Здравейте!
Как мога да "изрежа" трак, който съм записал в GPX-формат?
Конкретният проблем: Записал съм си пешеходния трак при един планински преход, но съм забравил да изключа приложението и то е записало и последващото пътуване с колата до вкъщи. То ми е излишно - искам просто да отрежа ненужното и полезния пешеходен трак да го сейвна като нов файл. Коя програма ги върши тези магии?...
Съб Май 29, 2021 10:09 am
lz1fw
Става с обикновен текстов редактор, примерно NOTEPAD. Трака обикновено е съставен от подредени по време точки. Всяка точка има следната структура:
за да орежеш ненужното трябва да изрежат всички точки след момента на качването в колата. Важно е да режеш чисто и да не оставяш парчета (<trkpt> или </trkpt>) иначе после трака няма да се чете.
За програми не съм много в час. Аз ползвам старовремската Garmin Mapsource. При нея в TOOLS има TRACK DEVIDE.
Съб Май 29, 2021 3:10 pm
aliosha77
lz1fw написа:
Става с обикновен текстов редактор
Супер! С текстов редактор ще стане!
Единствената ми трудност сега е да идентифицирам коя е точката, след която да трия... Но принципно се получават нещата!
(Аз така ще мога и "да си съчинявам" неизвървени тракове - като си дописвам точките - това в рамките на шегата...)
А Garmin Mapsource не мога да я инсталирам нещо... Опъва ми се...
Съб Май 29, 2021 3:35 pm
lz1fw
Забравих да кажа, че в трака времената са по Гринуич, т.е. са отместени спрямо локалното българско време с -3 часа.
Като триеш, все пак накрая тряба да останат финалните редове
Код:
</trkseg>
</trk>
</gpx>
подозирам, че поне първия път след като намериш последната точка ще изтриеш всичко след нея и после ще се чудиш, защо трака е с невалиден формат.
Тези три реда са трите класически последни редове във почти всеки трак, ама за всеки случай огледай с текстовия редактор края на конкретния трак. Краят тряба да се пази.
А за манипулациите си прав - тракове лесно се модифицират. Малко по сложно, но напълно технически възможно е да си седиш в къщи на дивана и да симулираш работа на GPS/GPRS тракер, който да показва че си я край Мусала, я на Еверест.
Съб Май 29, 2021 4:08 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: За редактиране на GPX файл
aliosha77 написа:
Здравейте!
Как мога да "изрежа" трак, който съм записал в GPX-формат?
Конкретният проблем: Записал съм си пешеходния трак при един планински преход, но съм забравил да изключа приложението и то е записало и последващото пътуване с колата до вкъщи. То ми е излишно - искам просто да отрежа ненужното и полезния пешеходен трак да го сейвна като нов файл. Коя програма ги върши тези магии?...
Най-лесните и бързи за работа програми са BaseCamp (безплатна е) и MapSource (безплатна е, след като си инсталирал BaseCamp).
След като ги инсталираш, трябва да инсталираш карти, които да се показват на програмата - например БГМаунтийнс.
След това отваряш трака си с двете програми и разучаваш командите и възможностите на програмите. Виждаш коя от двете програми ти харесва повече и в бъдеще работиш с нея. По принцип BaseCamp има малко повече възможности, но лично на мен MapSource ми харесва повече като външин облик и затова ползвам предимно нея.
Разбира се, джипиес трак може да се редактира и с текстови редактор, но с програма като горните две това става много по-бързо, много по-лесно и много по-безпроблемно.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Май 29, 2021 6:15 pm
aliosha77
lz1fw написа:
Забравих да кажа, че в трака времената са по Гринуич, т.е. са отместени спрямо локалното българско време с -3 часа.
Като триеш, все пак накрая тряба да останат финалните редове
Оо, да - установих, че са по Гринуич. А за началните и финалните редове се ориентирах бързо - няма проблем за това. Те са "протоколни", трия само междинните точки, които се разпознават.
Абе вчера задобрях доста!
Все пак ми се струва, че ще ми е по-лесно да направя едно преходче из Пирин и да си запиша трака, отколкото да седя пред NotPad и да си съчинявам
Нед Май 30, 2021 10:22 am
aliosha77
stefan_iliev38 написа:
Най-лесните и бързи за работа програми са BaseCamp (безплатна е) и MapSource (безплатна е, след като си инсталирал BaseCamp)
Благодаря ти! Сега ще ги пробвам и тях.
Нед Май 30, 2021 10:27 am
aliosha77
stefan_iliev38 написа:
След като ги инсталираш, трябва да инсталираш карти, които да се показват на програмата - например БГМаунтийнс.
А как се импортва картата на БГМаунтийнс, че не успях?...
Нед Май 30, 2021 1:19 pm
lz1fw
aliosha77 написа:
А как се импортва картата на БГМаунтийнс, че не успях?...
Затваряш Garmin Mapsource и BaseCamp. Инсталацията се прави при неактивна програма.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети