И така, не съм голям колоЯздач, което означава, че повече от 80-100 км на ден последователно надали ще ми се занимава да правя.
Затова реших да приложа следната схема, която поради непознаване на родопските коларски пътища, не съм сигурен, че ще е вървежна:
Въпросите са общи за всеки ден от долната схема:
Минуемо ли е за един ден/в смисъл има ли бавещи участъци - нападали дърва, камъняци, пясъци кал и сериозни денивелации?
Имате ли някакви данни къде може да се спи и яде.
Идеята е да не се носи почти нищо тежко и обемно и да се разчита изцяло на хижи, хотели, ресторанти и хоремагове.
Освен това преминаването ТОЧНО по маркировката на е-8 изобщо не е самоцел и на места смятам да обикалям или сека, като например по панорамата северно от Перелик... Т.е. не ми е идеята да правя стриктно е-8/защото и няма да тръгна от Боровец.../ а просто да премина по трасето -от-до за 5-те описани дни....
1. Юндола - по трасето, преспиване на яз.Широка поляна. Имало там някакво вилно селище...
2. яз.Широка поляна - с. Мугла
3. с. Мугла - Рожен
4. Рожен - х.Аида
5. х.Аида - Мезек
От Дидо Генадиев знам единствено, че първия ден било доста пясъчно по пътя...
Предварително благодаря
Пет Май 22, 2020 3:40 pm
andriii
Здравей И аз съм му хвърлил око на Е-8 с колело за лятото. Цялото за около 8 дена, с една идея по-малки разстояния от твоите по дни. Също по хижи и места за настаняване. Евентуално съпорт от приятели, ако им се обикаля из Родопите. По твоите питанки:
-по панорамната под Орфей 100% с колелото
-на яз. Широка поляна има вилни селища за нощуване-предполагам ще работят
-Юндола-Широка поляна...Есента го карах Аврамово-Каратепе-Сютка...Да, има си доста пясък на места, но си е ок. Върти се супер по черните пътища
-за последния ти ден си мисля да е основно по асфалт, че било доста обрасло от Тънково до Мезек по билото в началната му част
-според мен ден 4 ще е зор (според това което съм чел като пътеписи)
-някой разбивки на км/+ денивелация,които си чертах :
Белмекен-Каратепе - 70 км/ 1400м + денив.
Каратепе-хижа Тешел 64/1100
х.Тешел-Пампорово 62/2000
Пампорово-х.Свобода 27/830
х.Свобода-х Сини връх 33/1000
х Сини връх-х Аида 33/850
х Аида-Тънково 56/600
Тънково-Мезек(по асфалта в началото, качване през прохода на Орешец на билото и по него до Мезек) 46/800
Това от мен Ще ми е интересна и на мен темата
Поздрави
Пет Май 22, 2020 9:15 pm
ray
Здрасти, Влади,
Според мен трябва да очакваш нападали дървета. Но както сам знаеш за това е важна актуалната информация. Актуализацията ми е чак от миналата година и то за отделни сектори от Е8. Имай предвид, че това нещо си е натоварващо. Денивелациите няма да ти са проблем ... хм, всъщност знам ли, тва коуеото си е ... . Влади, за отсечката мугла-свбода, ако един приятел не ми съобщи новата информация преди да тръгнеш ще ти разкажа старото – трябваше вече да знам, ама тая година знаеш как е.
Но ей на, примерно от Пампорово нататък доста време ще имаш нападали дървета, къде повече, къде по-малко. Иначе е мек път, приятна гора. Вода няма. В един момент на една огромна поляна на Рожен излизаш на една чешма и асфалтовия път, отсреща май е някакъв ресторант. Там непременно зареди вода. След това .. а бе чакай да говорим по-нататък.
За Мугла да каже Васко къде да спиш, но навън няма да останеш, предлагането е агресивно – минавал съм многократно, но не съм оставал, само съм посещавал кръчмата . За да се напия, разбира се.
Става и без джипиес, но е добре да имаш. Щото на някои места...не че е загубващо или нещо, ама е тъпизъм. А бе вземи си го. Това съветвам.
А някой ако знае на рожен къде може да се нощува и аз ще съм благодарен да каже... или на панпорово.
Очаквам да изкараш чудесно.
Всичко хубаво.
Пет Май 22, 2020 10:09 pm
Любомир Илиев
Също планувам Е-8 за това лято с велосипед.
Пеша от Боровец до Белмекен с нощувка на х. Зврачица. На язовира ще ми докарат велосипеда.
Два дни пеша (събота и неделя) + 7 дни с велосипед от Белмекен до Мезек (от понеделник до неделя)
Нощувките планувам на палатка, защото очаквам хижите и къщите за гости да не работят заради страх от Covid-19.
Рейките за палатката ще закрепя върху рамката на велосипеда.
Сметнах багажа вкл. бивачни, храна за 7 дни и вело принадлежности. Раницата ще бъде по-тежка, отколкото по Е-3 и Е-4. Много тежката раница ще натоварва други прешлени от гръбнака и тръскането по пътя допълнително ще износва гръбнака. Ще се опитам да намеря подходяща задна кошница, която се закрепва за стъблото на седалката.
Всяка информация за оптимизиране на вело маршрута Е-8 ще ми е от полза.
Нед Май 24, 2020 11:47 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Моля за коментар и информация
vladofff написа:
...
3. с. Мугла - Рожен
4. Рожен - х.Аида
...
Ден 3-ти от село Мугла до Рожен ми се вижда много малко за колело, дори и пешеходец ще го мине за 1 ден, ако се понапъне малко.
Ден 4-ти от Рожен до хижа „Аида“ - мисля, че това е нечовешки преход, дори ако се пренебрегне Е-8 и се кара само по асфалтови пътища.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Май 25, 2020 1:05 am
ray
Любо, аз пък очаквам хижите, къщите за гости, семейните хотелчета и всичко останало да работи. Още повече го очаква една банда пияндурници дето искат да ги водя из родопите. Та ако само това ти е мотивацията... имай едно наум, че може и да не е така.
Стефане, принципно си прав. Но хубавото на варианта на Влади е, че от Рожен нататък може да се продължи докато ти се иска и можеш, има удобни места за подслон през кратко време.
А ти с това пешеходец малко по-спокойно ... за някои пешеходци е възможно, да. И тука ме подсещаш да кажа нещо важно: силно препоръчвам расотката Е8 да се прави в сухо време. ..
Пон Май 25, 2020 12:23 pm
vaskoo
vladofff написа:
И така, не съм голям колоЯздач, което означава, че повече от 80-100 км на ден последователно надали ще ми се занимава да правя.
Затова реших да приложа следната схема, която поради непознаване на родопските коларски пътища, не съм сигурен, че ще е вървежна:
Въпросите са общи за всеки ден от долната схема:
Минуемо ли е за един ден/в смисъл има ли бавещи участъци - нападали дърва, камъняци, пясъци кал и сериозни денивелации?
Имате ли някакви данни къде може да се спи и яде.
Идеята е да не се носи почти нищо тежко и обемно и да се разчита изцяло на хижи, хотели, ресторанти и хоремагове.
Освен това преминаването ТОЧНО по маркировката на е-8 изобщо не е самоцел и на места смятам да обикалям или сека, като например по панорамата северно от Перелик... Т.е. не ми е идеята да правя стриктно е-8/защото и няма да тръгна от Боровец.../ а просто да премина по трасето -от-до за 5-те описани дни....
1. Юндола - по трасето, преспиване на яз.Широка поляна. Имало там някакво вилно селище...
2. яз.Широка поляна - с. Мугла
3. с. Мугла - Рожен
4. Рожен - х.Аида
5. х.Аида - Мезек
От Дидо Генадиев знам единствено, че първия ден било доста пясъчно по пътя...
Предварително благодаря
Ще попиша по частта, която мога да мина и насън и някои други места
Вилно селище Романтика на Кавалтепе (Широка поляна) - провери цените все пак, ако това вилно селище имаш предвид. В района има и други места за спане, но доста апокрифни.
Ден 2 - за този ден има няколко възможни маршрута след хижа Орфей, а един съфорумен цецко сподели, че наскоро е разчистен и старият път от хижа Орфей за Тешел. Мугленска река е непроходима за нещо различно от пешеходец и птица. Предполагам, че ще се захожда към Мугла от Чаирски езера. А за Чаирски езера е най-лесно по Чаирското ждрело, има вариенти през Кестен, както и през Гьоврен и Чамла директно в Мугла. Спускането към Мугла препоръчвам по стария път от Чамла за Мугла или по старата маркировка под стълбовете и през гробището на Мугла. Това второто е доста стръмно, първото се кара бързо и приятно. Спането в Мугла ще пратя на лични при интерес, според изискванията. Помисли за спускане по Керелова река и Караджадере до старият мост край Змеица и после по асфалта към Тешел и Триградското ждрело до Османов вир и Чаирското дере, красота голяма, макар и по хасфалт.
Ден 3 - Мугла - Рожен - през Касъка и панорамния път до Превала, оттам Пампорово и към Рожен, аз бих продължил към Момина вода / Момчил юнак / Хайдушки поляни / Преспа / Свобода. От хижа Свобода до Арпа Гедик (ден 4) не ми е ясно как точно става колоезденето. С оглед на изходеното от нас предните дни, подозирам, че положението с паднали дървета след Хайдушки поляни, няма да е приятно.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Май 25, 2020 10:58 pm
vladofff
Благодаря на всички, ще го мисля още как точно да стане...
stefan_iliev38 написа:
Ден 4-ти от Рожен до хижа „Аида“ - мисля, че това е нечовешки преход, дори ако се пренебрегне Е-8 и се кара само по асфалтови пътища.
Стефчо, идеята беше точна такава, третият ден леко, един вид почивен, и после пак голямо разстояние. Ако е до 100 км се ядва, но ме интересува дали в това трасе има много участъци, където се налага да се тика - стръмни денивелации, тръне и нападали дръвя.
И това с х.Аида нещо не ми харесва, имам чувството, че буквално излизаш от Родопите и пердашиш през полето, кашимерия един вид, то и Корен не е далеч, който е ходил, знае какви благини предлага полигонът... Та затова мисля и разглеждам пътищата южно от линията на Е8 за последните два дни.
Вто Май 26, 2020 2:09 pm
vaskoo
Където не се тика, се носи
Сподели повече точки между началото и края на всеки ден, за да можем да споделим и по-подробна и актуална информация. Както и предпочитан от теб терен - асфалт, макадам, горски път, пътека.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Последната промяна е направена от vaskoo на Вто Май 26, 2020 5:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път
И това с х.Аида нещо не ми харесва, имам чувството, че буквално излизаш от Родопите и пердашиш през полето, кашимерия един вид, то и Корен не е далеч, който е ходил, знае какви благини предлага полигонът... Та затова мисля и разглеждам пътищата южно от линията на Е8 за последните два дни.
Бягай от полигона, колкото армейски учения са минали там, да не те четем по новините.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Май 26, 2020 5:05 pm
vladofff
vaskoo написа:
Където не се тика, се носи
Сподели повече точки между началото и края на всеки ден, за да можем да споделим и по-подробна и актуална информация. Както и предпочитан от теб терен - асфалт, макадам, горски път, пътека.
Като имам време, ще опиша вероятната линия на движение, че така наистина няма да се получи.
поздрави на всички
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети