Точно преди 15 години за пръв път реших да изляза от пътеките и да потърся невидените красоти на Пирина. Дали ще имам сили да повторя едно доста екстремално / не като километри, а като трудност/ ходенце от точно това време на 2004 година. Ще се проба....
Толкова интересно време излезе и сега ....Пирин показа всичките си форми на снега, в началото на лятото. Измит от силните дъждове, искрящ, направо изкъпан. Първа среща със снега - лавината Палашица е издрусала здраво. Цял хълм е издигнат над реката:
Доскоро лавината е била няколко пъти по-голяма, виждаше се сняг на повече от сто метра и нагоре, и надолу по реката. Нагоре по дерето й , откъдето пада , стигаше чак над горският пояс
Цялата повърхност отгоре е в изтрътнати малки дървеса, отсечени клекови и мурови клони и иглички, като килим:
Расодих се отгоре на тоя заспал змей, да го видя отвсякъде.
Като стана дума за огромна снежна маса, сетих се 2006 година, дългата над 2 км в каньона на Бела река, и то след средата на юли. Там лавината пада от целия южен склон на Окаден. Нищо че е ниско като надм. височина, масата е огромна, а е 23 юли!:
Чак километри надолу, като се влезе в гората, снежната маса се прекъсна от фирново гърло на водопад. Тя продължаваше още докъде поглед стига, но минаване тук немаше:
Запътих се към едно друго неизвестно, непосещавано място нагоре в Палашица- Посечената гора....
Но преди това да надзърна в ждрелото на Бъндерица. Това надзърване става с провиране през жилави клони, и драпане да не се подлъзне човек, докато ръцете му са заети с фотка. Търсех серийката водопади от предно ходене:
Обаче първо спускане в каньона, не е това:
Нищо, найс е. Продължавам, чувам шум на вода, второ спускане. Пак не е това което търся, но пак е найс:
Тъп но упорит, както има думата. Трето пускане в ждрелото, е най-после, това е ша е:
Сега има пълноводие, много вода, която не може да пропадне в мрамора. По принцип при маловодие тя се губи в процепи. Извира, заедно с други води от мраморният дел, в карстови извори Изворо около Банско, начало на река Изток. Септември тук, в този каньон, ще е интересно.....
Набелязал съм и друго интересно място в района. Това е един скален ръб, който ограничава от юг Палашица. Мястото е известно от легендата за Посечената гора....
В годините на робството, кърджалии нападнали Банско. Банскалии скрили момите в тази местност. Но арнаутите научили от издайник мястото и го обградили. Момите, в ужас вдигнали ръце пред ятаганите да закрият лицата ли. В този момент Пирин ги превърнал в мури, а неверниците в камъни...
бля, бля всички тия "легенди" са соцхалтура, писана на килограм по партийно поръчение. Никъде в тия "легенди" не се говори за "бог", което е показателно. За онези времена единствено християнската вяра се е запазила като израз и говор, а никъде в тия измишльотини на бездарни соцпоети няма и дума за християнство, по разбираеми причини.
Красотата тук е в силата на мурите, които устояват на стихите, без ръце, без глави....
Нагоре се навлиза в обtирната местност Палашица. То не е само лавината, която заема само един улей. Поляни преминават в клек, който в мраморният дял е ситен, с тънки гъсти стебла и е много трудно проходим.
А-ха да се клекът да затвори изхода, но между клековете на зиг - заг има чист преход, колкото да се премине, към високото. Там...рахат
Стигнах до една закътана долина, най-високата в Пирин, под Кутело. Нема и нема вода там, пак изпуснах потока. Тази година на ниското има сняг, на високото няма...Обаче гледки оттам пък има... с новото фото, с повече сила:
Сутрин най-обичам да срещам рогатите...
Циркусът на Кутело. Долу имам много сняг, нагоре е по-малко...
Времето интересно, ту мъгла , ту се прояснява ...
И е го Кутело...цветята се закачили къде могат...
От Другият Кутел - Бански, с една мазка сняг на върха. Големото стенище, ка се минава...
Oттам, без да се бутам в тълпите, подсякох водоравно Вихрен. Намери се най-после и вода, по стария изпитан метод, на раз изгълтах едно ледено пиринско :
Огромна лавина е пльоснала в езерцето под Гредаро, нова форма на снега.
През хубави поляни , се събрах с пътеката от върха
Пъргав поток, те това беше рахат! Искрящо , слънце, ярък сняг и рупелси поток.... Пиенье до насита, много е вкусна тая вода...
Казват, че тая вода освен вкусна е и много полезна и като ти гледам разходките май е така... Хубави снимки. Впрочем твоите снимки винаги ги харесвам щото виждам места, които иначе никога няма да видя...
Съб Авг 03, 2019 1:34 pm
аngel
Малко да си спомним лятото и освежим, както дума Рей, с пиринска вода .... Слизам в циркуса на Георгийските езера, по свежи полянки
Зелено и мрамор....
И оттук, има два много интересни пътя - единият подсича мраморите на Георгийца отдолу, и води към Синаница. Другият навлиза постепенно в любимите ми вторични циркуси, разпольожени малко под билата. Някъде са с малки езерца и тревичка, но тук е каменна стихия :
Открива се Спано поле. Няма ги туртите, нацвъкани от дружелюбните, но досадни крави, всичко е зелено и свежо.
Последната промяна е направена от аngel на Съб Дек 28, 2019 2:45 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Дек 26, 2019 4:41 pm
Пчелата Жужа
Благодаря ти, друже Ангеле, за тези красоти, тъй тъжно недостъпни за мен.
Пет Дек 27, 2019 3:24 pm
ray
Благодаря ти, Ангеле! Истинска наслада са тези снимки. Успял си да уловиш животворността на пиринската вода и нежността на планината.
Пчеличке, красотите достъпни за такива като Ангел не са достъпни – и слава Богу – за редовите планинари, туристи и други подобни. Интересно защо виждаш нещо тъжно в това?
ПС1: ангеле, ангеле, що ма изостави? То не бяха коментари за храни и напитки, а разбира се и за туй чудно достижение на човешката мисал и технология – саломонките, а ето сега и пирина пак го подхвана... чакам и вицове да почнеш да публикуваш.... само и само да не разкажеш още нещо за портокалското ти пътешествие... Разбира се, не настоявам защото това си е работа, а и може нещата да са твърде лични. И това което сподели не е никак малко.
ПС2: А бе казвали са ми за някои пирински изворчета и води че са бъкани с всичко най-полезно... Така ли е, не е ли? Знам само че водата им е много вкусна.
Пет Дек 27, 2019 9:13 pm
аngel
Пчела Жуже, аз знам, че мислено си там Рей, работа, брат , за леба..., работата се увеличава, мамка му...нема лабаво при капитализама...
Водата пиринска си е особено вкусна, няма поток да мина да не се натряскам, по 20 пъти на ден пия до насита....много вода. Ако имаше отрезвител за пиринско препиване с вода, цяла седмица да съм окаушен в него.
Това ми харесва на Спаните полета, силният контраст - изведнъж напускаш зелените поляни и започва преминаване през едни хаотични канари ....
тук, точно на това място , преди 15 години , нали споменах че идвам да правя някво скромно пиринско юбилейче , напуснах пътеките / и не се върнах на тях и досега /, за да открия истинската планина, която е извън тях. Каменният хаос ме отведе на езерото под Спанополски чукар, което е единственото, на което няма грам равно място. Малко по-нагоре се опънах за нощувка. Нарочно нямам палатка, само чувал и покривало, истинският кеф е да заспиш, гледайки 1-2 часа в притома
На сутринта, над езерото през голямо снежно поле, та през билото
Изведнаж от камък, пак на полянки, поемам в дъното на този циркус, право към снега там :
Малко спано ласкаво ме посреща, казва : Виж, аз съм по-красива от голямата си сестра !? Отвръщам : Взимам ви и двете, ще ходя и с Голямата, и с Малката :
интересно образувание - огромна скала, разцепена от бистър поток :
Айляк
Тоа камик, довлечен от леда във време оно, не се забравя :
След хубава почивка на езерото, заобикалям го - изненада, огромен извор изскача от камъните, като тежка, но бърза змия се влива в него:
Щото нагоре в тоя северен циркус е много сняг , тук едва се е запролетило:
Забивам право нагоре в циркуса. Нещо врякаше, чудех се какво е...по едно време, видях една коза, двоумеше се над една висока скала. Изведнъж се спусна, по тая скала над 40 метра дето е право отгоре, 2-3 скока имаше опора и накрая се хвърли, тая коза, та бухна в снега. То каква била работата...козлето й излезе веднага да суче, завалийчето :
Ристе, прав си, затова си водим едно хайванче на сиджимка по Рилата : https://youtu.be/ZQ-sBv6xIeA . Видеоклиповете от Пирин горе бех забравил да ги довърша , вече се виждат като се кликне връз тех.
Хубави снимки и коментари, Ангеле. Благодаря ти. Налага се да им отговоря подробно - ама като мога, щото сега поради липса на пиринско пиво сме на друго пиво и може да направиме много грежки...
Съб Дек 28, 2019 10:40 pm
аngel
Завършшекът на тези чудесни , пречистващи дни ... На билото, простор :
Назад, стаховитият вдълбан циркус . Това му е хубавото на Спано поле - равно, равно и изведнъж ....
Хубавото езеро, където мислех да отида, но силите до там ги нямам. А е чудесно място / стига да не е окупирано от крави и ошайзено / , с извори в горният край на езерото.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети