Здравейте,
уикенда го дават хубаво време и мисля да се кача за един ден на Рила. Молбата ми е да дадете съвет за хубав еднодневен кръгов маршрут, като тръгването ще е от София, така че най-добре да е в района на Сапарева баня или Самоков. Засега съм измислил следното: Зелени преслап - качване на връх Кабул - слизане до Скакавица, ходене до водопада и оттам надолу. Въпросът е, че не ми е много ясно има ли откъде да се слезе до Скакавица освен по тази пътека (https://kade.si/#map=16/2593372.22/5195652.93/0)? Ще се радвам и на други предложения.
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Има как да отидеш до х. Скакавица и по-друга пътека.
След Кабул продължаваш в посока вр. Отовица по синята марка. В подножието на Отовица (20 / 30 мин.) пътеката се раздвоява. Едната тръгва да катери върха, другата завива на запад към езерата. Трябва да се внимава за маркировката в подножието на Отовица, защотж пътеката не личи и марките са нарядко, но ако посоката е ясна не би трябвало да има проблем.
Много пъти съм минавал за х. Вазов по този маршрут, но към Скакавица по тази пътека точно не съм ходил. Но след като стигнеш ез. Окото може да минеш по Сухия чал и да се спуснеш до Скакавица.
Когато си на Сухия чал може, без пътека да се приближиш към Скакавишките езера и водопад. Там се върви лесно през ниска хвойна. Ще видиш отсреща Кабул и по-голямата част от пътя, който си изминал.
Дълго става така, но не прекалено според мен. Дано ти е от полза.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
След Кабул продължаваш в посока вр. Отовица по синята марка. В подножието на Отовица (20 / 30 мин.) пътеката се раздвоява. Едната тръгва да катери върха, другата завива на запад към езерата.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Окт 07, 2020 9:12 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Правилно, на изток.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети