Мурсалишко от Мугла 06-08 септември 2019
Няма да е Родопска сбирка, поне не и по първоначален замисъл, макар че по-родопско от там здраве му кажи
Ще има нови пътеки, търсене, обхождане и намиране на стари такива, със свързаните с това чистене и маркиране. Това основно по ЮЗ склон на Мурсалица, макар и да има и по Карлък малко работа и по Кидика.
Поради отминалата седмица в Мугла с детегледачески функции, някои дейности не се състояха и затова ги отложих за септември. Всички дейности не са задължителни, доброто настроение и компания са ни важни.
Мисля да тръгна рано на 6-ти септември или да е на 5-ти от София до Чепеларе например. Дали ще имам място в колата още не знам.
Ако някой има намерение да идва, да пише или да звъни, да си казва за нощувки и други глезотии. Дано някой освен Иво изяви желание за
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Авг 05, 2019 7:34 pm
ivailo.hr
Поразходихме се и дори успяхме да свършим малко работа.
Последната промяна е направена от ivailo.hr на Пон Сеп 09, 2019 7:06 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Сеп 08, 2019 11:41 pm
vaskoo
Чудесна разходка се получи
Не изпълнихме първоначалният план, разходихме се по-малко то предвиденото, бяхме на нови (дори и за мен и за Иво) места. С голямото съдействие на жената, детето и двамата ни нефорумни приятели, борихме хвойната със съмнителен успех. Гледките бяха невероятни, времето идеално за начинанието. Пътеката - чудесна стара пътека, с кратки участъци - леко насиращи (ама леко), което се потвърждава от мечото ако на въпросният участък. Зидовете по средата на отвеса ме впечатлиха отново. Чешмите бяха пресъхнали, бирата и ракията останаха недопити.
Първият ден успяхме да се позагубим добре, кратко но качествено.
Благодаря на всички, които ми ходят по акъла
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Сеп 09, 2019 11:28 am
ray
Здравей, Васко,а и ти Ивайло,
Къде ходихте го,е-долу, ако е удобно да кажете, разбира се? Васко, за какви зидове говориш? Чешмите са пресъхнали от липса на поддръжка или голяма суша или и двете, как мислиш? И какви са тия участъци? И какво загубване е това, стига глупости - загтубването си е нещо съвсем друго. Аз пък ви благодаря на двамата с Ивайло дето споделяте, та поне нещо да видя от планината. А твоето юначе, скоро ще почне да те поуччава кое как се прави, натам върви работата, предупреден си .
И още един въпрос: кво стана, оправиха ли го най-сетне пътя кричим-девин? Този въпрос е към всички.
И още един въпрос: кво стана, оправиха ли го най-сетне пътя кричим-девин? Този въпрос е към всички.
Все още се работи и минаването от там не е никак приятно.
ПС: Страхотни снимки!
Пон Сеп 09, 2019 12:18 pm
vaskoo
Генерално ходихме по Ю-ЮЗ склон на Мурсалица със заход от Мугла, който е абсолютно бяло петно на картите.
Първият ден ходихме до Казанджидере, после пробвахме стара пътека от същото дере нагоре и надясно. Пътеката свърши, забутахме се в горолом между два скални пояса. Намерихме единствено подходящ заход към Данажийца, ама селската кръчма и липсата на челници при намаляващата дневна светлина обърнаха посоката и захода не бе обходен. Върнахме се по Казанджи дере.
В събота заходихме от подножието на Чаевата Чука ("чука" е много рядко използвано в Родопите). Минахме по стара пътека в цепката на Скалана, после се набухахме в хвойната, която е заградила върха в дълъг, но за сметка на това широк пояс . Обходихме почти отвесният склон и просичайки бодливата гад, намерихме старата пътека, необрасла и приятна. Някъде там имаше чешмичка, която не видяхме, после се отклонихме от пътеката, вдясно и под скалите. в едно старо сечище изпуснахме пътеката, но за кратко. Започна подсичане на южния склон на Чаевата чука, през рехавият горски пояс по средата на огромният улей. Тук беше и първият зид от стара кошара. Леко спускане и изкачване, с подсичане на 2-3 подвижни и почти отвесни сипея. Прехвърлихме се на десният ръб на чуката, гледан отдолу, тук са и зидовете на някогашна колиба, под нея има наклонена тераса с вероятна вода. Тук силите и желанието за следване на ръба нагоре отстъпиха на равната пътека, извела ни на леко наклонен и силно тревясъл път, през ловно чакало и място за дегустация на тазгодишна кайсиева. Около пътя се появи и мурсалски чай. Излезнахме на билото на ЮИ от котите на Чаева чука, при голям навес и едни понори, изобилстващи тук. Качихме се на билото по пътя, Иво отскочи и до официалната кота на върха, която се явява и най-ниската от трите му, но е единствената обзорна. И така започна голямата панорама на Западни Родопи, няколко километра нирвана за очите. Карлъка затваряше малко гледките на ЮИ. Идилично се придвижихме към и през овчарниците на Мурсалица до Мугленска река.
Пон Сеп 09, 2019 1:10 pm
ray
Благодаря ти, Васко. Радвам се за вас и още повече съжалявам, че не можех да приема поканата ти за включване. Та правилният твой отговор трябваше да е нещо от рода на "А бе Лъчко горе долу беше добре, ама нищо кой знае кво не си изпуснал, баири като баири..."... Но отде толкоз емоционална досетливост у един планинар . На Роската поне обадихте ли му се?
Пон Сеп 09, 2019 3:39 pm
vaskoo
На Роската се обадихме преди това, имаше доста хора при него и не сме го тормозили, ама водихме с нас негов адаш и по трите имена.
Живот и здраве скоро и при него.
Не знам дали си изпуснал нещо, другите да си кажат
Спират движението през нощта в тунела ''Кричим'' заради ремонт
Цитат:
От 9-и до 13 септември ще бъде спряно движението през тунела "Кричим" от 22 до 6 ч.
Движението ще бъде пренасочено по път II-86 Пловдив - Асеновград – Смолян, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".
Преминаването ще бъде ограничено поради взривни работи, свързани с разширяване на пътното платно в района на паметника на 22-та разстреляни перущенци.
Строителните дейности са част от проекта за рехабилитация на 15,29 км от път IIІ-866 Михалково - Кричим. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.
По проекта се ремонтират 4 големи мостови съоръжения и тунела „Кричим”, който досега не е бил ремонтиран.
Предвижда се съоръжението да бъде с нови хидроизолационна и дренажна система, пътна настилка, тротоари, енергоефективна осветителна система.
От агенцията съветват шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.
За да не съм съвсем offtopic - В северозападна България върховете съм свикнал да са "чуки", но за Родопите не знаех, че има върхове с такива имена.
Вто Сеп 10, 2019 8:51 am
ray
до Васко: А бе ясна ми е работата .... сбрали сте се тайно, ходили сте тайно по потайни пътеки и сигурно тайно ни се надсмивате на нас, другите форумци, дето си нямаме представа, че има такива изпълнени с тайни и загадки места .
до Svetlix: Благодаря ти! Дано го оправят до зимата. Иначе в Родопите има всичко, широка планина са.
Вто Сеп 10, 2019 12:15 pm
ivailo.hr
Събитието беше обявено месец предварително. Който е искал и е имал възможност е дошъл, като мен например.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети