Здравейте колеги, предстои ми отпуск една седмица в началото на Септември и съм решил да отделя 6 дни, за да съм в Пирин. Това ще ми е второто ходене там. 2 пъти съм ходил в Рила и много пъти в Стара Планина. Миналата година в Пирин изминах следните маршрути:
1. х.Вихрен-Кабата-в.Вихрен и обратно
2. х.Вихрен-Казана-Премката-Кутело и обратно
3. х.Безбог-в.Безбог и обратно
4. х.Безбог-з.Тевно
5. з.Тевно и кратки разходки наоколо
6. з.Тевно-х.Безбог
Плана за тази година е следния:
1. х.Вихрен-Джамджиев ръб-в.Вихрен-Кабата-х.Вихрен около 8часа
2. х.Вихрен-Казана-Премката-Кутело 1 и 2-Кончето-з.Кончето около 7часа
3. з.Кончето-Кончето-Премката-Казана-х.Вихрен около 6часа
4. х.Вихрен-Типиците-з.Тевно около 9 часа
5. З.Тевно-в.Момин Двор-в.Джангал и обратно до з.Тевно нямам идея за времето
6. З.Тевно-х.Демяница-х.Вихрен около 8 часа
Колата ще оставя на х.Вихрен. Очаквам всякакви препоръки и разяснение за маршрутите времената които съм посочил, дали са постижими. Много четох за Джамджиев ръб, надявам се да се справя с него, няма как да разбера, докато не пробвам. По кончето мисля, че няма да имам проблем. з. Кончето незнам колко е голям пише, че има 10-12 места за спане там, което ми се вижда много, изглежда ми доста малък. Надявам се началото на септември и през седмицата да има места там. От х.Вихрен през Типиците до Тевно незнам какво да очаквам. Другото, което си мислех е, че първата ми нощувка на х.Вихрен ще е понеделник и петък и събота ще ми бъдат нощувките на Тевно, но за 1 човек да се надяваме, че ще се намери място някъде. Благодаря предварително за съветите, че останаха само 2 седмици до тогава. Тази година закъснях с плановете за отпуск и за Пирин, ама ще има време да обсъдим нещата надявам се.
х.Вихрен - Тевно го направихме вчера. 16км за 9:30ч с яко почивка и режки раници. Освен безводие от дългото езеро до тевно , друго неочаквано няма.
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Съб Авг 16, 2014 6:18 pm
wassilzaza
Все пак е полезен съвет, ще тръгна с повече вода
Съб Авг 16, 2014 8:16 pm
wassilzaza
Благодаря много за точния и изчерпателен отговор.
1. Първият ден, ако се откажа от Джамджиевия ръб(все още се колебая), то може да мина през Казана и да го изкача от северната страна и да сляза през кабата, а Джамджиевият ръб да остане за следващата година. За времената си слагам винаги 1-2ч. отгоре, ако сложим, че се движа и по-бавно особено с тежка раница и повече почивки, снимки.
2. Вторият ден, миналата година по спомен ми отне около 3ч и 30мин до Премката през Казана, без да качвам Вихрен, та затова условно си сложих още толкова до заслон Кончето. Миналата година като качихме Кутело и един човек от групата го хвана страха горе и се наложи да се върнем, но не искаше по същия път, а продължихме малко към Кончето и оттам подсякохме Кутело и излязохме на Премката и да там пътеката е малко стръмна, особено ако е мокро ще е кофти. Ще тръгна сутринта рано от х.Вихрен, за да имам време при евентуална навалица на заслон Кончето или други проблеми да мога да се върна, а и така ще имам един ден повече.
4. Четвъртият ден е ясен тогава, там няма колебания и промени. За водата на Тевно знам, но не знаех, че на 300м има хубава питейна вода. Миналата година 2 дни там си купувахме минерална вода от хижата по 0,5л.
5. Петият ден, вторият вариант определено ми звучи по-добре мисля, че ще мога да се справя, все пак и ще съм с по-лека раница. Правилно ли разбирам, че трябва да изкача Беговишки превал и от него Каменица или Беговишки превал само се подсича?
6.Шестият ден, ще имам предвид и резервния вариант,а и ако съм много изморен може да го използвам също.
