Дено и Сфинкса
Време за любима дву(едно)дневка - Ястребец - хижа Мусала - Сфинкса - Дено - Шатър - хижа Чакър войвода - Боровец.
Късно тръгване от Ястребец (12 часа) и набързо до хижа Мусала, кратка почивка до малкото езеро преди Каракашевото и захахме пътеката към Сфинкса. Нещо се предобрих с целия катун и 20+ кг раница, особено в последната част преди Сфинкса.
Веднъж добрали се до това скално образувание започна лесното. Почивка и бързо качване на Дено с гледки до Персенк, Снежанка, Каинчал, Боздаг и Смийница, както и пиринската редица, оттам спускане към пътеката за Чакър войвода и ходене из клековата гора по широката пътека.
Разпъване на новата палатка пред хижата и закаляване с къпане от каптажа. Дотук уреда показа 12 км.
Пряспата на Дено се е стопила и освободила пътеката.
Рутинно прибиране до Боровец в неделя все по пътя.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Юли 15, 2020 12:41 pm
Dimov
Чудесни снимки, особено тези с Иречек много ми допадат!
Сря Юли 15, 2020 4:44 pm
vaskoo
Иречек ми е любим в Рила и един от малкото рилски върхове с лесно запомняща се характерна форма.
Времето беше с нас и нямаше вятър горе. Изворчетата под Сфинкса са с добър дебит.
Рапортувах за тази не толкова популярна, но чудесна разходка и напълно постижима за еднодневка с връщане с който и да е лифт, за да има и снимки на най-високото от различен ъгъл, и за да не се притесняват хората да кривнат от маркираните пътеки.
Синята маркировка която се среща почти до Сфинкса така и не съм намерил къде е водила, на доста места марките са изтрити нарочно.
По разкази на надрани и както и Чочо написа, пътеките от Шатър към Саръгьолските езера и от гьолчето в Студеното дере до Голямото Саръгьолско езеро, на практика са неизползваеми.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Иречек ми е любим в Рила и един от малкото рилски върхове с лесно запомняща се характерна форма.
Времето беше с нас и нямаше вятър горе. Изворчетата под Сфинкса са с добър дебит.
Рапортувах за тази не толкова популярна, но чудесна разходка и напълно постижима за еднодневка с връщане с който и да е лифт, за да има и снимки на най-високото от различен ъгъл, и за да не се притесняват хората да кривнат от маркираните пътеки.
Синята маркировка която се среща почти до Сфинкса така и не съм намерил къде е водила, на доста места марките са изтрити нарочно.
По разкази на надрани и както и Чочо написа, пътеките от Шатър към Саръгьолските езера и от гьолчето в Студеното дере до Голямото Саръгьолско езеро, на практика са неизползваеми.
Здравейте,
Позволявам си да се включа, защото дивия район източно от Сфинкса ми е на сърце от много години. Синята маркировка е водила по Студеното дере и излиза на 100-150 м преди дървеното мостче на пътя за Заврачица. Последно съм минавал по нея 2013 на лакти и колене. Сега е сигурно е по-зле. Под в. Дено на около 2000 м в ляво ( север ) се отбива подсичаща пътека в по-добро състояние, която води до голямото Саръгьолско езеро. После по западния бряг на езерото пак търсите пътечка, която ще ви изведе на жълта маркирова за Чакъра. Отново се пригответе за лазене, но с една идея по-проходимо. Подсичащата пътека под Дено, доколкото знам, е правена от сръбски военнопленници по заповед на цар Фердинанд с цел удобен ловен достъп до долината на Студеното дере. И сега тази долина е нещо като дивечова магистрала от билото до долината на Марица. Не случайно и вила "Кубадинка" е построена там по-надолу. Пътеките са изоставени с решение на парковата охрана и лично за мен това е правилно, защото се създава обширна защитена зона по източните склонове на Дено и Шатър и сега има прекрасна популация дива коза. За ентусиасти е възможно да се мине, но за големи шумни групи ( и за незапознати с "клекинга" ) може би не е добра идея.
Преди 10 лета направихме едно интересно ходене с много ранно тръгване от Ястребец след преспиване в хижата, през Алеко, Мусала, Трионите, Иречек, Дено, и много стръмно спускане без пътека, по източния предимно тревист склон на рида, разделящ Студеното дере от Саръгьолските езера.
Началото на спускането.
Двете по-малки Саръгьолски езера.
Студения чал и Източна Рила.
Стръмния тревист улей, по който се спуснахме до някогашната пътека, свързваща Саръгьолските езера и Студеното дере.
В края на август голямото Саръгьолско езеро не бе много пълноводно и беше удобно да се върви по крайбрежните камъни.
Достигнахме пътеката x. Чакър войвода -- x. Марица по тъмно, 3 часа след началото на спускането.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Юли 16, 2020 12:03 am
Entusiast
Въпрос за пътеката към Саръгьолските езера.
Когато човек тръгне от хижа Чакър Войвода към заслон Кубадинка, има една пътека, която се отклонява към Саръгьолските езера.
Виждам, че сте я минавали но в обратната посока.
Проходима ли е тя, много ли е обрасла с клекове?
Ето малка схема, на която съм нарисувала пътеката, за по-голяма яснота
https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZ9IVakZNcm3QIeSqj776dR7GhsU8J9nKay0
Когато човек тръгне от хижа Чакър Войвода към заслон Кубадинка, има една пътека, която се отклонява към Саръгьолските езера.
https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZ96VakZteNKKjdCYdfsQGTpe6sJVhbgCULy
[img]https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZ96VakZteNKKjdCYdfsQGTpe6sJVhbgCULy[/img]
Отдавна не съм минавал по тази пътека. Преди 10 години беше проходима с леки препречвания на клекове тук-там. Доколкото съм чувал, нарочно е била оставена да клечаса.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Юли 21, 2020 4:53 pm
Entusiast
Re: Въпрос за пътеката към Саръгьолските езера.
vedrin написа:
Entusiast написа:
https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZ96VakZteNKKjdCYdfsQGTpe6sJVhbgCULy
[img]https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZ96VakZteNKKjdCYdfsQGTpe6sJVhbgCULy[/img]
Отдавна не съм минавал по тази пътека. Преди 10 години беше проходима с леки препречвания на клекове тук-там. Доколкото съм чувал, нарочно е била оставена да клечаса.
Жалко. Ще знам да не тръгвам натам. До заслона ще се разходя, там е хубаво.
Благодаря
Вто Юли 21, 2020 5:07 pm
Yan4o
Гледах в архивите - преди 8 години минавах оттам, като носих и дъщеря си на раменете си. Вървеше се, но на места доста беше се сгъстил клека. Обаче доста вода изтече от тогава, и ако не са я поддържали, съм песимист дали все още става. Може би най-добре е да питате хижаря на Чакър-а - със сигурност ще знае за състоянието и.
Вто Юли 21, 2020 6:14 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Въпрос за пътеката към Саръгьолските езера.
Entusiast написа:
https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZ9IVakZNcm3QIeSqj776dR7GhsU8J9nKay0
vedrin написа:
... Преди 10 години беше проходима с леки препречвания на клекове тук-там. ...
Yan4o написа:
Гледах в архивите - преди 8 години минавах оттам, като носих и дъщеря си на раменете си. Вървеше се, но на места доста беше се сгъстил клека. ...
Хайде и аз да се включа в наддаването :
Преди 7 години минавах по тази пътека с ТД КПДМ - на 17.08.2013 г.
Слязохме от връх Шатър до Саръгьолските езера и после до хижа „Чакър войвода“.
Пътеката беше проходима, минаваше се с малки навеждания, но за 7 години сигурно е обрасла още повече.
В долния край пътеката леко се губеше. По принцип такива пътеки е по-лесно да се минават отгоре надолу, а не отдолу нагоре.
Ето малко снимки от 17.08.2013 г., от които може да се придобие представа за тогавашното състояние на пътеката:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети