До Мусала от Царска Бистрица
Здравейте! Колко време отнема отиване и връщане до връх Мусала без лифт. Дали е възможно в рамките на светлата част на денонощието. Прочетох ,че изкачването отнема около 6ч. ,а слизането около 5,30ч.
Много е относително времето, но всекиму според темпото. Напълно приемливо е при сегашният, все още голям ден, да се направи еднодневно. Средно е около 5 ч. до върха, а надолу е към 3,5 - 4 ч.
Последната промяна е направена от dobrifin на Вто Окт 16, 2018 3:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Окт 16, 2018 2:52 pm
gandi
Здравейте,
реших да допълня темата, тъй като винаги съм чел в този форум за съвети, а на 1.11 се качихме с жена ми до вр. Мусала. Нямаме много опит - това ни е третият връх след Вейката и Вихрен. Чаках колегата да напише какво е станало след проверката в четвъртък, но уви инфото не дойде.
Историята:
Първия ден решихме да проучим маршрута до хижа Мусала, като трудност и време, за да знаем дали ще успеем в един ден, отделно бяхме изморени тъй като сме от Бургас и изпращахме гости до летището в София и после до Боровец. След нощното шофиране в 7:00 тръгнахме от хотел Ела по асфалтирания път /около 1,5км/ и после 200-300м след входа за Царска Бистрица влязохме в гората. Пътеката е широка и много добре маркирана. Постоянно се преплита с тази за джипове. Ползвахме и картата на Бг Маунтинс с Орукс - много е точна. След 3,5 часа бяхме до хижата с кратки почивчици и снимки. Връщането беше с по-добро темпо тъй като се бяхме наснимали вече - слязохме за 2,5 часа. От центъра на Боровец до хижа Мусала е около 11,5км /засечено с приложението Страва/.
На втория ден решихме да тръгнем в 5:00 сутринта с челници до към 6:30. Искахме да имаме повече време за всеки случай и да се приберем по светло. Оказа се, че и темпото ни е по-бавно от предния ден /бяхме се поуморили и имахме лека мускулна треска/. За около 3 часа без снимки и малко почивки бяхме до хижата. Там пийнахме чай и хапнахме /общо към 30-40мин/ и продължихме нагоре. На Леденото езеро срещнахме хора, които са спали там заради извънредна среща /най-вероятно познайници на форума/. Към 11 и малко бяхме на върха. Снимки с по дълга почивка и обратно надолу. На слизане жена ми започна да се оплаква от пришки. Предния ден беше тръгнала с къси чорапи тип терлик, които й бяха направили съвсем малки пришчици. Сега беше с дълги, но тънки и незнайно каква материя. След събуване на ботите се видя, че краката й са мокри и пришките са големи колкото 50ст. Дадох й един чифт от моите чорапи, тъй като се оказа, че не си е взела резервни. Нещата се подобриха леко откъм болка и темпо. Искам да вметна, че ботите са тествани и вината не е в тях, а във вида и материята на чорапите. По възможност да се ползват от мериносова вълна.
Никога да не се подценяват дребните детайли, защото те могат да направят приятната разходка в ад.
С бавно темпо и чести почивчици към 17:30 часа бяхме в хотела.
Общо време 12:30 часа. Маршрута се взима за един ден в светлата част, но е добре да се тръгне по-раничко, за да има допълнително време за всеки случай. Стравата ми показа разстояние за отиване и връщане 31км и време на вървене 9часа /това е времето без почивките/.
Гледките са уникални и си заслужават всеки миг. И двата дена имахме спътник - едно куче с нашийник, което тръгна с нас от съседния хотел /мисля Бреза/ и ни следваше неотлъчно до върха и обратно. Явно някой ни го беше пратил за подкрепа .
Надявам се да съм полезен на всеки, който иска да се качи за ден от Боровец до вр. Мусала по Мусаленската пътека.
Пон Ное 05, 2018 6:28 pm
rumen radev
Мусаленска пътека в значителна част (почти 5 км) - между шосето и Велчово мостче е брутално уширена през дните след 13 март 2020. Известна е и като зелена писта сред скиорите в Боровец.
На места вече стига до 3 (три) пъти в ширина спрямо предишното положение. Има изкоренени дървета, просто наранени дървета, остатъци от дървета. Ползвана е тежка верижна техника, като на много места земни маси (пръст, камъни, корени) са изтласквани към речното корито и изоставени (без извозване). Не съм запознат с правата на коцесионерите в Боровец, може и да са си уредили действията с разрешителни, но предвид свършената чевръсто работа през един специфичен и нееднозначно възприеман времеви период ...
Съб Май 09, 2020 6:48 pm
ray
Лошо... Някои форумци май, ако не бъркам нещо, искаха да пущат асфалт догоре, колебаеха се само колко ленти да е... сигор е техна раота .
Съб Май 09, 2020 6:55 pm
Митак
Всичко това много ме натъжава.
Срещу човешката алчност сме безсилни...
Съб Май 09, 2020 9:45 pm
aliosha77
Re: До Мусала от Царска Бистрица
gandi написа:
Здравейте! Колко време отнема отиване и връщане до връх Мусала без лифт. Дали е възможно в рамките на светлата част на денонощието. Прочетох ,че изкачването отнема около 6ч. ,а слизането около 5,30ч.
Направих прехода преди три дни. От Царска Бистрица, без лифта - до Мусала ми отне 5:40 ч., а общо прехода - около 10:40 ч. Но аз ходя особено - т.е., почти не спирам за почивки и ядене....
Нещо много важно: пътеката от мостчето в долната станция на Маркуджиците, вляво през клековете, е в много лошо състояние в момента, тегава е и отнема доста време и сили. Клековете са гъсти, ниски, а по самата "пътека" си тече едно доста голямо поточе. С маратонки ако се тръгне - горе излизаш мокър. А на мястото, където трябва да се пресече реката, измокрянето също е гарантирано.
На връщане реших да пробвам (от х. "Мусала" към долната станция на Маркуджиците) пътеката отляво на реката, но там пък затънах в една кал. Пътеката също е подгизнала и е трудна.
Чет Юли 02, 2020 12:12 pm
andriii
aliosha77 написа:
Нещо много важно: пътеката от мостчето в долната станция на Маркуджиците, вляво през клековете, е в много лошо състояние в момента, тегава е и отнема доста време и сили. Клековете са гъсти, ниски, а по самата "пътека" си тече едно доста голямо поточе. С маратонки ако се тръгне - горе излизаш мокър. А на мястото, където трябва да се пресече реката, измокрянето също е гарантирано.
На връщане реших да пробвам (от х. "Мусала" към долната станция на Маркуджиците) пътеката отляво на реката, но там пък затънах в една кал. Пътеката също е подгизнала и е трудна.
Да попитам: Каква е опцията да се избегнат тези хвойни до х.Мусала от Маркуджика? Като гледам на картата, мога да се кача по пистата до равната пътека от лифта и по нея -май е най-чист вариант, освен че дърпаш 200 м+ денивелация ударно, но по-добре от тътрене из хвойните
Да попитам: Каква е опцията да се избегнат тези хвойни до х.Мусала от Маркуджика? Като гледам на картата, мога да се кача по пистата до равната пътека от лифта и по нея -май е най-чист вариант, освен че дърпаш 200 м+ денивелация ударно, но по-добре от тътрене из хвойните
Пътечката по левия бряг на Бистрица минава през мочурища, които може би попресъхват в някаква степен през септември-октомври.
Наскоро минахме нощем по пътя от долната станция на втория Маркуджик към района на х. Ястребец и оттам поехме към х. Мусала. По-обиколно е, но набирането на височина става по-постепенно и не е нужно човек да си гледа постоянно в краката, особено на челник.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Съб Сеп 19, 2020 12:54 am
aliosha77
andriii написа:
Единият вариант е да пресечете мостчето и да вървите по левия бряг на реката (т.е., при изкачване ще ви е отдясно на реката) - сега е септември, би трябвало да е с една идея по-сухо, отколкото когато аз се качвах (беше краят на юни). Другият вариант е по някоя от пистите ударно нагоре и да хванете широкия път от Ястребец за х. Мусала. Но изкачването си е сериозно.
Пет Сеп 25, 2020 3:55 pm
kaloyanv
Над паркинга на лифта Ястребец експрес, има авариен път в много добро състояние, на който има бариера. От там е само нагоре до хижа Ястребец. Пътя си е идеален. НЯма нужда да се катери по пистите, просто си въртиш серпентините. Въпреки че аз качих по Ястребец 1 нагоре, но нямаше много смисъл. ОТ междинна, Фонфон е много обрасъл и не става за качване, а пък и е прекалено стръмно.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети