Автор |
Съобщение |
excalibur
|
Въпрос... |
|
Става ли за пантене Зелени Преслап - вр. Кабул.. Има ли достатъчно сняг и условия. Ако някой е бил тези дни да сподели..
|
|
|
Пет Мар 20, 2020 4:11 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Re: Въпрос... |
|
|
|
Става ли за пантене Зелени Преслап - вр. Кабул.. Има ли достатъчно сняг и условия. Ако някой е бил тези дни да сподели.. |
Грешно питаш - снег има, лавинобезопасно ли е? Подготвен ли съм?
Това са важните въпроси
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пет Мар 20, 2020 4:19 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
|
|
|
Става ли за пантене Зелени Преслап - вр. Кабул.. Има ли достатъчно сняг и условия. Ако някой е бил тези дни да сподели.. |
Това са важните въпроси |
Добре де, опасно ли е..
|
|
|
Пет Мар 20, 2020 4:24 pm |
|
|
Ристо Туристо
|
|
|
|
|
|
|
|
Добре де, опасно ли е.. |
Да е верният отговор. Ма си свободен да не ме слушаш.
Не поемам тази безотговорност
|
|
Пет Мар 20, 2020 5:07 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Не поемам тази безотговорност |
Благодаря....Редно е теб да те слушам за такива неща! Този връх не съм го качвал никога! В сайта Кафето на БАССЕС пише, че е един от по-лесните за качване/спускане със ски...
|
|
|
Пет Мар 20, 2020 5:11 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
И като съм те хванал на експертно ниво Яворова поляна - Зелени рид до Зелени камък по-безопасен маршрут ли е в момента..?
|
|
|
Пет Мар 20, 2020 5:14 pm |
|
|
Ристо Туристо
|
|
|
|
|
И като съм те хванал на експертно ниво Яворова поляна - Зелени рид до Зелени камък по-безопасен маршрут ли е в момента..? |
Доле от Яворова поляна мини по царската пътека, не по шорткъта, че там е стръмна гората - да нема изненади.
Синята марка.
Тотално безопасно е нагоре, с изключение на едно место горе преди клеко - ше го видиш - от ляво е стръмно много и е завой на пътеката.
|
|
Пет Мар 20, 2020 6:39 pm |
|
|
andriii
|
|
|
|
|
|
|
To май новите въпроси са дали изобщо ще може да се стигне до там, с мерките от преди 1 час
|
|
|
Пет Мар 20, 2020 7:05 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
|
|
|
|
И като съм те хванал на експертно ниво Яворова поляна - Зелени рид до Зелени камък по-безопасен маршрут ли е в момента..? |
Доле от Яворова поляна мини по царската пътека, не по шорткъта, че там е стръмна гората - да нема изненади.
Синята марка.
Тотално безопасно е нагоре, с изключение на едно место горе преди клеко - ше го видиш - от ляво е стръмно много и е завой на пътеката. |
Дано да го направя някога този маршрут със ските Благодарско
|
|
|
Пет Мар 20, 2020 8:03 pm |
|
|
bobsunbobsun
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Не поемам тази безотговорност |
Христо, на какво се основава това твърдение? Склонът, макар и да е доста "дълъг" не е с голям наклон. Освен това е изложен на вятър, който често отвява снега напълно и остава на трева. Поради липса на резки преходи стръмно/по-равно по "пътеката" не мисля, че има предпоставки да се образуват навевки, които да представляват опасност. На мен лично ми се е случвало да се връщам от каптажа източно от Ташмандра точно поради липса на сняг нагоре миналия януари при условие, че надолу сняг имаше. Възможно да се касае за частен случай. Средата на февруари стигнах около 100 височинни метра под Ташмандра, но не можах да видя колко сняг имаше нагоре защото беше пълно мляко. Надолу беше...пудра.
|
|
|
Съб Мар 21, 2020 3:03 pm |
|
|
rumen radev
|
|
|
|
При ограниченията не е редно да се ходи из парка.
Иначе снегът в ниското е кът, особено за пързаляне. Естествено, това се отнася и до Яворова поляна, до която и трябва да стигнеш отдолу, респективно да се спуснеш после. Преходът от Зелени преслап до Кабул е в много редки случаи притеснителен. Конкретно сега не е такъв случая. Въпреки това, за неопитен човек вероятно е по-добре да не е сам и да се движи с опитен приятел.
|
|
|
Съб Мар 21, 2020 9:34 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5842 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
@bobsunbobsun Има един участък непосредствено над горския пояс по северните склонове на кота 2150, който може би изисква повишено внимание. По-добре е да бъдат следвани горе-долу начертаните с гъст пунктир зимни преминавания ("без пътека"), вместо да се предприема подсичане в близост до лятната маркировка.
Снимки от началото на април:
Снимки от края на декември:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Нед Мар 22, 2020 4:07 pm |
|
|
|