Ако изключа Джамджиев ръб от плановете и направя
1 Ден до з.Кончето и 2 Ден обратно през в. Вихрен, то ще имам един ден повече, а ако го направя за 1 ден всичко ще имам 2 дни повече, но за мен това ми се струва непостижимо особено имайки предвид, че ще тръгна в Понеделник рано сутринта от Ловеч и ще имам около 5 часа път до х. Вихрен. Мисля да тръгна 3-4ч. сутринта, за да имам повече време, но и ранното ставане в даден момент ще се усети умората, пък и като за 1-ви ден ще ми е трудно. Ако спечеля 1 ден повече ще мога да остана повече на Тевно и да видя повече неща или да разделя Джангал и Каменица в два дни.
Честно казано много ми искаше някак да включа и Полежан в сметките за тази година, ама нещо не виждам как би могло да стане, понеже миналата година не го качих. От Тевно какъв вариант имам до Полежан, освен да се върна почти до х. Безбог и оттам да го кача.
Нед Авг 17, 2014 1:09 pm
wassilzaza
Благодаря още веднъж, доста полезна и интересна информация. Сега вече имам доста по-ясна представа и доста неща ми се изясниха. Вече ми се иска да отида навсякъде Мисля че Вихрен от северната страна ще ми е достатъчен. Няма да се хвърлям на Джамджиев ръб все още. Двата дни на Тевно ще се опитам първия ден да отида до Джангал и до Каменица, а втория ден до Полежан и после Демяница. Така последния ден ще ми е най-лек от Демяница до Вихрен, а и нали ще ме чака пак 5ч. път с колата. Слизането от премката между Полежаните към газейското езеро ли по-проблемната част без ГПС или после от езерото до Демяница. Какви опасности се крият в този маршрут без гпс. На карата ми изглежда доста по-пряко. Моята карта е на Домино между другото. Сега си свалям програмката и карата на БГ Моунтайн и пробвам да ги инсталирам.
Нед Авг 17, 2014 6:24 pm
wassilzaza
Ясно благодаря за разясненията, програмката и картата са много полезни. Ще ги разгледам хубаво и ще си разпечатам някои участъци. Целия план вече ми се върти в главата, остава само и времето да е горе-долу хубаво и всичко да върви по план. Естествено в хода на нещата може да има промени. Някой ако може да даде някакво мнение за пътя от премката между Полежаните през газейско езеро до Демяница също ще ми бъде много полезно.
п.п. Като стана въпрос по горе за Каменица и за 47 номер обувки, аз нося точно такива 47 номер
Ако ще ти е полезно - не си купувай "Пиринско" кенче от заслона на Тевно - изветряла е.
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Пон Авг 18, 2014 9:37 am
wassilzaza
Добре, че не обичам и не пия бира, благодаря
Пон Авг 18, 2014 12:23 pm
wassilzaza
След като разгледах подробно маршрута и картата имам един последен въпрос. Може ли последният ден от Демяница до х. Вихрен да мина през връх Тодорка, според БГ Маунтайн има пътека. Как са нещата?
Сря Авг 20, 2014 10:30 pm
dido
Можеш, но не ти препоръчвам да слизаш от Тодорин връх директно до хижата.
Върни се по билото до Премката, където можеш да хванеш маркираната в зелено пътека до Бъндеришки езера и х. Вихрен.
Друг вариант е да слезеш по пътечка северно от върха към горната част на ски-пистите и оттам слизане по пистите до асфалта над кабинката. Оттам по стандартния път до х. Бъндерица и х.Вихрен. Слизането по пистите е бая сакато обаче
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Авг 20, 2014 10:40 pm
wassilzaza
Ясно, благодаря ще си карам по маркировката без да се отклонявам и да минавам през Тодорка. Да няма изненади последния ден. Ако успея да изпълня всичко, както е по план ще бъде повече от добре и ще съм много доволен. Благодаря за помощта. За жалост нямам хубав апарат да снимам, ама все ще кача някоя снимка живот и здраве след прехода. Сега тренирам с колелото, за да вляза малко във форма
Чет Авг 21, 2014 12:33 pm
wassilzaza
Здравейте, прехода мина успешно с някой промени, заради лошото време. Ето какво успях да направя:
1 ден х. Вихрен - Казана - Кутело - Кончето - з. Кончето
2 ден з. Кончето - Кончето до средата и след това подсичане и стигане до премката - в. Вихрен - Кабата - х. Вихрен.
3ден х. Вирен - Типиците - з. Тевно
4ден з.Тевно - х. Демяница
5ден х.Демяница - х.Вихрен
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети