Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
Пътеката х. Рилски езера до х. Скакавица?
От хижа Рилски езера към хижа Скакавица тръгват две маркирани пътеки синя и зелена. Ние хванахме зелената, която много трудно се следва и изглежда, че не се ползва много. Чудя се, дали синята е добре, защото при срещата с нея изглеждаше, че тя е по-утъпкана? Някои минавал ли е скоро по нея, да сподели, за да знам за друг път, пък и хората от форума и те да го имат предвид, по-коя да ходят в бъдеще?
Пон Сеп 14, 2020 11:23 am
Antoon
Минавах по синята пътека от Рилски езера към Скакавица в самото начало на лятото, т.е. Нямаше буйна растителност. Пътеката си беше нормална с изключение на едно място петнайсетина минути от началото, където в хвойната имаше няколко пътеки и трябваше да гледам kade.si. По зелената не съм минавал и не мога да направя сравнение.
Сря Сеп 16, 2020 12:22 pm
vandu
Първото ми сблъскване със зелената пътека беше преди 7-8 години. Като влязохме в гората се загубихме. Не помня как се оправих.
Преди 3 години пак, но още в началото пуснах GPS и стигнах до синята.
Третия път беше "най-епичен", с жента (не е никаква планинарка) преди 3 седмици. Още преди да стигнем хижата при слизане от бъбрека исках да хванем на пряко към синята и да спестим 20мин, ама жената не, и не, по маркировкта да не се загубим. Още на тръгване пред хижата нито табелки нито маркировки (поне аз не видях) само в далечината един колец. И защото не ми се слизаше по пътя или с лифта викам ето го пътя (като очаквах след стотина метра да пресечем към синята). То не беше шубраци то не бешв клек, без мачете си е тегава работа, коловете са много далеч един от друг, и следвнето им е изключително трудно. Като стигнахме гората едвам я разубедих да не звъни на 112. И в момента в който стигнахме някакъв поток (същото място на което се загубих и първия път с брат ми) чух: "хралупа..." и няма стигане на жената.
Мани, мани, та тогава я убедих да минем през гората и хванахме синята която беше н 50 метра (те си вървят през цялото време успоредно)
И не мога да повярвам че толкова години тази пътека не е оправена, че от рилки езера няма читава маркирова и табели в началото към синята.
При рекичката е много смотано понеже явно и други са се губили и има 3-4 пътечки които след 20-30 метра свършват.
Съб Сеп 19, 2020 12:09 am
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
Мерси за информацията, значи както си мислех правилната пътека за х. Скакавица е синята. Наистина е странно, че от х. Рилски езера няма хубава табела за нея, но да се надяваме, че освен да складират останалите чували с чакъл покрай тези пътеки, ще сложат и някоя табела за хижа Скакавица. Само да добавя, че в участъка в гората, малко след като синята пътека се събере със зелената и от там нататък всъщност е зелена маркировка, на всяко трето дърво (буквално) има нова табела за х. Скакавица, т.е. там няма как да объркаш пътя.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети