Е, то няма кой знае какво да се разказва за това. Кент, вероятно е искал да се измайтапи с кърлежите, които носят Лаймска болест, причинявана от бактерии от рода Борелия, които за Европа са от щама бургдорфери.
Гадна и долна болест, след като я хванеш може да минат години без изобщо да разбереш, а гадината те яде отвътре, намърдва се в стави и къде ли не, и понякога разбираш колко си го загазил, чак след като си загазил наистина много тежко... Лечението е с мощни антибиотици, като в тежки случаи продължава с месеци и дори години...
В България един от най-големите специалисти по Лаймска болест е професор Ива Христова. Казвам за тези, които са хапани някога от кърлеж и имат странни и необясними симптоми месеци наред след това - да знаят веднага към кого да се обърнат. По неволя разбрах, че у нас не са много тези, които наистина са запознати с истинските измерения на тази гадост и могат да я борят.
Иначе за диагностика - серологичното изследване стандартно се прави за анти-Borrelia антитела, от вида IgM и IgG.
Вто Ное 19, 2019 5:50 pm
dido
vladofff написа:
ери.
Гадна и долна болест, след като я хванеш може да минат години без изобщо да разбереш, а гадината те яде отвътре, намърдва се в стави и къде ли не, и понякога разбираш колко си го загазил, чак след като си загазил наистина много тежко...
Интересно ми е дали познаваш такива хора. Какви симптоми са са имали преди да заподозрат бацила и как са стигнали до извода, че това им е проблема за, примерно дългогодишни ставни болки?
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Ное 19, 2019 6:15 pm
vladofff
dido написа:
Интересно ми е дали познаваш такива хора. Какви симптоми са са имали преди да заподозрат бацила и как са стигнали до извода, че това им е проблема за, примерно дългогодишни ставни болки?
Казах вече, че познавам. Синът ми хвана такова нещо, но бързо го заведох при Христова, още в началния стадий. След така получената теоретична подготовка, случайно моя позната, след няколко месеца сподели за необясними симптоми. Казах и да провери за борелия, ходи но тук нищо не и откриха, та ходи и в чужбина, където в край на сметка я диагностицираха точно с борелия. Сега е на тежко лечение, продължаващо с месеци, защото е хваната в много късна фаза. Диагностиката след началните етапи, вече не е толкова лесна. Наред с IgM и IgG, се прави и биопсия на ставно вещество, има и други методи- но за това трябва да се говори подробно с лекар, при това, май и специалист трябва да е, паразитолог…
Има чат пат информация, виж в уикито само колко неща има:
Знам Дидо защо пита, но и аз съм вадил 2 пъти кърлеж. Първия път изчетох интернета дори. И до ден днешен се ослушвам.
По телевизията Кантарджиев каза, че били инструктирали докторите след вадене на кърлеж превантивно да предписват доксициклин еднократна двойна доза, за да няма после туй-онуй. Това била модерната практика.
Ако някой много се филмира, може направо да шибне един Азакс, вече не е толкова скъп.
(И все пак с антибиотиците шега не бива!)
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Ное 20, 2019 3:24 pm
EXIIIT
Който има съмнения да си направи един кръвен тест за IgM и IgG,и ще разбере.
Превантивно като си извадиш кърлеж пиеш 100мг Доксациклин 7 дни и уж имаш гаранция , че няма да ти се развие ако изобщо си заразен. Според мен най добрият и сигурен начин е като ти извадят кърлежа ДА ЗАНЕСЕШ НЕГО В ЛАБОРАТОРИЯ за изследване, иначе изследванията на човека стават доста по бавно, трябва да се засекат антителата в организма на човек, които се образуват след 20-30 ден чак.
Понеже съм го ял тоя големия, ама така и не ми станаха ясни много неща около тази Лаймска болест, пък и кой ли ти казва като питаш.
Сря Ное 20, 2019 4:16 pm
vladofff
EXIIIT написа:
кръвен тест за IgM и IgG,и ще разбере.
Няма да се разбере във всички случаи. Правилно отбелязваш, че имуноглобулините се появяват може би след 30 -40 -тия ден от ухапването, но не знам след това колко време ще излизат. Не съм сигурен и дали при хронифициране след време пак ще се явяват.
Затова най-добре е да се иде на паразитолог, който да определи точно кога да се прави теста. Борелията е хитра животинка и много добре знае да се укрива.
Сря Ное 20, 2019 6:41 pm
EXIIIT
Излизат Влади години след това. И след лечението което ти прилагат пак с този кръвен тест виждат спадат ли стойностите или не. После всяка година по два пъти си правиш такъв тест/ ако си заразен и лекуван де/ и следиш референтните стойности да са са под 0,8, ако са под 0,8 ОК ако се увеличават пак лечение и така докато си жив - тази гад не се лекува ако не се хване в началото /30-40-/ дни след ухапването.
Чет Ное 21, 2019 9:53 am
vladofff
EXIIIT написа:
Излизат Влади години след това. И след лечението което ти прилагат пак с този кръвен тест виждат спадат ли стойностите или не. После всяка година по два пъти си правиш такъв тест/ ако си заразен и лекуван де/ и следиш референтните стойности да са са под 0,8, ако са под 0,8 ОК ако се увеличават пак лечение и така докато си жив - тази гад не се лекува ако не се хване в началото /30-40-/ дни след ухапването.
Значи ако веднъж си имал положителни игита, след това винаги трябва да излизат, но в границите на референтните стойности/или съответно над, ако борелията е в атака. Ако нищо не излиза - явно лабораторията не си е свършила работата?
Чет Ное 21, 2019 10:21 am
EXIIIT
Ако излизат над 0,8, не е добре трябва лечение или продължаваш лечението, ако са под 0,8 всичко е ок тя си е там ама не ти пречи.
От това няма лечение в стадий извън първоначалния.Това при положение , че си заразен. Ако имаш съмнения и излезе резултат под 0,8 значи са си само съмнения не си заразен
Чет Ное 21, 2019 10:26 am
Twoo
Три пъти съм намирал такива гадинки по себе си. Първия случай преди 20 и няколко години, последния миналото лято на плажа. Честно казано не съм си давал сметка откъде точно идват възможните проблеми за които съм чувал. Сега изчетох разни материали и се чувствам късметлия, че съм се отървал. Та първите два пъти ми дадоха кърлежа завит в марля и казаха да го запазя в случай че не се чувствам добре, да го нося за изследвания. Не ми се е налагало. Последния го извадих сам. Тъкмо се мъчеше да се забива гадината. И го изхвърлих съответно... С оглед първите ми преживявания дето съм чакал няколко часа гадината да рови в мен, ми се стори по-добра идея да го махна докато е време.
С оглед първите ми преживявания дето съм чакал няколко часа гадината да рови в мен, ми се стори по-добра идея да го махна докато е време.
Абсолютно правилно решение, стига да е на достъпно място!
И аз втория си го извадих сам. Щото първия го вади една кака в спешния, обаче така го стиска и въртя, че чак ми дожаля за кърлежа, д*ба. Изцеди го против всички правила. Не знам кой ги учи тия и дали ги учи изобщо някой на това.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Ное 21, 2019 12:15 pm
ПАВЕЛ
mislesht написа:
И аз втория си го извадих сам. Щото първия го вади една кака в спешния, обаче така го стиска и въртя, че чак ми дожаля за кърлежа, д*ба. Изцеди го против всички правила. Не знам кой ги учи тия и дали ги учи изобщо някой на това.
Това не е нищо.... При мен гадината се беше забила между плешките, и седяла незнайно колко време там... Когато я открих (10 часа вечерта), веднага отпраших към спешния кабинет(Карлово). ЧовекОт извади един 30 санта ръждясал форцепс, дръпна мощно, изтръска нещастната твар в кошчето, и каза: "Ще Ви струва 10 лева" Ама тогава не ми беше смешно.....
Регистриран на: 06 Сеп 2015 Мнения: 56 Местожителство: София / Стара Загора
Пинцети за кърлежни за домашни любимци вършат перферктна работа срещу гадовете. От известно време една така https://www.aliexpress.com/item/32919930919.html стои в аптечката. Вадил съм от себе си и от кучето доста бройки и е изключително лесно и бързо.
Пет Ное 22, 2019 10:30 am
Twoo
Такива има и в стандартните аптечки, като тези в Кауфланд, но не баш. В Пловдив е пълно с магазини със стоки от Германия. Там има такива аптечки два броя за 1.5лв.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети