Непознатата Влахина
Не чак толкова непозната на съфорумниците. Но доста непозната на масовия турист.
Постарах се да опиша ходенето в малък пътепис. Да покажа и моята гледна точка. Има трак и снимки. Тракът е по друг рид от този който си бях планирал след ровене в нета и четене на форума. Съобразен е с препоръките на местния ми водач Георги Чапкънов от село Брестово. Да благодаря и на съфорумника Димов, който ми помогна с информация и съвети.
Тъй като ходих и в Пирин накрая сложих от него само снимките и траковете. Интерес може да представлява трака до Синаница.
Поздрави за интересния преход, Дими. Набарал си интересна връзка покрай родата на жената.
Винаги ми е било интересно дали пътят покрай Вранещица за Пехчево, Берово и Делчево (прехвърля билото в посока Р. Северна Македония) е бил ползван активно по османско време - преди 1912 г. Дали можеш да поразпиташ хората за това?
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Сеп 25, 2020 10:11 pm
DimSimeonov
За османско не знам. То живи хора от онова време вече няма. Пътят се е използвал от германските войски през ВСВ. От там са се изтегляли. Имало и някакви засади, но тябва да говоря за да уточня събитията. После след войната е имало и интересни събития с определянето на границата. Френски и английски земемери я трасират, но нашенци се вдигат и отстояват земите си. Така са спечелени някой друг квадратен километър.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети