Има ли проследима пътека през Карааланишкия циркус?
Загледах се по картата и виждам, че от к-н Карааланица тръгва на север пътека, покрай реката, двете по-горни езера и излиза на билото северно от Реджепица. Минавал ли е някой по нея и имате ли представа дали е следима или всичко е обрасло вече? Видях в едно мнение на Диана от 2013-а, че е доста пообрасла пътеката, така че, ако някой не я е прочиствал, сигурно вече е трудно да се каже, че има такава.
Идеята ми беше, дали този маршрут може да се ползва като алтернативен от х.Македония към Рибни езера, при евентуално неблагоприятни метеорологични прогнози за ходене по билото (гръмотевични бури, да речем) ? Че то там горе няма много възножности да избегаш...
Привет!
Има пътечка,да! И хич не е лоша-няма клекинк и глиганинг.Инфото е от мин. година-от х. Семково се качихме до Канарата за един ден и после да не се връщаме по същия път слязохме през Карааланица.
Поздрави!
Най-незабравимият и тежък клекинг, ever, преди много години. Около 2-3 часа продължителност, един по-лабав изпадна в истерия и се разрева. Едвам издрапахме върха на Реджепица от Семково, по долината с езерото под върха.
На следващия ден поехме към Реджепските езера, отново от местността Карааланица:
,
Реджепското езеро се появи, след едно изморително катерене и още по-уморително провиране през клека, поорязан наистина, но на няколко места се наложи да пълзим 4х4...
,
невероятно красива местност и най-вече - девствено чиста :
,
,
,
Мъглата отново приближава, облаците също и така пропускаме малкото езерце, наричано от беличани - червеното, според тях, заради червените скали...
,
Поглед от местността Карааланица:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Авг 11, 2020 2:57 pm
SHOGO
През 1997 г, когато още бях "малко лайно", Ни прекара водещия тогава групата г-н Качаунов, първо до Реджепското езеро, а после до върх Реджепица, но беше яко врене под и през клекове с много облаци мухи. Тогава поради "разбираеми причини" ориентация ми липсваше и не съм сигурен от къде сме подходили.
Иначе пътеката по Карааланишка река си е екстра, но без ГПС можеш да се позамоташ на няколко места, където трябва да завиеш на 90 градуса и прекосиш реката, а просеки в клека приличащи на пътека, продължават напред. Миналата година я минавах и ми хареса. Вдопада над кантон Карааланица също е много ефектен. Прилагам снимков материал. Поздрави.
Последната промяна е направена от SHOGO на Вто Авг 11, 2020 3:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Авг 11, 2020 3:06 pm
Yan4o
Доколкото преди 2 лета огледах района на Реджепското езеро отгоре - не ми идва никакво желание да търся пътека към него отдолу .
Вто Авг 11, 2020 3:07 pm
lubitel
Много си прав! Последният път, когато ходихме до Реджепското езеро, не ни се връщаше през клека и минахме през върха!
П.П. Някъде коментирахме с Гърбев възможността да се направи кръгче през Реджепските и Карааланишките езера.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети