|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Toudi
|
|
Е4 Есен 2021 |
|
Здравейте,
нов съм в форума и планирам да направя преход на Е4 в периода 20.09.-09.10. Все още имам някои въпроси около планираните дни и някои други особености и се нуждая от съвети и помощ.
Реших малко до посъкратя маршрута. Това съм планирал засега с опцията да променя при необходимост:
1. Ден х. Алеко -> с. Клисура
2. Ден с. Клисура -> х. Рилски езера
3. Ден х. Рилски езера -> ЦПШ/ х. Мальовица
4. Ден. ЦПШ/ х. Мальовица -> х. Рибни езера
5. Ден х. Рибни езера -> х. Предел
6. Ден х.Предел -> х. Яворов
7. Ден х. Яворов -> х. Вихрен/ х. Бъндерица
8. Ден х. Вихрен/ х. Бъндерица -> х. Горски Рай/ х. Пирин
9. Ден х. Горски Рай/ х. Пирин -> х. Попови ливади
10. Ден х. Попови ливади -> х. Славянка
11. Ден х. Славянка -> х. Извора
Поглеждайки в някои теми, ми се струва, че някои от дните ще са голямо изпитание от към продължителността като време.
Досега съм обхождал предимно немските Алпи и също събрах опит от Е5 Оберсдорф -> Мерано + Меранския височинен път.
Три въпроса:
1. В кои участъци от трасето, има вероятност да срещнат:
▪︎овчарски кучета
▪︎баба меца
3. Има ли хижи, чиито хижари се качват само ако има туристи? Тоест в хижата не бива стопаниствана всеки ден?
2. Има ли някъде възможност за по- късно присъединяване в прехода, например Пирин/Славянка и връщане в началната точка (с автобус) където да е оставена колата на паркинг?
Ако някой друга планира също в горепосочената дата, ще се радвам ако се засечем или дори заедно да минем по Е4.
П.П. Ако модераторите смятат, че някои правила са нарушени, моля за ЛС. Благодаря предварително
|
|
|
Вто Сеп 07, 2021 11:30 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
8 ден ще ти дойде малко повече - долината на Демиркапийска река е магнетична и би отишло зян да я спускаш уморен.
Баба меца може да срещнеш на следващия ден след Комитски чарк и от Тодорово натам. Тая отсечка е някакси по-изолирана и смрачена, та знам ли...
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Сря Сеп 08, 2021 12:32 am |
 |
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
 |
 |
5. Ден х. Рибни езера -> х. Предел |
От хижа „Рибни езера“ до хижа „Македония“ са около 6 часа, от хижа „Македония“ до хижа „Предел“ са около 8 часа. Общо 14 часа...
1. Лаещи овчарски кучета традиционно има след Митровото езеро по долината на Демиркапийска/Третата река към Комитски чарк, но дали ще ги има толкова късно (в началото на октомври месец) – не знам.
3. Всяка една хижа може да я завариш без хижар, ако е през делничен ден. Изключение може би са хижа „Алеко“, „Яворов“, „Вихрен“...
2. През 2013 г. на първото ми Е-4 с Живко (Йосарян) организирахме нещата така:
Спазарихме един наш приятел и приятелката му да им платим горивото за колата и нощувките на хижа „Извора“, а те да дойдат и да ни закарат до София. Те пристигнаха на хижа „Извора“ в деня, в който ние дойдохме от Попови ливади до хижа „Славянка“. Сестра ми също дойде с тях, но не остана в хижа „Извора“, а пеша дойде при нас в хижа „Славянка“, където нощувахме (кой в хижата, кой на поляната на спален чувал). На следващия ден заедно се качихме до Гоцев връх и слязохме до хижа „Извора“, където всички се натоварихме в колата и нашите приятели ни закараха до София.
Ако имаш още въпроси – задавай ги.
Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Сря Сеп 08, 2021 12:14 pm |
|
 |
Svetlix
|
|
Сря Сеп 08, 2021 2:12 pm |
|
 |
andriii
|
|
Re: Е4 Есен 2021 |
|
Здравей Минах Е4 преди месец и по въпросите ти :
1.Кучета- над Клисура посока Ловна, преди Капатник имаше стада, долината на Демиркапийска река, около Ореляк имаше стада.
Мечки- Южен Пирин-след Попови ливади...евентуално..хахах..вдигаш шум и няма проблем
2.Хижите, както са ти писали- по големите такива сигурно всичко ще е ок, но предвид че си Октомври-в делничните дни не е лошо според мен да си ги прозвъниш предварително Хижа Три реки да ти е целта в края на текущия ден. Много готини хора и вкусотия
3. Сещам се присъединяване на Предела/Яворов и съответно с рейсове нещо от Гоце Делчев до Предела или Пирин Голф, ако там е оставена колата- това за Пирин. Може и колата на хижа Вихрен и после с транспорт до Банско и маршрутка/такси до хижата пак. За Славянка -колата в Парил, до хижата казаха че е 40-50 мин пеша, до върха и се връщате пак в Парил.
Относно дните, според мен за всеки си е различно темпото и усещането на прехода. Но ти си по общия план и би трябвало да си ок.
Рибни-Предел го направих и аз, като предния ден беше Рилски-Рибни. Бях понатоварен, но ОК като цяло. Само до Македония лично ми идваше малко.
От Драгалевци до Клисура с колело минах. Ако караш и имаш кой да ти го вземе на Клисура горещо препоръчвам. Верила се минава за 2 часа
Успех и сгодно време 
|
|
|
Сря Сеп 08, 2021 10:43 pm |
|
 |
Toudi
|
|
|
|
Благодаря на всички за бързите отговори. Някакви препопъръки за нощувка в Мелник. Искам да посетя мелнишките пирамида и може би роженския манастир.
|
|
|
Вто Сеп 21, 2021 9:58 pm |
|
 |
Svetlix
|
|
Вто Сеп 21, 2021 10:01 pm |
|
 |
herb
|
|
|
|
И аз миналата година ходих до Мелник след Е4. Малко след Извора ме качи един човек на стоп и се отклони малко от пътя си, за да ме остави на 2км от градчето.
Търсих нещо по-евтинджоско и отседнах в Узуновата къща - самата къща е огромна, стара и много интересна, иначе нито е луксозно, нито е мизерно - легло, чисти завивки, баня. Мисля че ми взеха около 30лв за един човек в двойна стая.
Като кръгов маршрут може да се направи Мелник-Роженски манастир-Златолист-Мелник, по спомен беше около 25км. Ходих да видя и тунела към Любовище. Разходих се и до църквата над Мелник - много красиви гледки.
|
|
|
Сря Сеп 22, 2021 4:10 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|