след като премина панаира!

Чет Сеп 24, 2009 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
irina

Мнение Отговорете с цитат
Clap Много ми харесаха!
Чет Сеп 24, 2009 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrudjan4e

Местожителство: София

Всички са хубави, но номер 8 ми грабна най- много окото.
Поздрави Wink.

Чет Сеп 24, 2009 9:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Croc Аз номер 7 харесах. Въобще тая гледка от Каменица към Белемето с бяло-зелената шарка и Каменишкото било на север с нанизаните върхове - винаги ме е омагьосвала ...

Чет Сеп 24, 2009 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Hellfire
Гост

пффф, много яко! 6,7 и 8 - направо нямам думи за тях ... Shocked
Пет Сеп 25, 2009 4:37 am
Malama

Местожителство: София

Страхотни панорами! Особено 7 и 1 - каква красота! ръкопляскания
Пет Сеп 25, 2009 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Добре си поснимал бате Борко! Поздравления, и все така да продължаваш.

Пет Сеп 25, 2009 11:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
pepyZX5

Местожителство: SOFIA

Clap Very Happy
Пет Сеп 25, 2009 4:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
markiril

Местожителство: sofia

Коментарите са за по-неопитните в Пиринските дела, познавачите да ги прескачат. И така, достатъчно с обясненията, да потегляме.

Много хубави панорамни снимки и полезна информация! Smile
Чакам продължение... Smile и благодаря предварително
Пет Сеп 25, 2009 9:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mihaela10

Местожителство: Пловдив

Поздравления за прекрасните панорами! За мен е истинско преживяване да ги разглеждам!
Чет Ное 26, 2009 7:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
jordy

Бате Борко снимките са зашеметяващи! ръкопляскания
Чет Ное 26, 2009 10:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.